Poliţia deşeurilor, care va avea misiunea de a depista şi amenda cetăţenii care depozitează gunoaie în locuri nepermise, se va înfiinţa în această toamnă în municipiul Sfântu Gheorghe.

Directorul societăţii de salubrizare Tega din Sfântu Gheorghe, Toth Birtan Csaba, a declarat pentru AGERPRES că proiectul va fi implementat în parteneriat cu Asociaţia de dezvoltare intercomunitară Eco Sepsi şi a pornit de la faptul că multe persoane continuă să arunce la întâmplare gunoaiele menajere ori scotocesc prin containere, împrăştiindu-le prin împrejurimi.

”Poliţia va fi formată din angajaţi ai Tega, care se vor axa pe contravenţii şi pe gestionarea corectă a deşeurilor. Aceştia vor acţiona pe raza municipiului Sfântu Gheorghe, dar şi a localităţilor care fac parte din Asociaţia Eco Sepsi”, a declarat Toth Birtan Csaba, potrivit căruia acest proiect vine ”să completeze lacunele” şi să sprijine Poliţia comunitară.

Toth Birtan Csaba

Toth Birtan Csaba a mai adăugat că amenzile pentru depozitarea gunoaielor în locuri nepermise variază la Sfântu Gheorghe între 100 şi 500 de lei şi au fost stabilite de Consiliul Local.

”Dacă nu se vor aplica amenzi nu o să fie respectate niciodată legile”, a conchis acesta.

În ultimii ani, societatea de salubrizare din Sfântu Gheorghe s-a implicat în mai multe acţiuni ce au avut ca scop colectarea gunoaielor şi protejarea mediului înconjurător, printre acestea numărându-se şi Patrula Verde, formată din 8 membri, care au avut în această vară misiunea de a supraveghea zonele de agrement din preajma municipiului Sfântu Gheorghe.

Un alt proiect, aflat în curs de derulare în parteneriat cu Fundaţia ”Konczei Laszlo”, are ca scop informarea şi responsabilizarea cetăţenilor municipiului Sfântu Gheorghe cu privire la depozitarea şi colectarea selectivă a gunoaielor.

Conducerea Tega susţine că acţiunile desfăşurate de-a lungul timpului au început să dea rezultate, dovadă dublarea cantităţilor de materiale recuperabile colectate pe raza municipiului Sfântu Gheorghe, care au ajuns în 2010 la 400 de tone de hârtie, respectiv 175 de tone de plastic. De asemenea, s-a mărit cu aproape 30% cantitatea de ulei ars colectată şi cu 14% a bateriilor şi acumulatoarelor uzate.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail