Peste 650 de cetăţeni din municipiul Sfântu Gheorghe şi-au înregistrat câinii de companie în evidenţele asociaţiilor de proprietari după ce autorităţile locale au introdus, începând cu 1 iulie, obligativitatea plăţii unei taxe lunare pentru deţinerea acestora.

Directorul societăţii de salubrizare Tega din Sfântu Gheorghe, Toth Birtan Csaba, a declarat pentru AGERPRES că o parte dintre aceştia şi-au declarat animalele în urma reclamaţiilor venite din partea vecinilor.

Directorul a mai spus că unele asociaţii de proprietari nu au luat în evidenţă niciun câine, drept urmare se vor face verificări pe teren pentru a identifica persoanele care au omis sau au ignorat cu bună ştiinţă obligaţia de a-şi declara câinii de apartament.

”Până la începutul lunii septembrie s-au înregistrat peste 650 de câini. (…) E puţin credibil să nu mai fie şi alţii, nedeclaraţi, prin urmare vom merge pe teren, vom lua la rând toate asociaţiile”, a spus Toth Birtan Csaba.

Consiliul Local Sfântu Gheorghe a decis ca cetăţenii care locuiesc la bloc şi deţin câini de companie să plătească o taxă lunară de 7 lei pentru fiecare exemplar.

Taxa a fost introdusă pentru a se putea menţine curăţenia în oraş, dar şi pentru a-i responsabiliza pe cetăţenii care deţin animale de companie.

Banii colectaţi vor intra în bugetul societăţii de salubrizate Tega, care va asigura recipiente speciale lângă pubelele de gunoi, precum şi pungi şi mănuşi pentru colectarea excre­mentelor acestor animale.

Taxa trebuie plătită doar de cetăţenii care locuiesc la bloc, nu şi de cei care stau în case particulare, iar nerespectarea hotărârii Consiliului Local se va sancţiona cu sume cuprinse între 50 şi 150 de lei.

Această decizie a împărţit locuitorii municipiului Sfântu Gheorghe în două tabere – pe de o parte proprietarii patrupedelor care consideră prea mult 7 lei pe lună pentru fiecare exemplar şi ceilalţi cetăţeni, care consideră îndreptăţită această măsură.

Principala nemulţumire a proprietarilor de câini o reprezintă faptul că, deşi vor plăti o taxă suplimentară de salubrizare, tot ei vor avea obligaţia de a aduna mizeriile lăsate pe stradă de câini.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail