Conducerea Școlii Populare de Arte și Meserii din Sfântu Gheorghe și-a propus să organizeze o expoziție sub genericul „O poveste din inima țării”, prin care să prezinte aspecte culturale ale județului în cât mai multe localități din țară.
Directorul instituției, Gáj Nándor, a declarat ieri, pentru „Mesagerul de Covasna”, că expoziția, care va cuprinde obiecte de mobilier pictat, fotografii și prezentarea unor dansuri populare, este în curs de pregătire.
„Avem o idee măreață, să zic așa: având în vedere Centenarul Marii Uniri, care se sărbătorește în acest an, pregătim o expoziție – săptămâna aceasta pregătirile s-ar putea finaliza – o expoziție pe care să o ducem în cât mai multe județe din țară. Avem deja denumirea ei: <<O poveste din inima țării>> – denumire aleasă pentru că suntem în centrul țării și pentru că județul Covasna este ca o inimă. Ne-am dori să prezentăm cultura județului prin obiecte de mobilier pictat, fotografii, muzică și dans popular, specifice atât etniei maghiare, cât și celei române și în special din zona Întorsurii.”- a declarat directorul Gáj Nándor.
Școala Populară de Arte și Meserii din Sfântu Gheorghe, la ceas aniversar
Potrivit acestuia, expoziția este dedicată, totodată și celebrării a 50 de ani de la înființarea Școlii Populare de Arte și Meserii – Sfântu Gheorghe.
Programul dedicat aniversării a cinci decenii de activitate a instituției va fi deschis duminică, 21 ianuarie (a.c.), printr-un concert la sala Teatrului „Tamasi Aron” din municipiu, susținut de către cursanți ai instituției, începând cu ora 18.00. Intrarea va fi gratuită, însă cei interesați să participe vor trebui să își rezerve un bilet, la sediul Școlii Populare de Arte și Meserii din Sfântu Gheorghe. Invitați speciali vor fi tânărul covăsnean Ráduly Botond – Manó, fost concurent la emisiunea televizată „Vocea României”, ajuns chiar în semifinalele acesteia, dar și Eötvös Rémusz, cântăreț din comunitatea Őrkő de la Sfântu Gheorghe, ce a participat la o emisiune pentru promovarea talentelor în domeniul muzicii și dansului popular, în Ungaria.
„Primul eveniment pe care îl vom organiza (în 2018 și cu ocazia aniversării a 50 de ani de la înființarea instituției – n.r.) este un concert, duminică, de la ora 18.00, în sala Teatrului <<Tamasi Aron>> (…). Ne-am dori, ca de anul acesta, în fiecare an, să organizăm un concert al cursanților noștri, în luna ianuarie. Concertul de duminică va dura puțin peste o oră și jumătate și va cuprinde piese de muzică populară, muzică ușoară și muzică clasică (…).” – a spus directorul Gáj Nándor.
În funcție de buget, în programul aniversar ar putea fi incluse și diverse manifestări lunare, în diferite localități din județ – și chiar și în cele în care instituția nu are secție.
„Ne-am dori ca în fiecare lună, într-o localitate diferită, să avem un program de jumătate de zi sau de o zi, în funcție de buget, cu prezentări ale activității noastre, concerte și alte manifestări. Ne gândim să includem în acest program în special localități mai mici, unde nu prea există activitate culturală. Ne dorim să mergem cu acest program atât în localitățile în care Școala Populară de Arte și Meserii nu are activitate, dar și în localitățile în care avem activitate, pentru ca oamenii să vadă că, pe lângă proiectele educaționale pe care le derulăm în cadrul instituției, mai avem și alte proiecte și activități.” – a spus directorul Gáj Nándor.
Întrebat ce sentimente îl încearcă la gândul că instituția pe care o conduce împlinește 50 de ani, acesta a răspuns:
„Eu cred că în zilele noastre, în acești ani, Școlile populare de Arte și Meserii, nu doar din Sfântu Gheorghe, județul Covasna, ci și din alte județe sunt la o răscruce, pentru că discutăm de mai multe idei: ideea de educație non-formală, ideea de educație culturală și ideea de formare profesională care intră acum și în sfera școlilor populare. Invit pe toată lumea să participe la evenimentele organizate de Școala Populară de Arte și Meserii în anul 2018!”
Aproape 600 de cursanți, în prezent, la educație artistică
Școala Populară de Arte și Meserii, pe lângă Sfântu Gheorghe, orașul Covasna și Târgu Secuiesc mai este prezentă în 18 localități din județ, având, pe partea de educație culturală, aproape 600 de cursanți, copii și adulți, ceea ce dovedește, încă o dată, talentul nu are vârstă și că instituția este deschisă tuturor celor care doresc să își hrănească pasiunile artistice.
Activități de formare profesională pentru adulți
În ceea ce privește activitatea de formare profesională pentru adulți, instituția organizează o serie de cursuri, în Sfântu Gheorghe, dar și în alte localități ale județului. Instituția încearcă, în continuare, să se acrediteze pentru o gamă cât mai largă de programe de formare pentru adulți.
„Avem acum două cursuri la Târgu Secuiesc, de bucătari și ospătari, care se vor finaliza în luna aprilie (…). În momentul de față, avem calificare pentru bucătar, ospătar, animator socio-educațional, croitor îmbrăcăminte după comandă, care acum este cursul în derulare și luna viitoare vom avea o expoziție și mai avem acreditare pentru curs de managementul proiectului. Am dori să mai lărgim această posibilitate cu multe cursuri care sperăm ca anul acesta vom putea să dăm drumul la alte acreditări, pentru cursuri de fotografie, evaluator de proiecte, formator, ghid de turism, evaluator de competențe profesionale. Sunt mai multe obiective pe care le-am fixat pe anul acesta. Anul trecut am avut și curs de somelier și de barista și sperăm să mai avem anul acesta, fiindcă există interes. Totodată, ne dorim ca de Zilele Sfântu Gheorghe să derulăm și în acest an curs de mixologie, urmat de un concurs de profil, ca și anul trecut.” – a spus directorul Gáj Nándor.
Şcoala Populară de Arte şi Meserii din Sfântu Gheorghe, care funcţionează sub autoritatea Consiliului Judeţean Covasna, şi-a deschis porţile, în anul 1968.
Ana Ciorici Costache