Decizia Serviciului Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor, din subordinea Prefecturii Covasna, ca proba practică pentru obţinerea permisului de conducere să fie susţinută, începând cu 1 decembrie a.c., doar în municipiul Sfântu Gheorghe, nu şi în celelalte localităţi, este contestată de o parte dintre consilierii judeţeni. 

Balazs Attila, liderul fracţiunii Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT) din cadrul Consiliului Judeţean Covasna, a declarat, miercuri, că această măsură este inechitabilă, având în vedere faptul că unii candidaţi trebuie să străbată o distanţă foarte mare până la Sfântu Gheorghe, pentru a susţine proba practică.

„Dau ca exemplu pe cei care locuiesc în Breţcu şi care trebuie să vină 60 de kilometri până la Sfântu Gheorghe să dea examenul. Până acum dădeau la Târgu Secuiesc (…) În localităţile din jurul municipiului Târgu Secuiesc sunt cam 60.000 de locuitori (…), deci eu cred că trebuie să se ţină cont de faptul acesta şi să se găsească o soluţie. Propunerea mea este ca să se meargă mai departe cum a fost până acum sau, ca să nu vină comisia de examinare până aici, să se facă la Târgu Secuiesc un punct de examinare (…) Toţi cetăţenii plătim taxe şi impozite la stat şi trebuie să avem drepturi egale”, a declarat Balazs Attila, la finalul şedinţei Consiliului Judeţean.

Preşedintele Consiliului, Tamas Sandor, a declarat că nici formaţiunea UDMR nu este de acord cu această măsură şi că va ridica această problemă în şedinţa Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică (ATOP), ce va avea loc joi la Sfântu Gheorghe.

„Nu se poate ca examenul să fie susţinut numai la Sfântu Gheorghe, nu sunt de acord cu acest lucru (…) Dacă s-a putut până acum (să se facă examinări şi în alte localităţi -n.r) trebuie să găsească o soluţie şi pentru viitor. Mâine o să aibă loc şedinţa ATOP, iar reprezentanţii noştri (ai UDMR-n.r) vor veni cu o propunere pentru a se rezolva problema”, a declarat, pentru AGERPRES, Tamas Sandor.

Conducerea Prefecturii Covasna a anunţat săptămâna trecută că, în urma unei analize efectuate la nivelul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor cu privire la modalitatea de desfăşurare şi termenul de programare a probei practice pentru obţinerea permisului de conducere, s-a constatat că pe raza judeţului există un „grad de dificultate diferit între punctele de examinare”.

De asemenea, s-a constatat apariţia unui „fenomen de migrare” a candidaţilor către punctele de examinare din afara localităţii reşedinţă de judeţ, acestea fiind „zone cu un grad de dificultate foarte scăzut”.

Prin urmare, evaluarea aptitudinilor candidaţilor nu se efectuează în mod unitar, iar acest lucru face posibilă promovarea probei practice de către candidaţi insuficient de bine pregătiţi şi neevaluaţi corect.

Totodată, s-a constatat că perioada de programare a examenelor este simţitor mai mare în celelalte localităţi, prin urmare s-a decis ca începând cu data de 1 decembrie proba practică pentru obţinerea permisului de conducere să se susţină doar în municipiul Sfântu Gheorghe.

„Măsura a fost luată în scopul creşterii gradului de siguranţă rutieră şi îmbunătăţirii serviciilor oferite cetăţenilor, prin reducerea termenului de programare şi prin aplicarea unui sistem unitar de examinare a fiecărui candidat”, se arată în comunicatul de presă al Prefecturii Covasna de săptămâna trecută.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail