Soții Matei și Maria-Kornelia Schinteie, pictori-iconari din stațiunea Covasna expun, zilele acestea, la Brașov.
Ei au o expoziție deosebită de icoane, între 10 și 16 septembrie, la Biblioteca Județeană George Barițiu din Brașov, în cadrul festivalului Internațional de Muzică Bizantină din Transilvania.
Potrivit organizatorilor, această expoziție a călătorit de-a lungul timpului în țară la Brăila și în străinătate în Copenhaga – Danemarca, Melbourne și Canberra în Australia și la Mődling-Viena în Austria.
Piesele de icoane pictate sunt pe diferite suporturi și materiale cum ar fi: lemnul de tei, lemn stratificat, lemn cu scoarță și lemn sculptat, pe carton special și pe pânză.
Invitații speciali în cadrul acestei expoziții sunt Anca Elena Hariga Nică și Ecaterina Brumar, surorile Mariei-Kornelia Schinteie, din Iași.
Matei și Maria – Kornelia Schinteie au înființat în urmă cu aproximativ 19 ani, un atelier de iconografie în orașul – stațiune Covasna, apoi s-au perfecționat la Atelierul de iconografie de la Mănăstirea Putna unde au devenit iconari. De atunci şi pană în anul 2019 au pictat catapetesmele a 7 biserici din ţară şi străinătate. Lucrările lor au ajuns pe tot cuprinsul ţării în casele creştinilor, chiliile călugărilor, în biserici , schituri şi mânăstiri, în multe ţări şi pe alte meridiane ( Australia, Danemarca, Serbia, Ungaria, Bulgaria, Germania, Austria, Elveţia, Franţa, Belgia, Olanda, Irlanda, Spania, Anglia, Scoţia, Canada, Statele Unite ale Americii , Bolivia, Brazilia, Noua Zeelandă , Afganistan, etc ).
În atelier își petrec cea mai mare parte din timp: în locul în care „icoanele se nasc și pleacă spre casele lor, spre cei care le cheamă”. Pentru că „icoanele – punte de legătură cu Dumnezeu”- sunt chemate de către cei care au nevoie de ele, după cum au declarat, într-un interviu pe care ni l-au acordat, Matei și Maria -Kornelia Schinteie.
Festivalul internațional de muzică bizantină are loc între 11 – 15 septembrie 2019, în Brașov, fiind la prima ediție. Iubitori de muzică bizantină, tineri și vârstnici deopotrivă, pasionați de cântări psaltice și artă bisericească sunt așteptați la eveniment.
Participarea în cadrul festivalului, indiferent de momentul ales, este liberă!
Evenimentul este un concept Kyrios, fiind organizat de Asociația cultural-creștină „Ortodoxia” și de Neamunit România, se arată pe pagina Festivalului, unde poate fi găsit întreg programul (Transylvania Byzantine Music Festival Brașov, ediția I).
Ana Ciorici COSTACHE