Pentru o mică parte dintre elevii covăsneni, care s-au bucurat de revenirea la cursuri, noul an şcolar “a început cu stângul”. Şi asta datorită faptului că, un număr de aproximativ 680 de copii, dintr-un total de 38.463, învaţă şi în acest an în unităţi de învăţământ care nu sunt autorizate  din punct de vedere sanitar.

Şcoala generală din Zăbala (foto arhivă).

În cadrul conferinţei de presă ţinută ieri, inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Covasna, Keresztely Irma, a declarat că “eforturile noastre pentru ca şi celelalte imobile şcolare să fie  autorizate, vor continua şi în anul şcolar pe care l-am început, împreună cu  autorităţiile locale”.

Aceasta a precizat că, împreună cu reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică  au identificat şi au verificat unităţile de învăţământ care vor funcţiona fără autorizaţie sanitară, din motive bine fundamentate. Printre acestea se numără şi şcolile din  Zăbala şi Valea Mare, aflate într-un amplu proces de reabilitare. În cazul acestora, lucrările  au demarat în acest an, după cinci ani de aşteptări, iar termenul pentru finalizarea acestor două lucrări de mare avengură este luna mai 2012.

Din acest motiv, pentru aceste unităţi şcolare  nici măcar nu s-a pus problema solicitării autorizaţiei de funcţionare. Ca urmare, primarii şi directorii au fost nevoiţi să reorganizeze cursurile astfel încât acestea să se desfăşoare în celelalte  locaţii de care dispun comunele.

Şi şcoala din localitatea Mărtineni a intat în reabilitare totală, lucrările urmând să fie terminate anul viitor. Ca urmare, elevii sunt transportaţi cu microbuzul la şcoala din centrul localităţii Catalina,  unde timp de un an se va învăţa în două schimburi.

Lucrări de reabilitate sunt făcute şi la clădirea şcolii din  Mărcuş.

O problemă mai deosebită  se întâlneşte în localitatea  Belin unde nici  şcoala şi nici grădiniţa  nu au autorizaţie de funcţionare, deoarece există probleme în ceea ce priveşte potabilitatea apei, dar mai ales cu  reţeaua de  apă şi canalizare, respectiv cu toaletele.

Potrivit inspectorului general al IŞJ Covasna, până în prezent nu s-a reuşit includerea acestei unităţi de învăţământ într-un program de reabilitare, acest lucru reprezentând,  în continuare, o perioritate pentru inspectorat. În schimb, la Belin Vale “lucrurile sunt puse la punct”, ca urmare grădiniţa şi şcoala sunt autorizate.

Printre unităţile de învăţământ care funcţionează fără autorizaţie sanitară, în acest an şcolar, se mai numără şi cele din localităţile Saciova, Micloşoara, Imeni şi Hătuica.

Anna-Maria Chiţu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail