Asociaţia ornitologică “Rara Avis” începe astăzi ofensiva împotriva ciorilor stabilite în centrul municipiului Sfântu Gheorghe şi a făcut un apel către cetăţeni să se alăture acestei campanii care se va încheia în luna martie.

Preşedintele asociaţiei, Kelemen Laszlo, a declarat pentru AGERPRES că municipiul Sfântu Gheorghe a fost invadat de aproape 20.000 de ciori, iar intenţia este de a le alunga din parcul central cu ajutorul unor sunete şi lumini puternice. Instalaţia de sunet şi lumini a fost cumpărată cu sprijinul autorităţilor locale, care finanţează acest experiment cu 20.000 de lei.

“În fiecare seară vom aprinde reflectoarele, vom face gălăgie în parcul central şi nu le vom lăsa să doarmă (…) mereu la altă oră. Vom lucra cu 20 de voluntari, dar facem apel la cetăţeni să ne susţină. Să vină în parc seara cu fluiere şi cu trompete. Nu ştim deocamdată cum vor reacţiona ciorile, dar noi ne gândim că, în mod logic, dacă sunt deranjate în fiecare seară până la urmă tot vor pleca”, a declarat Kelemen Laszlo.

Potrivit acestuia, ciorile provin din Rusia şi Ucraina şi au migrat spre România în număr tot mai mare pe măsură ce temperaturile atmosferice au scăzut în ţările vecine. Acesta e convins că zburătoarele au găsit habitat favorabil în judeţul Covasna pentru ca zona este ocrotită de munţi, iar clima le e prielnică.

Membrii Asociaţiei “Rara Avis” nu sunt la prima tentativă de alungare a ciorilor din Sfântu Gheorghe. În urmă cu câţiva ani au venit cu totul felul de propuneri – de la jocuri de artificii, la focuri de armă sau otravă, dar nici una nu a fost potrivită, fie pentru că era prea costisitoare, fie prea periculoasă. În cele din urmă au scos în stradă câteva sute de cetăţeni cu surle, trâmbiţe şi cratiţe, care, deşi au făcut un zgomot infernal, nu au reuşit să sperie ciorile şi să le determine să se mute.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail