Să celebrăm ia, portul cel sfânt ce ni l-a hărăzit Dumnezeu prin mâinile bunelor și străbunelor noastre, cusut și astăzi cu atâta măiestrie în duhul smereniei și al rugăciunii!”- Alexandra Pintrijel Hagiu, inițiatoare

Ziua Universală a iei va fi celebrată sâmbătă, 24 iunie, în orașul-stațiune Covasna, printr-o ediție specială a proiectului itinerant: „Șezătoare călătoare- Femeile din Ținutul Căciularilor cos ie”.

Șezătoarea „Femeile din Ținutul Căciularilor cos ie” s-a conturat la finele anului 2016, fiind un proiect de la suflet, pentru suflete. Desfășurată întâi în casa inițiatoarei Alexandra Pintrijel Hagiu, în Zăbala, acțiunea a „prins aripi”, fiind apoi derulată în diverse localități covăsnene.

„Şezătoarea <<Femeile din Ţinutul Căciularilor cos ie>> s-a născut ca un răspuns la chemarea străbunelor noastre de a coase alături de ele în haina istoriei, să lăsăm și noi pentru mai departe viața noastră scrisă-n pânză, fiicelor noastre! Această chemare a venit din mine atunci când un gând a încolţit din sămânţa pusă cu grijă, şi n-a întârziat ca să crească: acela de a-mi coase ia pe care apoi să o las fetiţei mele, nepoatei, strănepoatei, un fir de lumină în veşnicie! Apoi m-am gândit: ce ar fi dacă aş organiza o şezătoare unde să vină mai multe femei să ne coasem iile împreună? Astfel, la început mi-am dorit să mai găsesc măcar două femei care sa-mi împărtăşească gândurile, să pornim împreună la drum. Apoi am lăsat ca lucrurile să decurgă de la sine, pentru că totul a decurs atât de frumos.” – ne-a spus Alexandra.

Treptat, șezătoarea a depășit și granițele județului, ajungând în București, în Sibiu și nu numai. Sâmbătă, 23 iunie, o ediție specială a evenimentului va avea loc „acasă”, în mijlocul covăsnenilor, și mai exact în Poiana Nedeii din stațiunea Covasna, de la ora 16.00. Manifestarea, dedicată Zilei universale a iei, își propune reconstituirea imaginii șezătorilor de altădată, în cadrul cărora munca se împletea cu voia bună și cu istorisiri despre străbuni, cu povești despre viață, a declarat inițiatoarea Alexandra Pintrijel Hagiu.

Din programul evenimentului

„Șezătoarea este dedicată Zilei Universale a iei (marcată în 24 iunie), dar o organizăm sâmbătă, pe 23 iunie, ci nu duminică, 24 iunie, ca să putem coase, să putem lucra. Vom încerca să recreăm imagini și fapte de demult! În cadrul evenimentului va avea loc și prima expoziție a copiilor din Covasna și Zăbala care participă la cursul de pictură pe care îl susțin, și vor expune icoanele și tablourile pictate de ei, apoi, va urma un program artistic susținut de Ana Maria Sandulea și Alina Oană, din Voineștii Covasnei, și de către grupul de fluierași <<Mugurașii>>, constituit la inițiativa doamnei Luminița Bunghez din Voineștii Covasnei, sub îndrumarea instructorului Alexandru Avram, care vine de la Hărman ca să îi învețe pe copiii din Covasna să continue tradiția cântatului din fluier așa cum făceau și străbunicii noștri atunci când erau la oi și cântau doine, deci, vor cânta și copiii din grupul <<Mugurașii>> și instructorul lor. ”- ne-a spus Alexandra Pintrijel Hagiu.

De la șezătoare nu vor lipsi mâncărurile și produsele tradiționale aduse de meșteșugarii din zonă.

„Vom avea mâncăruri tradiționale pregătite de Lazăr Marin, din Voinești, va fi și o tocană mare de fasole, de post. De asemenea, vor veni și meșteșugari din zonă. De exemplu, Relly Pavaluca va aduce costume populare cusute cu mărgele, domnul Nicu Manea va aduce păpuși de caș inscripționate cu simboluri dacice și nu numai. Cei care doresc să participe la șezătoare, și să ni se alăture, trebuie să își aducă lucrul de mână. Va fi foarte frumos, așteptăm foarte multă lume!”- a spus Alexandra Pintrijel Hagiu.

Aceasta a subliniat că ediția de sâmbătă a Șezătorii „călătoare”- „Femeile din Ținutul Căciularilor cos ie” este organizată cu sprijinul Asociației Cultural-Creștine „Justinian Teculescu” din Covasna și a doamnei preotese Dochița Măciucă, din Voinești.

Inițiatoarea a transmis un mesaj tuturor cititorilor:

„Șezătoarea călătoare <<Femeile din Ținutul Căciularilor cos ie>> poposește în Poiana Nedeii din Voineștii Covasnei, sâmbătă, 23 iunie, începând cu ora 16! Vă așteptăm cu drag în <<Orașul Inimii>> ca împreună să celebrăm ia, portul cel sfânt ce ni l-a hărăzit Dumnezeu prin mâinile bunelor și străbunelor noastre, cusut și astăzi cu atâta măiestrie în duhul smereniei și al rugăciunii!”- a încheiat Alexandra Pintrijel Hagiu.

Sărbătoarea continuă duminică

Tot la Covasna, duminică, 24 iunie, în Valea Zânelor, va avea loc un program special, prin care Ziua Universală a iei și Ziua Drapelului Național vor fi sărbătorite, împreună, în contextul Centenarului Marii Uniri. Cu acest prilej, un tricolor de 100 de metri va îmbrățișa Valea Zânelor, iar cei care vor participa la eveniment vor avea parte de momente frumoase, de suflet, dar și de surprize, au anunțat organizatorii.

Inițiator al activităților de duminică este asociația covăsneană „Grit”.

Ziua Universală a Iei Românești coincide cu sărbătoarea de Sânziene, o sărbătoare a soarelui, a dragostei și a poftei de viață. Tradiţia populară spune că, dacă Sânzienele, zânele bune, sunt sărbătorite cum se cuvine, culturile vor rodi, fetele îşi vor vedea alesul şi se vor mărita, femeile vor naşte prunci sănătoşi, bolnavii se vor tămădui şi se vor înmulţi păsările şi animalele. În schimb, dacă oamenii nu sărbătoresc Sânzienele cum se cuvine, ele se supără şi devin zâne rele. Noi nu vrem să le supărăm, le sărbătorim cu mare drag! Şi unde altundeva am putea face asta, dacă nu în Valea Zânelor, loc în care peste frumuseţea cadrului natural plutesc legendele despre zâne şi Ilene Cosânzene? Deși noi nu avem nevoie de o zi anume în care să îmbrăcăm ia, iată că anul acesta este al treilea an consecutiv de când Asociația GRIT organizează acest eveniment, cu sprijinul SC Turism Covasna SA și al Casei Orășenești de Cultură Covasna. Încercăm să oferim publicului un program artistic deosebit, cu participarea artiștilor locali pe care ne dorim să-i promovăm.”- a declarat, pentru „Mesagerul de Covasna”, Florentina Teacă, reprezentanta Asociației „Grit” și unul dintre organizatori.

Pe lângă programul artistic, va fi organizat un mic târg cu artizani şi produse tradiţionale, dar și o expoziție de fotografii vechi, înfățișând voineșteni din secolul trecut îmbrăcați în frumoase costume populare.

Asociația GRIT organizează, duminică, în cadrul aceluiași eveniment, proiectul „Culorile ce ne reprezintă”, dedicat Zilei Drapelului Național și realizat cu sprijinul financiar al orașului Covasna, în parteneriat cu Alianța pentru Centenar și Inspectoratul de Jandarmi Județean Covasna.

„Câteva din surprizele legate de această parte a evenimentului: un drapel tricolor de 100 de metri lungime, baloane roșii, galbene și albastre, care își vor lua zborul spre cer, un steag înălțat pe cel mai înalt brad din poiană…” – a dezvăluit Florentina Teacă.

Ana Ciorici Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail