Astăzi, 7 iunie, în calendarul ortodox se face pomenirea Sfântului Teodot, episcopul Ancirei.

Sfântul Teodot a trăit la sfârșitul secolului al III-lea și începutul secolului al IV-lea. A fost episcop al Bisericii din cetatea Ancira Galatei. El îi adapostea pe creștinii prigoniți. Teodot îi ajută în taină cu toate cele necesare pe creștinii care scăpaseră de persecuții. Adună trupurile creștinilor omorâți și le îngroapă.
În acea vreme, șapte fecioare au fost torturate pentru credința lor în Hristos, iar în cele din urmă înecate într-un lac. Una dintre ele, Sfânta Tecusa, i-a apărut în vis lui Teodot și i-a cerut să scoată trupurile lor din lac și să le îngroape. în urma acestui vis, Teodot a ieșit împreună cu un credincios să împlinească dorința muceniței. Conduși de un înger al Domnului, el a reușit să afle trupurile fecioarelor și să le îngroape. Dar acest însoțitor l-a trădat pe Teodot judecătorului. După ce a fost supus la mai multe chinuri, a primit mucenicia prin tăierea capului.

Tot astăzi, facem pomenirea: Sfintei Mucenițe Zenaida, făcătoarea de minuni; Sfintelor femei Esia și Sosana; Sfântului Mucenic Licarion; Sfinților Mucenici Tărăsie și Ioan; Sfântului Cuvios Ștefan; Sfântului Cuvios Antim; Sfintei Sebastiana; Sfintei Mucenițe Potamiani; Sfântului Cuvios Daniel de la Sketis (Egipt).

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail