Gheorghe Baciu, senator al Partidului Mișcarea Populară (PMP) Covasna, a trasmis către redacția Mesagerul de Covasna o scrisoare deschisă adresată președintelui UDMR Sântu Gheorghe, Antal Arpad, pe care o publicăm în totalitate, ca reacție la afirmațiile făcute de acesta, care au fost publicate în stirea din data de 7 mai a.c. cu titlul: „Antal Arpad (UDMR Covasna): În perioada pandemiei, mulţi au simptome ciudate împotriva comunităţii maghiare”.
Domnule președinte,
Sunt consternat de faptul că UDMR, formaţiunea politică din care faceţi parte, a profitat de starea de degringoladă generată de pandemie pentru a trece prin Parlament o serie de proiecte de lege neconstituţionale, cum ar fi Codul Administrativ şi Statutul de Autonomie a „Ţinutului Secuiesc”. Sunt, totodată, surprins de o serie de declaraţii pe care le-aţi făcut în cadrul conferinţei de presă pe care ați susținut-o luni, 4 mai a.c.
V-aţi referit, printre altele, la „ieșirile” unor politicieni cu prilejul dezbaterii în Camera decizională a proiectului Codului Administrativ elaborat de UDMR, punându-le pe seama faptului „că această epidemie şi acest virus are şi nişte simptome ciudate care se manifestă în nişte acţiuni împotriva comunităţii maghiare”. Mă întreb dacă ei sunt cei care „au luat-o razna” și nu cei care au șantajat conducerile celor două Camere ale Parlamentului negociind introducerea, intempestivă, pe ordinea de zi a plenului a nu mai puțin de patru inițiative legislative cu care ați bombardat ani în șir Parlamentul României, în speranța (îndreptățită, dovadă aprobarea tacită a două dintre ele pe parcursul derulării, în aceste zile, a procesului legislativ) că în perioada de degringoladă, creată de o pandemie declarată, veți legifera prevederi neconstituționale cum sunt cele din: Legea Autonomiei Ținutului Secuiesc, Legea autonomiei personale a comunităților naționale din România, Statutul autonomiei personale a comunității maghiare din România, Legea privind Codul Administrativ”( ?!)
Era de așteptat ca asemenea manipulări și insistențe pentru satisfacerea intereselor păturii politice aflate la conducerea UDMR să întrunească consensul unui reflex de autoapărare din partea parlamentarilor români ”de la stânga la dreapta”. E bine că acesta „vă aduce aminte de isteria anilor ‘90”: și eu trăiesc cu amărăciune perioada incitărilor de atunci la manifestări de agresivitate antiromânească din partea celor ce se erijau în lideri ai comunității maghiare; acuz cu aceeași amărăciune înfăptuirea separatismului în învățământ și în viața social-culturală a comunităților mixte, româno-maghiare; resping tendințele, recunoscute, de purificare etnică prin instituirea unor bariere economice; condamn comportamentul jignitor, nedemn și uneori inuman, cu conotații antiromânești și antistatale al participanților la unele evenimente „organizate” la Târgu Secuiesc, Miercurea Ciuc sau Târgu Mureș.
În ceea ce privește observația privitoare la „panica clasei politice înainte de alegeri”, când „toată lumea vrea să fie ultraconservator, ultraromân și ultraortodox”, constat că escamotați frisoanele ce au cuprins formațiunea printre liderii căreia vă numărați: nu cred că aceasta renunță să mai candideze pentru viitoarea legislatură a Parlamentului. Altfel nu se explică susținerea pe care „aleșii” acesteia o acordă boicotului antiguvernamental instituit la nivelul celor două Camere ale Parlamentului și nici reluarea unor tendințe de ultraarianism – vezi, cultivarea obsesivă de păstrare a purității etnice în familii și în comunitățile cu populație majoritar maghiară, precum și amenințările și întreținerea fricii de pierdere a identității; sau a unor tendinţe de ultraantiromânism și ultrairedentism – vezi, atacurile repetate la ordinea constituțională, la limba oficială și la însemnele Statului Român; ori de ultraromano-catolicism – vezi Proiectul de lege menit a împroprietări cultul roman-catolic din România cu uriaşele averi ale fondurilor tereziene, niciodată aflate în proprietatea acestuia.
Pe bună dreptate afirmați că „am mai trăit perioade din acestea”. Dar nu cred că „nu vă este frică” atâta timp cât politicienii români nu mai sunt dispuși să contribuie la accederea UDMR în Parlamentul României cu voturile electoratului din fief-urile lor electorale, în care populația de etnie maghiară are o pondere nesemnificativă.
„Cu siguranţă că la nivel european România va avea foarte mult de pierdut din această atitudine“, spuneţi dvs. Da, cu siguranță, dar nu mai mult decât a pierdut până acum, prejudiciată deja de corupția și incompatibilitatea celor pe care organizația din care faceți parte i-a protejat de cuvenitele acte de justiție. Fie aparținând ei formațiunii dvs. politice, fie acelora cu care v-ați aliat conjunctural pe parcursul existenței acesteia, ați luat apărarea și ați folosit diverse tertipuri pentru sustragerea de la pedeapsa cuvenită matrapazlâcurilor financiare, imobiliare, silvice, etc. făptuite, dovedit, de către unii dintre cei instalați pe criterii politice în funcții publice, opunându-vă constant promovării măsurilor forte și a celor care le susțineau. Ce să mai spun despre abuzul sau ignorarea principiilor europene de protecție a persoanelor aparținând grupurilor numeric minoritare în plan local…
Toate aceste reflecții pe marginea afirmațiilor dvs. îmi impun să fac necesara corectură, mică dar de mare importanță, la modul în care prezentați adevărurile acestor zile. Este adevărat: „Nu maghiarii sunt de vină că (…) mulţi cetăţeni au plecat din România în alte ţări; nu maghiarii sunt de vină că datoria externă a României în ultimii 30 de ani a crescut (…); nu maghiarii sunt de vină pentru faptul că structura economiei este aşa cum este, balanţa comercială(…) este aşa cum este, şi, cu siguranţă, nu maghiarii sunt de vină că România, practic, este într-o catastrofă demografică (…), că tot mai mulți se nasc în familii foarte sărace (…)”. Trebuie însă să vă corectați, adăugând : „Nu toți…” Pentru că nu toți au stat, fără întrerupere, alături de cei cărora le reproșați situația actuală dezastroasă a țării, în fotoliile parlamentare, ca beneficiari de rente viagere, în cele ale demnitarilor Guvernului României, ca vice-prim miniștri, miniștri, secretari de stat, ca înalți funcționari publici în fruntea departamentelor și instituțiilor centrale sau locale, promovați doar pe algoritmul reprezentării etnice, căpușând si atentând la interesele economice ale Statului, sustrăgându-se de la executarea pedepselor stabilite de instantele judecătorești pentru nerespectarea legilor țării, pentru uneltiri împotriva siguranței Statului Român sau pentru jigniri aduse demnității naționale.
Vreau să cred că prin aceste rânduri am creat un consens bazat pe atitudinea viitoare a celor în numele cărora vorbiți: nici eu nu cred că „problema maghiară este cea mai mare problemă a României(…) nu a fost nici în ultimii 30 de ani şi nu va fi nici în următorii 30 de ani“. Din păcate însă, faceți tot posibilul să fie...
Dumneavoastră îndemnați „la calm populaţia maghiară, pentru că aici, în această ţară, lucrurile se schimbă foarte repede”. Eu îndemn la calm întreaga populație din România, indiferent de etnia ei, deși cred contrariul în ceea ce privește ritmul schimbărilor „în această țară” la care vă referiți cu detașare.
Cu deferență,
Senator
Gheorghe BACIU