Cantina socială din Sfântu Gheorghe funcționează în subordinea Direcției de Asistență Comunitară, din cadrul primăriei Sfântu Gheorghe, încă din anul 1997.

În cei douăzeci de ani de funcționare, cantina socială din Sfântu Gheorghe a hrănit sute de persoane nevoiașe, adulți și copii, tineri ori bătrâni, oameni a căror singură șansă la o masă caldă pe zi era acest refugiu.

La aproape cincisprezece ani de la deschiderea ei, clădirea cantinei, care data din secolul al XIX-lea, se afla deja într-o stare vizibilă de degradare, motiv pentru care autoritățile au decis renovarea ei. Astfel, după un complex proces de reabilitare, care a condus până la urmă autoritățile la decizia de a demola clădirea în întregime și de a o reconstrui din temelii, în ianuarie 2012  cantina și-a deschis din nou porțile pentru sărmanii orașului. Investiţia s-a ridicat la peste 1,5 milioane de lei, iar banii au fost obţinuţi prin Axa 3 a Programului Operaţional Regional, ce a avut ca scop reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea şi echiparea infrastructurii serviciilor sociale. În această sumă a fost inclusă și achiziţionarea de mobilier şi aparatură modernă.

Potrivit directorului Direcției de Asistență Comunitară Sfântu Gheorghe, Tanko Vilmos, costul unei mese, la cantina socială, se ridică la 10 lei, la care se adaugă încă 7 lei, costuri adiacente (curent electric, gaze, costuri cu personalul ce deservește cantina, etc.).

Cantina funcționează 10 luni pe an, de luni până vineri, între orele 12.00-14.00, iar pentru zilele de week-end și de sărbători legale, beneficiarii primesc mâncare rece. În lunile iulie și august, cantina este închisă.

Deși în trecut  mai existau sponsori care susțineau activitatea cantinei sociale, în acest moment, conform declarației directorului, Tanko Vilmos, fondurile vin exclusiv de la Consiliul Local.

Cantina de ajutor social din municipiul reședință de județ este unitate publică de asistență socială, cu personalitate juridică, ce funcționează în subordinea consiliului local Sfântu Gheorghe își desfășoară activitatea potrivit prevederilor Legii 208 din 15 decembrie 1997.

Conform acestei legi, printre persoanele care pot beneficia de serviciile cantinelor de ajutor social se numără copiii în vârstă de până la 18 ani, aflați în întreținerea acelor familii al căror venit mediu lunar pe o persoană în întreținere este sub nivelul venitului net lunar (sub 137 de lei), pe o persoană singură, luat în calcul la stabilirea ajutorului  social. De asemenea, mai pot beneficia de acest serviciu persoanele care beneficiază de ajutor social sau de alte ajutoare bănești acordate în condițiile legii și al căror venit este până la nivelul venitului net lunar pentru o persoană singură, luat în calcul la stabilirea ajutorului social. Mai sunt eligibili și pensionarii ori persoanele care au împlinit vârsta de pensionare, aflate într-una dintre următoarele situații: sunt izolate social, nu au susținători legali ori sunt lipsite de venituri.

Potrivit legislației în vigoare, persoanele care realizează venituri mai mari decât venitul net lunar pentru o persoană singură, luat în calcul la stabilirea ajutorului  social, pot beneficia de serviciile cantinei de ajutor social, cu plata unei contribuții de 30 % din venitul pe persoană, fără a depăși costul meselor servite, calculate pe aceeași perioadă.

Beneficiarii cantinei de ajutor social au dreptul la serviciile cantinei de ajutor social pe bază de anchetă socială, potrivit dispoziției primarului.

Pentru a beneficia de serviciile cantinei de ajutor social persoana în cauză trebuie să se prezinte la sediul Direcției de Asistență Comunitară Sfântu Gheorghe, pentru a depune o cerere în acest sens. De asemenea, aceasta mai trebuie să întocmească un dosar care trebuie să conțină documente care să îi dovedească identitatea și situația financiară, situații ce vor atestate în urma unei anchete sociale, de către un lucrător din cadrul Direcției.

În urmă cu 15 ani,  în  jur de 400 de persoane din Sfântu Gheorghe aflate în situaţie de risc social erau beneficiare ale acestui serviciu social.

Oana-Mihaela Costache

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail