În data de 6 august în fiecare an, creştinii cinstesc Schimbarea la Faţă a Mântuitorului, una dintre cele mai mari sărbători religioase. Ea se mai numește în popor și Obrejenia sau Pobrejenia, denumire ce vine din slavonă şi înseamnă transformare, schimbare.
Schimbarea la Faţă a lui Iisus Hristos a reprezentat un eveniment real după cum relatează textele biblice, derulându-se efectiv pe Muntele Tabor, în Ţara Sfântă. Mântuitorul, însoţit de trei dintre ucenicii cei mai apropiaţi, anume Petru, Iacob şi Ioan, a urcat pe acea înălţime să se roage. La un moment a pogorât o Lumină orbitoare, iar apoi s-a auzit glasul Divin care a spus: „Acesta este Fiul Meu Cel iubit, în Care am binevoit. Pe Acesta ascultaţi-L”.
Cei trei bărbaţi s-au speriat, dar Isus i-a îmbărbătat şi le-a poruncit să nu dezvaluie nimănui nimic din cele văzute şi auzite, până după învierea Sa din morţi.
În acel moment apostolii s-au convins că marele lor învăţător era nu numai un Prooroc al lui Dumnezeu, ci îl întruchipa chiar pe Fiul acestuia. Neîndoiala ce mai sălăşluise în sufletele discipolilor lui Iisus până atunci, s-a risipit odată cu săvârşirea Minunii din a şasea zi a lunii august.
În acea dată Iisus se îndrepta către Ierusalim, prevestind ucenicilor tot ce se va întâmpla: Patimile Sale, Moartea pe Cruce şi Învierea.
Ultima lunii a verii, numită şi „Gustar”, fiindcă acum se coc fructele şi oamenii le pot testa aromele şi frăgezimea, se anunţă foarte călduroasă, la fel ca şi „Cuptor”. Totuşi, aflându-ne în prima ei decadă nu smţim încă primele semne ale sezonului următor, care se vor accentua după Sf. Marie Mare, pe 15 august.
Nopţile devin treptat mai reci, târâtoarele îşi caută ascunzişuri, iar păsările migratoare se pregătesc de marea călătorie înapoi către ţinuturile calde. Gospodarii care au fâneţe socotesc că a sosit momentul cositului otavei, pentru că înainte de 6 august se crede ca ar avea un gust dulceag şi se obţine mai puţină. În mod ciudat, după această dată otava e mai sarată, consistentă, fiind pe placul rumegătoarelor.
Data de 6 august este cunoscută şi pentru faptul că în aceasta zi nu se prestează anumite activităţi casnice, mai ales la ţară sătenii respectând datina. Dimineaţa se merge la biserică, se asistă la Slujbă, iar apoi întru pomenirea morţilor se împart celor sărmani colaci, „japoneze”, dar şi fructe, iar acolo unde sunt stupari există obiceiul să se dea de pomană şi bucăţi din faguri de albine. În ţinuturile viticole se oferă de pomană struguri.
În aceste zile se adună anumite plantele medicinale, care au efecte benefice asupra celor suferinzi.Trebuie reţinut faptul că fitoterapia este socotită printre cele mai vechi ramuri ale medicinii populare. Vedetele lui „Gustar” sunt rostopasca, patlagina, cicoarea şi, în special, menta, de la care recoltam din iulie până î
n septembrie frunzele aromate pentru ceaiuri.
Dezlegare la peşte
Postul Sfintei Marii durează două săptămâni și este ținut în fiecare an de către creștini. Se mai numește și Postul Sântmăriei ori Postul Adormirii Maicii Domnului. Pe 6 august este singura zi în care credincioşii ce respectă rigorile Postului Adormirii Maicii Domnului au dezlegare la peşte. Faţă de alte evenimente cu caracter special la care ne-am referit în cadrul rubricii de faţă, menţionăm că de data aceasta este vorba despre o festiviate religioasă ce dăinuieşte din secolul al IV-lea. Pe atunci, într-o zi de 6 august a fost sfinţită biserica ridicată din porunca Sf. Elena, mama Împăratului Constantin, pe locul unde a avut loc miracolul Schimbării la Faţă a lui Iisus Hristos, sărbătoare socotită una din cele 12 praznice împărăteşti ale anului bisericesc. Înţelepţii care au comentat Evanghelia, au susţinut pe bună dreptate, că Schimbarea la Faţă a Domnului nostru Iisus a anticipat Învierea Sa.
Horia C. Deliu