Cea de-a XXIV-a ediție a „Sărbătorii ouălor roșii de Paște” a fost organizată  marți, 10 aprilie, la Căminul Cultural Brădet, în prezența a peste 250 de persoane, și a cuprins un concurs de încondeiat, o expoziţie de ouă încondeiate, un program religios şi un spectacol folcloric.

Evenimentul are o tradiție de 24 de ani, urmărind promovarea tradițiilor, dar și socializarea, oferirea unui prilej de întâlnire și de voie bună pentru oamenii locului, dar nu numai. Ediția actuală s-a desfășurat după tiparul după care s-a derulat festivalul de la începuturi, astfel că a debutat cu un program de muzică religioasă, după care a urmat așteptatul concurs de încondeiat ouă, evenimentul încheindu-se printr-un program folcloric.

Organizatorii au transmis că și-au dorit să aducă ceva nou în ediția din acest an, pentru ca persoanele care au participat la toate celelalte ediții să se poată bucura în continuare de eveniment.

A fost schimbat decorul și au fost invitați artiști care nu au mai susținut programe artistice în cadrul acestui festival, a explicat, ieri, Costică Oltean, directorul Casei de Cultură Întorsura Buzăului și cel care a inițiat evenimentul în urmă cu 24 de ani:

„A fost o atmosferă foarte plăcută! Nu mă așteptam să vină chiar atât de multă lume, întrucât, vremea fiind destul de călduroasă, mă gândeam că poate oamenii vor pleca din localitate și nu vor veni, însă sala Căminului Cultural a fost plină. Au participat în jur de 260 de persoane. Eu sunt foarte mulțumit de eveniment! (…) Anul acesta am dorit să aducem ceva nou! Am auzit comentarii de la oameni care au spus că nu vor veni, pentru că nu doresc să mai vadă același program, aceleași formații. Au dreptate…trebuie să vadă și ceva nou. De aceea, am decis anul acesta să schimbăm decorul și am încercat să schimbăm și programul, deci nu din rea-voință…am dorit ca spectatorul care a venit an de an la acest festival, să vină să vadă ceva nou! ”- a declarat Costică Oltean.

Astfel, programul de muzică religioasă a fost susținut de un ansamblu din Brașov, iar cel folcloric a cuprins, în majoritatea sa, spectacolul susținut de două îndrăgite interprete de muzică populară, din țară: Cristina Turcu Preda și Cornelia Ciobanu.

„Anul acesta, partea de muzică religioasă a fost prezentată de către Corul <<Laudate Dominum>> din Brașov, un cor bărbătesc, care a cântat minunat. A urmat concursul de încondeiat ouă și apoi s-a derulat programul folcloric, pentru care am avut două capete de afiș, astfel că am rezervat majoritatea timpului pentru interpretele de muzică populară Cristina Turcu Preda și Cornelia Ciobanu, care au cântat extraordinar!”- a  spus Costică Oltean.

În ceea ce privește concursul de încondeiat ouă, acesta a precizat că s-au prezentat 19 concurenți. Competiția s-a derulat după regulile de acum 24 de ani: participanții înscriși s-au prezentat la festival cu câte șase ouă încondeiate și cu patru ouă roșii, acestea din urmă fiind pentru decor.

„Au fost 19 concurenți. S-a oferit premiul special al juriului pentru ouă colorate, pentru că, așa cum am mai spus și cu alte ocazii, noi, locurile 1, 2 și 3 le acordăm doar pentru modelele zonale – alb-roșu, pentru că acestea sunt din zona noastră; iar pentru celelalte ouă, pentru care se lucrează mult mai mult – ouă cu motive tip Bucovina, colorate, s-a acordat, întotdeauna premiul special al juriului. Premiul special al juriului a fost acordat Vasilicăi Despa; locul I, Anișoara Roșca și Florina Despa; locul II – Petruța Băilă; locul III – Elena Banciu. Toți participanții la concurs au primit diplome și premii, ca în fiecare an! Au fost și copii care au participat și a fost foarte frumos atât concursul de ouă încondeiate, cât și spectacolul!”- a declarat Costică Oltean.

Acesta a spus că nu se aștepta, atunci când a inițiat acest festival, ca evenimentul să se dezvolte atât de frumos și că este mândru că la anul „Sărbătoarea ouălor roșii de Paște” va marca un sfert de secol de la prima ediție.

„Sunt mândru că la anul ajungem la cea de-a XV-a ediție, că este un eveniment frumos, pe sufletul tuturor, și de ce nu, un eveniment original, pentru că eu cred că nu prea sunt în țară  festivaluri cu concurs de ouă încondeiate, expoziție și program artistic. Iată că festivalul a ajuns pe urmele festivalului <<Ciobănașul>> (festival de folclor, de la Întorsura Buzăului, eveniment care anul trecut a ajuns la cea de-a 45-a ediție – n.r.) și să dea Dumnezeu să fie dus mai departe și de alții, an de an. Este un eveniment frumos, tradițional, marcat într-o zi deosebită – a treia zi de Paște!” – a declarat Costică Oltean.

Festivalul „Sărbătoarea ouălor roșii”- 2018 – a fost organizat de Primăria Întorsura Buzăului, împreună cu Centrul de Cultură al județului Covasna și Casa de Cultură a orașului Întorsura Buzăului.

Ana Ciorici Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail