Săptămâna educației financiare a fost marcată în județul Covasna, prin activități desfășurate în unități de învățământ din zona Sfântu Gheorghe, Întorsura Buzăului, Covasna și Târgu Secuiesc, cu participarea a peste 400 de elevi.
Activitățile, organizate înainte de vacanța de primăvară, în perioada 3-11 aprilie, au avut ca scop creșterea nivelului de conștientizare a importanței educației financiare în rândul elevilor, a informat miercuri Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Covasna.
„Perioada 3-11 aprilie 2023 a fost dedicată educației financiare. În acest sens au fost organizate diverse activități cu această tematică în unitățile de învățământ din județul Covasna, cu scopul creșterii nivelului de conștientizare a importanței educației financiare în rândul elevilor și de a celebra Ziua educației financiare, ce are loc în fiecare an în data de 11 aprilie. Domnul Dorin Puiu, reprezentant al Băncii Naționale a României, sucursala Brașov, a susținut prezentări și activități de educație financiară în 9 unități de învățământ din județ (din zona Sfântu Gheorghe, Întorsura Buzăului, Covasna și Târgu Secuiesc) pentru elevi de clasa a VIII-a sau de liceu – în total 14 prezentări la 15 clase și cu participarea a aproximativ 415 de elevi.”- a transmis IȘJ Covasna.
Potrivit aceleiași surse, printre specialiștii care au susținut prezentări s-a numărat și Debreczeni László, expert contabil, consultant fiscal și manager de companie.
„În data de 4 aprilie 2023, tot în cadrul Săptămânii Educației Financiare, elevii din clasele a XI-a și a XII-a de la Colegiul Național „Székely Mikó” din Sfântu Gheorghe au avut posibilitatea de a vedea din perspectiva domnului Debreczeni László, expert contabil, consultant fiscal și manager de companie, modul în care funcționează contabilitatea, fiscalitatea sau munca de stagiu în cadrul unei companii. Activitatea a început cu o scurtă prezentare a propriei echipe (de 19 persoane), în cadrul căreia a subliniat cât de important este mediul de lucru pentru angajați în vederea formării unei comunități puternice. Domnul Debreczeni a prezentat elevilor profesia de contabil atât în trecut, când contabilitatea se făcea manual și a fost documentată cu acuratețe, cât și în prezent, când acest lucru este transferat din ce în ce mai mult în domeniul tehnologiei. A fost dezbătut și subiectul burnout-ului, vorbitorul subliniind că este foarte importantă alegerea unei profesii care nu este repetitivă, pentru a nu se ajunge la burnout (suprasolicitare –n.r.). La finalul activității, elevii au avut ocazia să obțină răspunsuri la întrebări precum: un absolvent de științe economice în ce domenii poate să se angajeze mai ușor sau în ce măsură este agreată absolvirea unei universități în străinătate comparativ cu studiile economice efectuate la o universitate din România. Conceptul de mediu ideal de lucru este precis definit în țara noastră, iar domeniile profesionale ale economiei sunt foarte incitante și, deși necesită multă pregătire, rămân utile pe tot parcursul vieții.”- a transmis IȘJ Covasna.
Invitat să le vorbească elevilor despre educația financiară și mediul economic fost și președintele Camerei de Comerț și Industrie (CCI) Covasna, Édler András-György.
„Domnul economist Édler András-György, președintele Camerei de Comerț și Industrie Covasna, le-a vorbit elevilor de clasa a VIII-a de la Colegiul Național „Székely Mikó” din Sf. Gheorghe despre importanța bugetului familiei. Domnul Édler a încurajat elevii să economisească, pentru că le va fi util și o să le ușureze viața, mai ales pe termen lung. De asemenea, copiilor le-au fost prezentate și teme legate de funcționarea băncilor, de împrumutul bancar și când este indicat să fie solicitat un credit de la bancă. Este important ca elevii să cunoască și să însușească conținuturile disciplinei de educație financiară și prin exemple practice din viața reală, iar crearea unui buget realist, menținerea unui echilibru sănătos între venituri și cheltuieli, este o abilitate care îi ajută pe copii să devină adulți responsabili și independenți financiar.”- a transmis IȘJ Covasna.
„Săptămâna educaţiei financiare” a fost marcată la nivel național, de Banca Naţională a României (BNR), în parteneriat cu Ministerul Educaţiei şi Inspectoratele Şcolare Judeţene.
Într-un comunicat de presă emis de BNR se arată că echipele de educație financiară din sediul central și din toate sucursalele și agențiile BNR din țară au interacționat cu elevi și cadre didactice din peste 200 de unități școlare și aproape 500 de clase de elevi din ciclul primar, gimnazial și liceal.
Ana CIORICI COSTACHE
Sursa foto: Facebook: CCI Covasna