Aproximativ 100 de echipe, din toate colţurile ţării, vor transforma zilele acestea oraşul Sfântu Gheorghe în „Capitala dezbaterilor”

În acest week-end, la Sfântu Gheorghe, are loc cea de-a şasea ediţie a competiţiei de dezbateri academice pentru liceeni, „Saint George, City of Debate”. Cu un număr de aproximativ 500 de participanţi, 40 de voluntari şi aproximativ 70 de arbitri, competiţia se anunţă a fi un eveniment de excepţie, pentru lumea dezbaterilor, şi nu numai.

Mădălin Guruianu, iniţiatorul şi responsabilul acestui proiect, ne-a spus că în cei cinci ani de până acum, începând cu  prima ediţie desfăşurată  la Centrul de Cultură  Arcuş, cu 4 echipe participante, „Saint George City of Debate” a reuşit să devină, anul trecut, cea mai importantă competiţie naţională de dezbateri academice, cel puţin în ceea ce priveşte numărul de participanţi. „Am avut 78 de echipe confirmate. Anul acesta avem 100 de echipe, însă, din cauza olimpiadelor şi a unui număr atât de mare de elevi, mă aştept să mai existe şi în plus sau în minus (…) Sunt oameni care  regretă că nu pot participa, pentru că au olimpiadă judeţeană, dar sunt şi oameni care vin de la Budapesta pentru acest campionat. Şi-aici mă refer la Radu Cotarcea, fostul director al turneului, cel care a condus, anul trecut,  Saint George City of Debate”, a declarat  Mădălin Guruianu.

Teme de dezbatere incitante

Turneul va fi condus de Bianca Dragomir, care este un factor de decizie important în Asociaţia Română de Dezbateri şi Oratorie din România. Pentru anul acesta, sunt pregătite două moţiuni. Pe lângă acestea se vor disputa şi două moţiuni impromptu, care vor fi date cu 30 de minute înainte, pentru care echipele trebuie să se pregătească pe loc, fără materiale ajutătoare. Mădălin Guruianu a explicat că prima dintre ele, care se va juca şi în finală, pune o problemă foarte controversată în Europa: scăderea vârstei de vot la 16 ani. „Există o discuţie amplă în Anglia, de mai bine de un deceniu, există ţări în care s-a aplicat această măsură, există ţări care nici nu vor să audă despre această măsură, evident, avantajele şi dezavantajele sunt şi de-o parte şi de alta, şi cred că echilibrul este perfect. Vor urma nişte meciuri de dezbateri, în care e greu să credem că vom ştii dinainte dacă vor atârna deciziile de partea afirmatorilor sau a negatorilor. Cea de-a  doua moţiune ridică puţin nivelul discuţiilor, pentru că ne referim la întreaga Europă, şi ne referim exact la ceea ce se întâmplă în ultimii ani şi cu pregnanţă în ultimele luni: eliminarea dreptului de veto din cadrul proceselor decizionale ale UE”, a precizat acesta.

Discursurile şi prestaţia echipei vor fi evaluate după anumite criterii, şi anume: conţinutul, stilul şi strategia abordată.

Şi în limba maghiară

Spre deosebire de ediţiile anterioare, pe lângă competiţia clasică din acest an, în limba română, ce va avea loc la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul”, va exista şi o competiţie paralelă în limba maghiară, cu aceleaşi moţiuni, ce se va desfăşura la Liceul „Mikes Kelemen”. Knopp Ildiko, directoarea turneului în secţiunea de limba maghiară, ne-a spus că, urmare a faptului că  în acest an şcolar s-a  relansat programul de dezbateri în limba maghiară,  în liceele „Miko” şi „Mikes Kelemen”, au considerat că este oportun să organizeze o competiţie în care fiecare participant să arate ce a învăţat până în prezent. La prima lor participare la „Saint George, City of Debate”, liceenii de la „Miko” şi „Mikes Kelemen” se vor întrece cu reprezentanţii unui club de dezbateri din Oradea.

Număr record de voluntari

Anul acesta s-a înregistrat un număr record de voluntari – 40. Aceştia sunt coordonaţi de Călina Cruceriu şi Paula Cocoveică, eleve în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul”. Fetele ne-au spus că anul trecut au fost  în jur de 20 de voluntari, însă, anul acesta, odată cu creşterea numărului de  participanţi, a crescut şi numărul voluntarilor, dar şi responsabilitatea lor. „Noi avem nişte obiective foarte clare, şi anume, să-i facem să se simtă ca într-o competiţie de profesionişti, să cunoască oraşul nostru şi să-şi facă o impresie bună despre el”, ne-a spus Paula Cocoveică. Aceasta a adăugat că voluntarii sunt elevi ai claselor VII- XII-a, cât şi studenţi. Din spusele Călinei Cruceriu, voluntarii sunt pregătiţi şi ştiu ce au de făcut.

Mai mult decât o competiţie

„Saint George, City of Debate” este mai mult decât o competiţie, deoarece, sunt aduşi laolaltă tineri din toate colţurile ţării. Aceştia vor lega prietenii şi vor avea ocazia să cunoască oraşul. Organizatorii le-au pregătit o mulţime de activităţi interesante: „În după-amiaza de vineri (astăzi – n.r.)  avem foarte, foarte multe programe pe care le-am pregătit pentru cei care vor veni în oraşul nostru. Toate aceste programe sunt oferite cadou, în ordinea „primul venit, primul servit”, deci nu trebuie să plătească nimic. Chiar vrem să se simtă bine, şi îi ducem la următoarele: premiera naţională de la Teatrul „Andrei Mureşanu”, un spectacol de la Studio M, de teatru – dans, care se numeşte „Fragil” şi care e foarte bine de văzut de oricine care trece prin oraşul nostru. De asemenea, pot vizita Muzeul „Carpaţilor Răsăriteni”, cu o expoziţie extrem de bine pusă la punct şi  foarte bine cotată în România, dar şi Spaţiul Expoziţional de la Magma, unde expun artişti contemporani, din Sfântu Gheorghe. În plus, am pregătit o multitudine de programe sportive gen: bowling, fotbal, paintball, tenis”, a detaliat Mădălin Guruianu.

Invitat de onoare: Cristian Pârvulescu

Mâine este ziua cea mai lungă, cu patru runde de dezbateri a aproximativ 40-50 de meciuri, plus semifinalele. Finala, la care pot fi prezenţi toţi doritorii şi pasionaţii de dezbateri, va avea loc duminică, la ora 16, în sala mare a Teatrului.

La finală va lua parte şi Cristian Pârvulescu, analist politic şi preşedinte al Asociaţiei „Pro Democraţia” din Bucureşti.

Ana Alina Costache

Vezi şi

Program SAINT GEORGE CITY OF DEBATE VI

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail