Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” din Sfântu Gheorghe invită elevii de gimnaziu să participe la activitățile organizate zilele acestea sub genericul „Săptămâna meseriilor” și să viziteze laboratoarele instituției, clasele, cabinetele și atelierele destinate învățării unei meserii.

Evenimentul are ca scop informarea cu privire la învățământul profesional și tehnic și prezentarea ofertei educaționale a unității de învățământ, făcând parte din activitățile dedicate Zilei Naționale a Meseriilor, marcată, anual, din 2019, în data de 11 martie, dar și din manifestările cuprinse în calendarul admiterii în învățământul profesional și în învățământul dual pentru anul școlar 2023—2024 – calendar ce prevede organizarea unei „Săptămâni a Meseriilor”.

În cadrul Liceului Tehnologic „Constantin Brâncuși”, „Săptămâna Meseriilor” va fi marcată în perioada 6 –10 martie (a.c.), prin activități variate, organizate de conducerea și cadrele didactice ale unității de învățământ, Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Covasna, în parteneriat cu operatori economici și entități din domeniul economic, din județ.

Ateliere creative, prezentarea unor preparate pentru mese festive, prezentări de coafuri și manichiuri, dar și mese rotunde și dezbateri pe tema orientării în carieră și alegerii carierei, sunt dedicate elevilor de gimnaziu și nu numai. Vizite la agenți economici (pensiuni din județ), sunt, de asemenea, incluse în program.

Potrivit directorului Liceului, prof. Liliana Constantinescu, printre invitați se numără: ing. Marius Popescu, inspector pentru Învățământ Profesional și Tehnic, din cadrul IȘJ Covasna, Albert Lucia – administrator al Pensiunii „Lucia”, Ailenei George – administrator companie intermediere asigurări, foști absolvenți ai școlii.

La eveniment sunt așteptați toți elevii din clasa a VIII-a, din oraș și din mediul rural, atât de la școli cu predare în limba română, cât și de la cele cu predare în limba maghiară, a precizat directorul Liliana Constantinescu.

Programul a fost deschis ieri, 6 martie, cu activitatea intitulată „ȘTIU să îmi aleg meseria”, constând în prezentarea calificărilor profesionale propuse prin învățământul profesional pentru anul școlar 2023 – 2024, avantajele învățământului profesional, posibilitatea angajării absolvenților la agenții economici, modalitatea de continuare a studiilor după absolvirea învățământului profesional – activitate ce va continua până vineri, 10 martie. Primii vizitatori au fost elevi ai Școlii Gimnaziale „Nicolae Colan” din Sfântu Gheorghe, a transmis prof. Liliana Constantinescu.

Potrivit aceleiași surse, astăzi, 7 martie, este programată activitatea „START într-o carieră”- ce constă într-o vizită de studiu la pensiunea „Lucia” din localitatea Sfântu Gheorghe, partener al activității. Astfel, se urmărește popularizarea ofertei educaționale în vederea anticipării orientării şcolare a elevilor claselor a Vlll-a.

Miercuri, 8 martie, în sala festivă a unității de învățământ se va desfășura „Primăvara veselă” –  activitate de confecționare, promovare și simulare a comercializării felicitărilor și  decorațiunilor de primăvară de 8 martie, dar și activitatea intitulată „De ziua femeii” – în atelierul de coafură-frizerie-constând în demonstrații privind realizarea de coafuri și manichiuri, cu ocazia zilei de 8 martie.

Tot miercuri, 8 martie, se desfășoară și atelierul „Bucătarul iscusit”- în cadrul căruia, în laboratorul de gastronomie al Școlii vor fi pregătite și prezentate preparate pentru mese festive.

Joi, 9 martie, este programată masa rotundă, sub genericul „O poveste de succes!”- cuprinzând o dezbatere pe tema orientării și consilierii în alegerea carierei, cu participarea agenților economici și a foștilor absolvenți ai Liceului Tehnologic „Constantin Brâncuși”. Parteneri în derularea acesteia sunt agenții economici invitați, IȘJ Covasna, Asociația Întreprinderilor Mici și Mijlocii – Covasna (ASIMCOV) și foști absolvenți ai unității de învățământ, a precizat prof. Liliana Constantinescu.

Oferta educațională a Liceului Tehnologic „Constantin Brâncuși”, pentru anul școlar 2023-2024

În ceea ce privește oferta educațională a Liceului Tehnologic „Constantin Brâncuși” din Sfântu Gheorghe, pentru anul școlar 2023-2024, aceasta cuprinde: o clasă de-a IX-a, de 24 de locuri, liceu-zi, specializarea banqueting; o clasă de liceu, seral, cu specializarea frizeri (clasa a IX-a), de 24 de locuri,  o clasă a XI-a, liceu, seral, cu 24 de locuri, cu specializarea comerț. De asemenea, la profesională, zi: oferta cuprinde clasa a IX-a B- 12 locuri, profil hotelier, respectiv clasa IX -B –12 locuri, profil bucătari; dar și clasa a IX-a C, clasă de comerț, cu 24 de locuri. La postliceal este prevăzută o clasă cu 28 de locuri, la specializarea „cosmetică” -a informat directorul Liceului Tehnologic „Constantin Brâncuși”, prof. Liliana Constantinescu.

„Săptămâna meseriilor”, marcată la nivelul unităților de învățământ, în perioada 1 martie-12 mai (a.c.)

Potrivit inspectorului pentru Învățământ Profesional și Tehnic, din cadrul IȘJ Covasna, ing. Marius Popescu, în acest an, perioada aferentă Săptămânii Meseriilor este 1 martie – 12 mai. Conform Ordinului privind organizarea, desfășurarea și calendarul admiterii în învățământul profesional și în învățământul dual pentru anul școlar 2023—2024, în etapa privind informarea și consilierea elevilor cu privire la oportunitatea de continuare a studiilor în învățământul profesional este cuprinsă organizarea „Săptămânii Meseriilor”.

Astfel, conform calendarului, în perioada 1 martie- 12 mai, la nivelul fiecărei unități de învățământ care are ofertă educațională pentru învățământul profesional în anul școlar 2023—2024 se desfășoară acțiunea „Săptămâna meseriilor”, cu sprijinul operatorilor economici parteneri, având ca principale scopuri: promovarea învățământului profesional și tehnic, în general, și, în special, a modului de organizare și funcționare a învățământului profesional; informare privind condițiile în care elevii pot avea acces la învățământul profesional și beneficiile acestei forme de pregătire;  conștientizarea elevilor din clasa a VIII-a, învățământ gimnazial, cu privire la oportunitatea continuării studiilor în învățământul profesional; oferta de școlarizare pentru învățământul profesional, condiții de admitere.

La nivelul județului, astfel de activități s-au derulat an de an, calendarul pregătit de IȘJ Covasna și de unitățile de învățământ, împreună cu partenerii acestora, fiind mereu unul amplu. Detalii cu privire la desfășurarea „Săptămânii meseriilor” în județul Covasna vor fi oferite în cadrul unor materiale viitoare.

Ana CIORICI COSTACHE

Fotografii puse la dispoziție de prof. Liliana Constantinescu, director al Liceului Tehnologic „Constantin Brâncuși”, Sfântu Gheorghe

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail