Ca în fiecare final de an Opera Brașov oferă un Spectacol de Gală, cu colinde, șlagăre internaționale, arii, duete, melodii dedicate Crăciunului, numere de balet, umor. Deci multă bună dispoziție. De aproape două decenii s-a instaurat această frumoasă tradiție, care la unele ediții – cum este și aceasta – a ajuns să aibă chiar… trei reprezentații succesive, pentru a satisface solicitările publicului.
Deși ne aflăm în plină Pandemie, deci cu rigori speciale impuse de autorități, inclusiv diminuarea severă a numărului de locuri, totuși în luna decembrie a.c. s-a reușit performanța vânzării a…1001 de bilete (cifră impresionantă ce ne duce cu gândul la celebrul basm arab!), ne-a informat în cursul zilei de ieri Dan Antipa, director general-adjunct al Operei brașovene.
Să mai precizăm că dacă nu ar fi atât de solicitant pentru protagoniști să performeze trei reprezentații una după alta, plus că invitații au contracte și în alte orașe în zilele următoare, mai că s-ar fi organizat și a …patra seară de spectacole, atât de multe solicitări de bilete sunt.
Așa se face că vineri, 17 decembrie, sâmbătă, 18 și duminică, 19 decembrie 2021, de la ora 18.30, va avea loc loc în eleganta Sală împodobită festiv a instituției lirice brașovene, aflată pe strada Bisericii Române nr. 51, tradiționalul Concert Extraordinar dedicat Crăciunului intitulat sugestiv „Iarna spune povești”, eveniment susținut cu sprijinul Primăriei și Consiliului local.
Chiar dacă vremurile sunt dificile, artiștii își doresc să aducă mereu bucuria în sufletele oamenilor, iar în preajma Ajunului se vor auzi colindele nemuritoare „Sus la poarta Raiului”, „Deschide ușa, creștine”, „O, ce veste minunată”, „Colindăm, colindăm”. Nu vor lipsi din program nici vestitele cântece de Iarnă din repertoriul internațional, „It’s begining to look a lot like Christmas”, „I’ll be home for Christmas”, „Have yourself a merry little Christmas”, „Santa Clause is coming to town”, „White Christmas”, „Noel”.
„Special guest stars” vor fi cunoscuții interpreți de muzică pop Nico și Aurelian Temișan, simpaticul ”Temi” asigurând și prezentarea. Din partea gazdelor va evolua „crema” soliștilor: minunatele soprane Aurelia Florian (revenită după o serie de concerte triumfale la Graz), Valentina Mărgăraș, Anda Pop, Nicoleta Chirilă, Corina Klein, Mădălina Bourceanu, talentata Silvia Micu – cea mai nouă voce din Operă – apoi două mezzosoprane de anvergură internațională – Carmen Topciu și Asineta Răducan -, plurivalenta violonistă și solistă vocală Anca Pârlea, baritonul ce atrage ca un magnet toate privirile și…aplauzele – Adrian Mărcan, de asemenea, minunații tenori Mihai Irimia (pe deasupra și Director artistic) și Liviu Iftene, ca și bas-baritonul Marian Rește.
Soliști ai Baletului sunt exotica Chisako Ota (Japonia) și Ștefan Dascălu. Asistența va fi purtată în chip miraculos în lumea de Poveste a Crăciunului de către două zâne: Alexandra Scriminț și Mihaela Pop. Va fi prezentă și foarte tânăra și talentata interpretă Otilia Scriminț, laureată a mai multor Festivaluri naționale de muzică ușoară. Își dau concursul Orchestra, Corul și Ansamblul de Balet al Operei Brașov. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Andrei Tudor, din Capitală, care onorează din nou acest eveniment special. Regia artistică poartă semnătura redutabilei directoare de scenă Anda Tabacaru, iar scenografia îi aparține inimoasei plasticiene mereu inspirate, Rodica Garștea. Coregrafia: Alexandru Fotescu și Valentina Mirică. Regia de scenă: Silvia Papadopoulos, ne-a precizat P.R.-ul instituției, Cecilia Maria Toma.
Dirijorul Corului (ansamblu ce a…renăscut sub îndrumarea noului mentor aidoma Păsării Phoenix) este ”magicianul” Dragoș-Mihai Cohal, distins cadru universitar venit de la Iași și stabilit cu familia la Brașov. Cea mai recentă mostră a …renașterii Corului a fost prezentată duminica trecută, când a avut loc un Excepțional Concert de colinde. Doresc să insist asupra evenimentului, deoarece în cele două decenii de când scriu despre Opera brașoveană nu s-a cântat un asemenea program inedit de colinde! Deși figurau în program titluri cunoscute, perfecționistul Dragoș-Mihai Cohal le-a prelucrat atât de neașteptat și inspirat, încât publicul a rămas extaziat. Corul a sunat dumnezeiește, întrecându-se pe sine, asistența aplaudând și ovaționând în picioare minute întregi. Bravissimo!!!
Dirijorul și compozitorul Andrei Tudor, care va „oficia” la pupitrul Orchestrei a obținut titlul de Doctor în Muzică la Conservatorul București. A colaborat în ultimii ani ca aranjor, compozitor, pianist sau dirijor cu orchestre și personalități artistice de renume din țară și străinătate, precum Angela Gheorghiu, Andrea Bocelli, Mario Frangoulis, Edvin Marton, Goran Bregovici, Walter Ricci, Ally Brooke, María José, Boney M Experience, Aura Urziceanu, Monica Anghel, Andra, Nico, Luminița Anghel, Gabriel Cotabiță, Vlad Miriță, Marcel Pavel, Cezar Ouatu, Cristi Minculescu, Paula Seling, Berti Barbera etc., etc. De asemenea, a interacționat cu Orchestra Națională Radio, Filarmonica „George Enescu”, Orchestra Simfonică București, Big Band-ul Radio, Symphonic Pop Orchestra, Camerata Regală,Opera Comică pentru Copii București, Operele Naționale din Brașov, Cluj-Napoca, Filarmonicile din Sibiu, Pitești, Budapesta, Praga ș.a.m.d.
Melodiile și aranjamentele realizate de Andrei Tudor apar în peste 20 de albume și compilații ale artiștilor, cum ar fi Angela Gheorghiu – „Eternamente”, „Guardian Angel”, Mihai Traistariu – „Altceva”, Andra – „Vis de iarnă”, Marcel Pavel – „De dragul tău”, „Nu te mai am”, „Very Classic”, Monica Anghel – „XXI”.
Nico este o binecunoscută interpretă de muzică pop, numele sau real fiind Nicoleta Matei. Din bogatul său palmares amintim distincţia pentru ”Cea mai bună solistă vocală” la Festivalul Național al Teatrelor de Estradă de la Constanţa (patru ediţii la rând), ca și Premiul al II-lea la Festivalul de la Mamaia pentru piesa „Și dacă viața mea”. Concursul Internaţional Eurovision a reprezentat pentru Nico o miză importantă, deoarece a participat la preselecţii între anii 2002 – 2009. În 2003 a obținut Premiul al II-lea la Festivalul Internațional „Cerbul de Aur”. În anul 2004 interpreta a izbutit să câştige Marele Premiu la Varna și alte patru premii la „Discovery Fest”. Tot în același an în Kazahstan a obținut Marele Premiu şi Trofeul „Vocea Asiei”. Apoi, s-a clasat pe locul al II-lea la Festivalul de la Mamaia, la secțiunea Creație, cu o piesă a tânărului compozitor Andrei Tudor.
Aurelian Temișan a debutat în 1989 la Festivalul Mamaia și de atunci a urmat o carieră muzicală plină de succese. A cunoscut faima după ’90, când devenise unul dintre cei mai în vogă soliști, având numeroase concerte și spectacole. S-a făcut remarcat atât prin muzică, cât și prin teatru. A cucerit publicul cu prezența să scenică de invidiat, cu talentul sau muzical, fiind unul dintre cei mai iubiți cântăreți, care și-a păstrat fanii de-a lungul anilor.
În afară de muzică a obținut succes și în teatru, unde a jucat alături de soția să, talentata actriță Monica Davidescu, muzicalul “Chicago”montat la Teatrul Național din București fiind foarte apreciat. S-a implicat și într-o colaborare cu Moga și Smiley în calitate de producători. În 2003, după o absența de câțiva ani, a participat la Eurovision cu două piese.
Urări de Sărbători
La final este momentul să adresăm felicitări colectivului prestigioasei instituţii de artă din municipiul de la poalele Tâmpei pentru izbânzile anului 2021 (unul atât de dificil) ce în curând ne va părăsi. Totodată, le urăm Interpreților, Corului, Orchestrei, Corpului de Balet, soliștilor, maeştrilor coregrafi, dirijorilor, regizorilor, scenografilor, doamnelor de la Departamentul PR (cu care am colaborat din nou excelent), personalului tehnic și nu în ultimul rând staff-ului, într-un cuvânt tuturor angajaţilor Operei Brașov, zile senine, Sărbători de Iarnă frumoase, un An Nou fericit și multă, multă Sănătate! Vă iubim!
Horia C. Deliu