Scurtmetraje și o prezentare altfel a școlii lor și a calificărilor din oferta acesteia au pregătit elevii Liceului Tehnologic „Constantin Brâncuși” din Sfântu Gheorghe, sub coordonarea profesorilor, pentru a marca „Săptămâna meseriilor”.

Pregătirile au început din vreme, iar săptămâna trecută, scurtmetrajele au fost prezentate, prin întâlniri online, elevilor școlilor gimnaziale din județ, activitățile înscriindu-se în amplul calendar dedicat Zilei Naționale a Meseriilor, celebrată la nivel național.

„11 martie este decretată ZIUA NAȚIONALĂ A MESERIILOR. Corpul profesoral de la subcomisia ariei curriculară tehnologii și elevii școlii, în principal cei din învățământul profesional, s-au mobilizat pentru a scoate în evidență frumusețea calificărilor în care Liceul Tehnologic Constantin Brâncuși pregătește tinerele generații. Încă din prima săptămână a lunii martie, cei mai creativi și conștiincioși elevi din școală , sub îndrumarea maiștrilor instructori, s-au mobilizat pentru a scrie scenariile unor scurtmetraje de prezentare a meseriilor în care se pregătesc, pentru a selecta actorii și a identifica echipamentele de filmare Elevi de la calificările ospătar (chelner)- vânzător în unitățile de alimentație, bucătar, comerciant-vânzător și frizer-coafor-manichiurist-pedichiurist s-au întrecut în a transmite printr-un clip de câteva minute a ceea ce are mai frumos și interesant calificarea în care se pregătesc. Maiștrii instructori de la cele patru calificări i-au îndrumat, le-au oferit cadrul necesar aplicării ideilor ingenioase și suport emoțional.”- a declarat directorul Liceului Tehnologic „Constantin Brâncuși”, prof. Carmen Tordai, care a precizat că aceste scurtmetraje au servit ca materiale de promovare a calificărilor în care se pregătesc elevii școlii pentru elevii școlilor gimnaziale din Sfântu Gheorghe, dar și din județ deoarece la Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” se pregătesc elevi din foarte multe localități ale județului Covasna.

„Responsabilul subcomisiei ariei curriculare tehnologii a avut întâlniri on-line cu elevii claselor a VIII-a, a prezentat scurtmetrajele pregătite de elevii școlii noastre și planul de școlarizare pentru anul școlar 2021- 2022. Mulți diriginți de clasa a VIII-a au solicitat materialele de promovare a meseriilor pentru a le prezenta elevilor de învățământ gimnazial la orele de dirigenție.”- a explicat prof. Carmen Tordai.

Potrivit acesteia, reprezentanți ai agenților economici, Agenției Județele pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Covasna și ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Covasna au răspuns solicitărilor unității de învățământ, de a fi prezenți în școală, cu activități care informează și formează la elevii de ani terminali abilități și competențe de integrare pe piața muncii, de integrare într-un colectiv de muncă, dar și de intervenție și reacție în caz de urgență.

„Săptămâna meseriilor sub egida ZILEI NAȚIONALE A MESERIILOR din 11 martie a implicat activarea unei forțe care poate promova și aprecia meseria ca brățară de aur și anume RESURSA UMANĂ, fie că o numim elev, fie că o numim cadru didactic, director de instituție publică, de firmă privată sau angajat ISU.”- a declarat directorul Liceului, prof. Carmen Tordai.

***

Prin Legea nr. 66/2019, ziua de 11 martie a fost instituită ca Ziua Națională a Meseriilor. Conform actului normativ, Ministerul Educaţiei, inspectoratele şcolare, instituţiile de învăţământ, precum şi Parlamentul, Preşedinţia, Guvernul, autorităţi ale administraţiei publice centrale şi locale organizează cu ocazia acestei zile evenimente educaţionale pentru promovarea învăţământului profesional şi tehnic, precum şi a meseriilor.

Conform aceluiași act normativ,   fondurile necesare pentru organizarea manifestărilor prilejuite de celebrarea Zilei Naţionale a Meseriilor se asigură din bugetele instituţiilor de învăţământ, din bugetele autorităţilor publice centrale şi locale, în limita alocaţiilor bugetare aprobate.

La nivelul județului un bogat calendar, cu activități care mai de care mai interesante au fost planificate, cu acest prilej, prin campania derulată sub genericul „Meseria face diferența”.

Peste 50 de activități au fost pregătite, în județ, cu ocazia Zilei Naționale a Meseriilor, de Ministerul Educației și Cercetării, Centrul Naţional de Dezvoltare a Învăţământului Profesional şi Tehnic, Inspectoratul Școlar Județean Covasna și liceele tehnologice din județ.

Seminarii, dezbateri pe tema învățământului profesional, ateliere creative pentru prezentarea a diverse meserii și activități inovative pentru promovarea acestora și, implicit, a învățământului profesional și tehnic, întâlniri virtuale între agenții economici și viitorii absolvenţi ai claselor a Vlll-a şi părinţii acestora/ vizite virtuale la agenţii economici, concursuri, „Caravana meseriilor” sunt doar câteva dintre activitățile care au fost organizate, în județul Covasna.

Ana Ciorici COSTACHE

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail