Municipiul Sfântu Gheorghe a găzduit, ieri, caravana „Pune ORAŞUL TĂU pe harta voluntariatului”, organizată de Federaţia VOLUM şi sprijinită de Asociaţia pentru Dezvoltare Comunitară Durabilă ALUTUS şi Direcţia Judeţeană de Sport şi Tineret Covasna.

„Faptul că astăzi punem orașul și județul nostru pe Harta Voluntariatului, că avem la Sfântu Gheorghe o caravană națională dedicată voluntariatului, demonstrează încă o dată dorința și implicarea Direcției Județene de Sport și Tineret Covasna de a oferi oportunități tinerilor covăsneni ” a menționat consilierul pentru tineret al DJST Covasna, Florentina Teacă

Participanţii la evenimentul care s-a desfăşurat în cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca, Extensia Universitară Sfântu Gheorghe, au fost informaţi despre platforma www.hartavoluntariatului.ro  care are drept scop corelarea cererii și a ofertei de voluntariat, la nivel național, dezvoltând astfel mișcarea de voluntariat din România.

Hartavoluntariatului.ro este o platformă online care corelează cererea şi oferta de voluntariat din România, reprezentând un instrument pentru organizaţiile neguvernamentale, prin intermediul căreia  acestea pot promova proiectele şi activităţile de voluntariat  în vederea selectării şi recrutării voluntarilor potriviţi.Aceasta poate fi accesată începând cu prima zi a Caravanei – 28 septembrie a.c.

„Momentan ne este prezentat acest proiect. Suntem foarte curioşi să vedem despre ce este vorba,  şi despre primii paşi pe care îi putem face în voluntariat. Voluntariatul, în viaţa tinerilor, este important pentru a-i ajuta să se dezvolte şi să-şi dezvolte anumite calităţi, dar şi pentru a descoperi lucruri şi persoane noi”, este de părere Cosmin Filip, liderul studenţilor pe linia română de la Facultatea de Ştiinţe Economice din cadrul Extensiei Universitare a UBB din Sfântu Gheorghe.

Conform informaţiilor oferite de către organizatori, oricine doreşte să activeze ca voluntar, indiferent de vârstă, îşi poate crea un cont pentru a vedea organizaţiile implicate şi proiectele disponibile. Corelarea proiectelor promovate de organizaţii cu cerinţele voluntarilor se face în baza unui algoritm care sortează oportunităţile de voluntariat,  în funcţie de domeniul de activitate, posibilitatea implicării voluntarului, locul de desfăşurare şi altele.

Totodată, în cadrul Caravanei, cei care au spus prezent invitaţiei au primit informaţii despre certificatul de voluntariat, care este obligatoriu, conform Legii Voluntariatului 78/2014, experimentat în ultimele luni de peste 100 de organizații neguvernamentale, și care va putea fi eliberat de pe platforma hartavoluntariatului.ro.

Pe agenda Carvanei, organizatorii au introdus şi un atelier pe tema discursului instigator la ură, fiind prezentate iniţiative şi modele de bune practici și modalitatea prin care voluntariatul (indiferent de vârstă) și implicarea în comunitate vin în sprijinul campaniei Comisiei Europene No Hate Speech Movement (http://nohatespeechmovement.org/ ).

„Voluntariatul, în ansamblu, este foarte bine văzut de Universitatea „Babeş-Bolyai” (UBB). Chiar în septembrie, UBB a şi adoptat un regulament al voluntariatului, pentru că prin voluntariat tinerii sunt angrenaţi în diferite activităţi; vorbim de spiritual de echipă şi de implicare, ceea ce e foarte important pentru tinerii de astăzi. Ce văd tinerii de azi? Văd numai faptul că toate firmele gonesc după profit fără să țină cont și de alte elemente pe care trebuie să le ia în considerare într-o societate: protejarea indivizilor, a naturii, a sănătăţii, valorile educaţionale şi aşa mai departe. Sunt o grămadă de domenii unde volntariatul este binevenit, în special pentru că tinerii sunt implicaţi. Eu zic că este foarte bine venită Caravana. Mai mult, dorim să consolidăm  această activitate în cadrul UBB, şi nu numai, ci şi cu diferitele ONG-uri şi Organizaţii care se ocupă de voluntariat. Eu cred că ar trebui făcute mai multe acţiuni de genul acesta”, a declarat prof. dr. Laura Olteanu, directorul Extensiei Universitare Sfântu Gheorghe a „Universităţii Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca. . .

Acest eveniment face parte din Caravana „Pune ORAȘUL TĂU pe Harta Voluntariatului”, se desfășoară în 12 orașe din România: București, Bacău, Iași, Oradea, Baia Mare, Cluj Napoca, Alba Iulia, Timișoara, Craiova, Brașov, Sf. Gheorghe, Constanța, la initiativa Federaţiei VOLUMFederația organizațiilor care sprijină dezvoltarea voluntariatului în România.

Caravana face parte din proiectul „Harta Voluntariatului”, desfășurat de Federația VOLUM, proiect finanțat prin Granturile SEE 2009- 2014 în cadrul Fondului ONG (www.fondong.fdsc.ro) în România, cu suma de 72, 454.36 Euro.

Maricela Dan

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail