Teatrul „Andrei Mureşanu” (TAM) din Sfântu Gheorghe lansează în colaborare cu Asociaţia Pedagogilor Români din judeţul Covasna, proiectul „Să ne cunoaştem prin teatru”, ce presupune înfiinţarea unor trupe de teatru în liceele din Sfântu Gheorghe.

Managerul Teatrului, regizorul Dan Ţopa, a declarat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, că proiectul  constă în organizarea unor ateliere de lucru cu elevii (o dată sau de două ori pe săptămână), în cadrul liceelor din Sfântu Gheorghe, ca o activitate permanentă, pe grupe de vârstă), ateliere inspirate de anumite spectacole vizionate în prealabil, formarea unor grupuri de elevi, în scopul familiarizării acestora cu munca propriu-zisă din teatru. Potrivit organizatorilor proiectului, Teatrul, prin Departamentul său educaţional, se poate constitui într-o oază de cultură şi spiritualitate pentru copii. Prin metodele şi jocurile sale, teatrul întăreşte încrederea, disciplina şi abilitatea de a lucra în echipă.

„Dorim să îi apropiem pe elevi de teatru, dar şi să îşi cunoască anumite laturi ale personalităţii lor despre care nu ştiau, să scoată la iveală, prin teatru, anumite trăsături, ale personalităţii lor pe care poate înainte nu le conştienizau,”, a declarat vineri, preşedinta Asociaţiei, prof. Marcela Ştefu.

Managerul teatrului, domnul Dan Ţopa, a menţionat că s-a mai implicat şi în trecut în proiecte de acest gen: „Am participat la mai multe proiecte de acest gen organizate de instituţii profesioniste şi profesionale. Cu mulţi ani în urmă, am participat la proiectul Cunoaşte-te prin teatru, la Galaţi. UNITER a organizat un proiect de resocializare a copiilor orfani şi abandonaţi  prin teatru. Artschool/artecolle sau Teatru şi Prejudecată au fost alte proiecte similare pe care le-am generat prin teatru sau prin şcoli. Îmi dau seama că în general tinerii au nevoie de comunicare, iar teatrul este o formă foarte bună care îi adună şi care le deschide şi apetitul la creaţie, dar şi la comunicare. Munca în echipă dezvoltă toate aceste lucruri foarte mult (…)Acest proiect nu este de fapt decât motorul acestei acţiuni, dar ne-am dori ca el să fie preluat de liceu şi să rămână. Ar fi foarte bine ca fiecare şcoală, ca fiecare liceu să aibă propria trupă de teatru, pe care an de an să o împrospăteze”, a spus managerul TAM.

Astfel, specialişti în teatru și actori (de la TAM) care vor face parte din acest proiect vor dezvolta în liceele din municipiu trupe de teatru: ”În liceele unde sunt formate deja trupe de teatru, le păstrăm pe acelea şi le dezvoltăm, dacă este nevoie într-adevăr de participarea noastră”, a precizat managerul TAM. Acesta a precizat că, în ceea ce privește producerea unui spectacol, pot exista trei etape de lucru cu elevii, iar școlile vor putea alege una, două sau toate cele trei etape, în funcție de preferință. Prima etapă se desfășoară numai în școală și presupune lucrul direct cu elevii, atelierele cuprinzând descifrarea unui text dramatic din programa școlară sau a unor texte foarte cunoscute, precum și elementele de bază ale producerii unui spectacol. A doua etapă constă în formarea unei grupe de nivel avansat, formată din elevi care pot să-și aleagă singuri un text pe care să lucreze. De această dată, elevii vor face cunoștință îndeaproape cu actul de creație, implicându-se în realizarea acestuia. Elevii vor efectua vizite în teatru și vor afla care sunt componentele acestuia și ar putea avea ocazia de a se întâlni cu actori din teatru  și de a le pune întrebări. A treia etapă ar putea avea loc după vizionarea unui spectacol și ar consta în încercarea de a reface acel spectacol, în cazul în care ar exista o minimă distribuție.  Elevii ar putea avea ocazia de a se întâlni cu o parte dintre actorii care au jucat în spectacol. Textul se va analiza mai profund, elevii având libertatea de a -și exprima păreri și de a pune întrebări.

Potrivit inițiatorilor proiectului, pachetul de ateliere este gratuit pentru școlile participante și poate funcționa în toate liceele doritoare, din municipiu, indiferent de limbă, etnie, religie etc.

La liceul în care se va hotărî să se înceapă proiectul, se vor face înscrieri și se va alege şi profesorul coordonator care va participa pe întreaga perioadă de desfăşurare a acestuia.

Managerul Dan Țopa a precizat că proiectul se va finaliza în perioada mai –iunie (a.c.), cu un mic festival al producţiilor – un mic festival al trupelor de liceeni.

Proiectul a fost propus Primăriei Municipiului Sfântu Gheorghe și a primit finanțare din partea acesteia. Organizatorii încearcă însă să atragă sponsori în continuare.

”Proiectul a fost propus Primăriei Municipiului Sfântu Gheorghe şi chiar a primit finanţare. Este un prim proiect al nostru cu Asociaţia Pedagogilor şi este un semn bun. E adevărat, va fi nevoie de atragerea unor sponsori, dar cred că vom reuşi!”, a spus managerul Dan Țopa.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail