Astăzi,  8 noiembrie, la dată neschimbată, sunt sărbătoriți Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil. Pentru cei care nu știu să precizăm că arhanghelii reprezintă conducătorii cetelor de îngeri, având  aripi şi purtând săbii ca simbol al biruinţei asupra răului. Mai mult decât atât, ei sunt călăuzele sufletelor celor adormiţi în drumul spre Rai.

    Există  şapte   asemenea sfinţi  în postura de căpetenii ale puterilor cereşti, cei mai cunoscuţi fiind  Mihail şi Gavriil.

 

Patroni ai caselor şi gospodăriilor

 

Cele două importante personaje biblice sunt considerate patroni ai caselor şi gospodăriilor, iar în reprezentările iconografice apar zugrăviţi ca având aripi şi ţinând  săbii în mână.

E cunoscut faptul că Arhanghelul Gavriil  a anunţat-o pe Fecioara Maria de întruparea lui Iisus, fiind perceput în folclor ca un înger ce aduce bucurie, fiind un vestitor  al minunilor. Este socotit, de asemenea, un ocrotitor al  pruncilor, dar şi al mamelor, în unele icoane fiind înfăţişat ţinând în mână o călimară şi o pană, simbol al rolului său de mesager.

Celălalt personaj mitic, Arhanghelul Mihail, e investit cu puterea de a lupta împotriva forţelor malefice.

 

  Semnificaţii

 

Semnificaţia numelui Mihail corespunde expresiei ebraice „Cine este egalul lui Dumnezeu”.  Sf. Arhanghel este reprezentat iconografic ca un personaj semeţ, care într-o mână  ţine lancea cu care îl străpunge pe Satan, iar în cealaltă poartă o stâlpare verde de finic. În vârful lancei se găsesc o panglică de în şi semnul  Crucii. Sfântul amintit este considerat  păzitor al  Credinţei şi un luptător împotriva ereziilor.

Arhanghelul Mihail  se spune că poartă cheile  Raiului, veghind  mereu la căpătâiul celor suferinzi. Dacă stă aşezat în partea  dreaptă a omului grav bolnav, acela nu se va mai face bine şi îşi va da în curând obştescul sfârşit.

Se crede că în stânga muribundului s-ar afla la pândă diavolul, gata să-i răpească  sufletul, de aceea  Arhanghelul face totul să împiedice acest lucru.

Dacă suferindul are zile de la Dumnezeu şi îi este dat să mai trăiască, atunci Arhanghelul Mihail  îl veghează stând la picioarele lui.

Referindu-ne şi la  celălalt personaj sărbătorit pe 8 noiembrie, anume Arhanghelul Gavriil,  trebuie ştiut că numele său  însemnă „Omul lui Dumnezeu”. El este vestitorul  unor sfinte şi minunate taine, apărând în icoane ţinând în mâna dreaptă  o candelă aprinsă, iar în  stânga o oglindă cu ramă de culoare verde.

Sf. Gavriil a fost trimis de Dumnezeu să ducă soţilor Ioachim şi Ana vestea minunată şi neaşteptată a zămislirii fiicei lor, Maria (viitoarea Maică a Domnului), iar mai târziu, peste ani au încunoştinţat-o pe Fecioara Maria  în privinţa întrupării Domnului Iisus.

 

Numeroși  sărbătoriţi

 

Potrivit evidenţelor oficiale, aproape un milion şi jumătate de români îşi serbează în fiecare an pe 8 Brumar (conform vechiului calendar popular), Ziua onomastică. Ca atare, tuturor celor ce poartă prenumele de Mihai şi Gavril, cu  variantele cunoscute pentru ambele sexe, ţinem să le adresăm calde felicitări.

Peste 720.000  dintre sărbătoriţi  sunt  bărbaţi. Cei mai mulţi se numesc Mihai (360.900), Gabriel (237.500), Mihail (54.160), Mihăiţă (27.200) şi Gavril (22.100). Totodată, se sărbătoresc şi cei cu prenumele  Gavrilă, Mihnea, Gabi, Mihalache, Mişu.

Cele mai frecvente prenume ale femeilor sărbătorite în această zi sunt Mihaela (351.150), Gabriela (218.850) şi Gabi (35.189)

 

Vechea bisericuţă din lemn de la Zagon (Monument istoric) are azi Hramul

 

Dorim în cele ce urmează să ne referim  la o frumoasă tradiţie împământenită în anii din urmă  în comună Zagon. În centrul aşezării se află un Monument istoric, o   mică biserică din  lemn, veche de peste două secole, ce are  Hramul Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, şi acolo doar o dată în an, pe 8 noiembrie, se  oficiază.

Prima biserică ortodoxă atestată pe acele locuri a fost ridicată în perimetrul numit pe vremuri „Satul românilor”. Ca un atestat peste timp, evidenţiem faptul că  pe clopotul rămas de atunci drept mărturie  există o inscripţie  datând din anul… 1468.

Mulţi dintre sătenii din Zagon, unii chiar şi din satul aparţinător Păpăuţi, vin şi se reculeg  pe data de 8 noiembrie în această veche biserică-monument, cinstind astfel numele celor doi sfinţi patroni.  Celelalte slujbe au loc în impunătoarea biserică aflată  peste drum.

 

Toamna  Arhanghelilor”

 

După cum credincioşii cunosc, Arhanghelii Mihail şi Gavriil sunt conducătorii cetelor de îngeri şi călăuze ale sufletelor în drumul acestora spre Rai. Se spune  în popor că ei vestesc tainele lui Dumnezeu şi îi protejează pe oameni de rele, veghind în permanenţă la bine lor.

Ziua de 8 Brumar era socotită pe vremuri de oamenii de la ţară, potrivit calendarului popular,  un hotar  dintre sezonul autumnal şi  cel hibernal. Se credea că cei doi sfinţi au grijă să nu lase iarna să dea buzna dintr-o dată cu frig şi omăt peste meleaguri, luând lumea pe nepregătite.

De altfel, această zi era numită de săteni şi „Toamna  Arhanghelilor”, deoarece de multe ori vremea fiind blândă,  constituia un  fel de adio al zilelor frumoase, dar şi un preambul către anotimpul rece.

În sâmbăta anterioară zilei Arhanghelilor Mihail şi Gavriil s-au ţinut slujbe de pomenire a morţilor, creştinii  au dat de pomană colaci, fructe, colivă de sufletul celor răposaţi. Sunt ofrande numite pe alocuri şi „Moşii de Arhangheli”, iar în biserici s-au aprins lumânări atât pentru morţi, cât şi pentru vii.

 

Plocoane  pentru părinții spirituali

 

Cu prilejul acestei Sărbători religioase, tradiţia românească a impus obiceiul  ca finii să-și viziteze părinții spirituali (naşii), ducându-le  daruri simbolice  constând în colaci, întrucât  la cununie lumânările ţinute de noii lor părinţi spirituali reprezintă simboluri ale celor doi Arhangheli – Mihail şi Gavriil.

Obiceiul pământului impune  gospodinelor să nu se îndeletnicească într-o asemenea zi importantă  cu treburi casnice, precum dereticatul prin casă ori spălatul rufelor, întrucât au  răgaz pentru ele în celelalte zile. Femeile care nu respectă această datină se zice că vor fi hărăzite să aibă parte de chinuri la ceasul când îşi vor da duhul.

În zonele de munte, cum ar fi în zona Voineşti, am întâlnit săteni, crescători de animale din tată în fiu – precum badea Ion Banciu,  care ne-a povestit că  cei doi sfinţi sunt consideraţi ocrotitori ai turmelor de mioare, ca şi a dobitoacelor din bătătură,  aşa că Arhanghelilor  li se arată respectul cuvenit.

 

La Mulţi Ani”

 

…În încheiere să urăm  încă o dată un sincer „La Mulţi Ani”, cu bucurii şi sănătate alături de cei dragi,  numeroşilor  sărbătoriţi ce poartă frumoasele nume !

                                                                                                              Horia C. Deliu

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail