Pornită  la drum în urmă cu doar trei luni, la inițiativa Alexandrei Pintrijel-Hagiu din Zăbala, organizatoarea șezătorilor intitulate „Femeile din Ținutul Căciularilor cos iie”,  șezătoarea „călătoare”  ajunge, în  marea ei călătorie, și la Sfântu Gheorghe, după ce a poposit pe la românii din Brețcu, Covasna, Tg. Secuiesc și Mărtănuș,  reînnoind tradițiile noastre strămoșești.

 „Casa” aleasă de  gazde pentru  organizarea  șezătorii- Muzeul Spiritualității Românești de la Catedrala Ortodoxă din Sf. Gheorghe, va fi onorată  de prezența   PS Andrei Moldovan, Episcopul Covasnei și Harghitei, a prefectului județului Covasna, Sebastian Cucu, precum și a oaspeților ce vor sosi  din Miercurea Ciuc, Brețcu, Ojdula, Covasna, Zagon, Tg. Secuiesc, Mărtănuș  și Brașov.

Dacă șezătoarea  ce a avut loc  la Mărtănuș, la sfârșitul săptămânii trecute, a fost organizată „sub semnul lui Eminescu”,  cea de la Sfântu Gheorghe  ne  va lega prin fire nevăzute, dar simțite de fiecare suflet de român, de Unirea Principatelor Române ce va fi sărbătorită la data de 24 ianuarie a.c.

Astfel, în timp ce se vor ocupa de activitățile specifice unei șezători- vor împleti, vor  învăța să coase iie, vor depăna lână, vor picta (copiii),etc., toți cei prezenți vor putea urmări un program artistic dedicat Zilei Unirii Moldovei cu Țara Românească, care va fi susținut de preșcolari și școlari de la Grădinița „Csipike” și Școala Gimnazială „Ady Endre” din Sf.Gheorghe,  dar și de oaspeți din Vâlcele,  Zăbala, Covasna, Zagon și Miercurea Ciuc.  

Însă, ca la orice șezătoare din străbuni, și la „șezătoarea călătoare” de  la Sfântu Gheorghe cuvântul de ordine va fi voia bună, alături de bucuria că, iată, frumoasele noastre tradiții românești  renasc deoarece, așa cum spunea Alexandra Pintrijel- Hagiu „ toate aceste lucruri sunt în noi”, doar trebuie scoase la lumină.

Vă așteptă, cu mic, cu mare, la șezătoarea ce are loc sâmbătă, 21 ianuare a.c., începând cu ora 16.00, la  Muzeul Spiritualității Românești de la Catedrala Ortodoxă din Sf. Gheorghe, purtând măcar o piesă a costumului popular (nu este obligatoriu, doar cine are).

Maria Crețu-Graur  

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail