Spitalul Judeţean de Urgenţă „Dr. Fogolyán Kristóf"

Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din Sfântu Gheorghe a anunţat că şi-a reorganizat activitatea ca urmare a scăderii numărului cazurilor de COVID-19 şi a început reprogramarea pacienţilor a căror intervenţii au fost amânate.

Conducerea spitalului a declarat, miercuri, că reprogramările vor fi luate de către curanţi, în funcţie de diagnostic, de starea pacientului şi gravitatea situaţiei.

„Pentru asigurarea asistenţei medicale în condiţiile creşterii cazurilor COVID-19 care necesitau internare, noi am luat decizia de a crea din toată clădirea de Boli Infecţioase zonă de COVID, zona de suspecţi a fost mutată la Ortopedie, ceea ce a condus la comasarea celor două secţii, Ortopedie şi Chirurgie la momentul respectiv. Am zis şi atunci că dacă numărul de infecţii va scădea, o să ne reîntoarcem la vechea reorganizare, iar acest lucru a fost făcut acum (…) Practic, în perioada următoare ţinta este ca să putem reprograma acei pacienţi la care intervenţiile fie chirurgicale, fie de altă natură au fost amânate din cauza presiunii crescute asupra spitalului. Deci, practic, în perioada următoare, până când ne vor permite zilele, săptămânile, lunile ce urmează, pentru că deja se vorbeşte de valul 5, ne vom continua activitatea în ceea ce priveşte pacienţii cronici care au fost programaţi la o intervenţie chirurgicală”, a declarat managerul spitalului, Andras Nagy Robert.

Directorul medical, dr. Roşu Matyas, a declarat că deocamdată nu sunt repornite la capacitate toate secţiile, dar, pe măsură ce acestea îşi vor relua activitatea, pacienţii aflaţi pe listele de aşteptare pentru diverse intervenţii medicale vor fi contactaţi.

„Din păcate, nu am reuşit să repornim toate secţiile la capacitatea maximă şi în continuare ORL, Dermatologia, Oftalmologia funcţionează la capacitate redusă. La Oftalmologie, de exemplu, putem asigura doar urgenţele şi asta strict din motive de personal pentru că nu am putut să relocăm personalul pe ce aceste secţii care au fost distribuiţi în ATI, la Chirurgie (…) Aceste operaţii rămân strict la latitudinea secţiilor, medicii de pe secţii vor decide cine este mai grav, cine trebuie operat mai repede, în funcţie de capacitatea secţiilor şi a sălilor de operaţii”, a declarat dr. Roşu Matyas.

Potrivit conducerii spitalului, pe listele de aşteptare se află câteva zeci de pacienţi, dar unii dintre ei şi-au rezolvat între timp problemele de sănătate la clinici particulare.

„Ordinea reprogramării pacienţilor se va face pe fundamente medicale, pe baza a unei munci în echipă se va decide ordinea în care se programează pacientul pentru operaţie, pentru o internare, pentru investigaţii (…) Reprogramarea pacienţilor se va face nu în ordinea în care au venit, pentru că trebuie să avem în vedere şi faptul că dacă se lungeşte o intervenţie sau dacă nu e posibilă internarea, atunci starea pacienţilor s-ar putea să se agraveze şi atunci în funcţie de diagnostic, în funcţie de starea pacientului, în funcţie de mai multe criterii medicale se va decide o programare a acestora în următoarea perioadă. O să fie sunaţi pacienţii de către colegi, dar pot să caute şi ei medicii”, a mai spus Andras Nagy Robert.

 

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail