O covăsneancă și-a propus să ducă o părticică din România mai aproape de românii din Diaspora, prin organizarea perioadică a evenimentelor cu specific tradițional românesc.
Larisa Axinia este vicepreședintele Asociației Românilor din Italia – Milano, o covăsneancă cu cetățenie româno-italiană, care și-a propus să schimbe, alături de membrii Asociației din care face parte și de cei ai comunității românești din Italia, concepția străinilor despre țara noastră și cetățenii acesteia. De 12 ani, Asociația din care face parte organizează anual un festival dedicat tradițiilor românești, iar anul acesta, în perioada 24-25 septembrie, la Milano, va avea loc o nouă ediție a celui mai longeviv festival românesc din Italia: „România-Tradiții și Valori Europene”.
Inițiat și organizat de Asociația Românilor din Italia, a cărei președinte este ing. Romulus Popescu, festivalul se află anul acesta la cea de-a 12-a ediție, și va fi dedicat muzicii și literaturii românești.
„Este o tradiție ca acest eveniment să se organizeze în ultimul weekend din septembrie. Principalul obiectiv al acestui festival este menținerea identității culturale pe teritoriul italian. Din ce în ce mai mulți români nu mai au timp să vorbească în casă, cu copiii lor, în limba română. Muncesc foarte mult, seara când ajung acasă sunt obosiți, copiii toată ziua vorbesc numai italiană la școală, și atunci din ce în ce mai mult se pierde limba română, se pierd tradițiile noastre. Nu sunt toți românii la fel dar, în general, datorită condițiilor de viață din străinătate, fără să vrei apare această răceală să zicem, față de țara mamă. Noi am organizat acest festival și pentru a descoperi noi talente în Diaspora. Avem foarte mulți români talentați, artiști, pictori, scriitori, doctori, români care fac lucruri frumoase în străinătate, și care nu apar în presa italiană. În general, noi apărem ca hoți, se scriu doar lucruri urâte și cred că rolul nostru, ca asociație, acesta este: să arătăm o altă față a României, o altă față frumoasă a românilor care au plecat în străinătate să câștige o pâine cinstită și să ducă cu mândrie numele de român.” – a declarat pentru „Mesagerul de Covasna ” vicepreședinta Asociației Românilor din Italia – Milano, Larisa Axinia.
În prima zi a festivalului, sâmbătă, 24 septembrie, de la ora 16:00, la Palatul Marino din Milano va avea loc spectacolul „Pianul cu poeme” – un spectacol inedit, după cum îl descrie chiar vicepreședinta Asociației. Piesa este o combinație între muzică și poezie, în care protagoniste vor fi actrița Teatrului Bulandra din București, Daniela Nane, și pianista Ioana Maria Lupașcu.
„Este a doua colaborare pe care o avem cu Ioana Maria Lupașcu, ea a mai participat la festivalul nostru în urmă cu câțiva ani. Daniela Nane este pentru prima dată invitată la festivalul nostru. Românii sunt emoționați pentru că foarte rar au ocazia să vadă o piesă de teatru românească, să asculte muzică românească. Nu este ușor în străinătate pentru că deși există voință, din păcate depindem de resurse financiare și nu suntem susținuți. Nu ne putem baza pe bani veniți din partea statului român, și atunci singuri trebuie să ne creăm aceste condiții pentru a organiza evenimente românești.” – a explicat Larisa Axinia.
În cadrul festivalului din acest sfârșit de săptămână, versurile unor scriitori precum Mihai Eminescu, Jacques Prevert, Victor Eftimiu, George Coşbuc, Ana Blandiana, Magda Isanos sau Costache Ioanid, se vor împleti cu armoniile muzicienilor Astor Piazzolla, Paolo Campanini, Constantin Silvestri, Raffaele Montanaro, Guy Bacos sau Ioan Dobrinescu. Duminică, în cea de-a doua zi a evenimentului, de la orele 15:00, în Piața Colonne di San Lorenzo, din centrul orașului Milano, va avea loc „Sărbătoarea tradițională românească”.
„A doua zi, în Piața Colonne di San Lorenzo, la doi pași de Biserica ortodoxă din via De Amicis, are loc o adevărată sărbătoare tradițională, cu muzică românească, doar folclor autentic. Am invitat artiști din Diaspora, pentru că anul acesta nu am avut posibilități financiare să aducem artiști de prestigiu din România. Am preferat să aducem din România doar pianista și actrița. Credem că este foarte important să încurajăm și să trezim interesul românilor pentru literatură românească, pentru a mai răsfoi măcar din când în când o carte românească. Copiii care sunt născuți în Italia poate că nu au avut ocazia să asculte un poem de Coșbuc sau o poezie de a lui Eminescu, astfel încât anul acesta am dat prioritate literaturii și muzicii românești. Am organizat sărbătoarea folclorică doar cu artiști din Diaspora. Va cânta și Claudia Serdan, fostă membră la Cenaclul Flacăra, care s-a căsătorit în urmă cu mulți ani cu un italian și astfel a ajuns să trăiască în Peninsulă. Liviu Nechita este un alt artist care va urca pe scena festivalului și am deosebita bucurie să vă împărtășesc faptul că vom avea o delegație românească din județul Olt. Anul acesta am încheiat o colaborare cu Primăria și Consiliul județean Olt, și vom aduce o delegație de meșteșugari care vor arăta arta românească. Vom avea o creatoare de ii românești care va face și o demonstrație practică despre cum se poartă cămașa noastră românească, va veni Ionel Cococi, un cunoscut meșteșugar din România, care va arăta arta meșteșugărească a ceramicii de Vădastra, va fi prezent și un sculptor, și de asemenea, și un scriitor din județul Olt. Duminică vom avea un eveniment poetic românesc, l-am invitat pe poetul nostru din Diaspora, Viorel Boldiș, care este foarte cunoscut, iar anul acesta a acceptat invitația noastră de a veni în fața românilor cu poeziile sale.” – a mai declarat vicepreședintele Asociației Românilor din Italia.
„Nu pot să uit de comunitatea mea de români care trăiesc în Italia”
Programul artistic va cuprinde dansuri și cântece populare românești, recital de poezie și muzică românească, expoziții și demonstrații practice de artă populară, meșteșuguri românești, dar și o prezentare de modă „Iris Collection”. Pe scena festivalului vor urca Claudia Serdan, Vanni Stefanini, Liviu Nechita, formația Best Music Bergamo, condusă de naistul Dan Dumitru Crețu, iar Viorel Boldiș, proaspăt laureat al Premiului de poezie „Grigore Vieru” va susține un recital de poezie. Evenimentul va fi prezentat chiar de vicepreședintele Asociației, care a precizat că pentru ea cel mai important lucru este ca românii să se simtă măcar pentru câteva zile ca acasă, în România.
„Sunt emoționată de fiecare dată până când nu văd că s-a terminat cu bine și românii sunt mulțumiți, și se simt acasă măcar în acele clipe (…) pentru că nu este ușor să ai rolul acesta de organizator, să mulțumești pe toată lumea. Financiar este un efort deosebit și noi începem înainte cu luni bune să apelăm la bunătatea firmelor, îi rugăm să ne ajute să organizăm acest festival. Nu avem costuri foarte mari, pentru că uitați, spre exemplu vin meșteșugarii din Olt, care sunt oameni simpli, și care nu au pretenția să îi cazăm la hoteluri. Oamenii sunt deschiși să doarmă în casele românilor care trăiesc acolo. În general costul pentru organizarea festivalului este undeva pe la 3-4 mii de euro. Am avut ediții mai costisitoare dar, din păcate, nu ne putem permite. Primele ediții se derulau timp de o săptămână, erau evenimente românești cu lansări de carte, expoziții de pictură, tot felul de cursuri pentru copiii românilor. În cadrul asociației, personal țineam cursuri de limba română pentru copii, în fiecare sâmbătă. Din păcate aceste cursuri nu se mai derulează în acest moment pentru că eu am venit la Sfântu Gheorghe. (…) Așa am crezut de cuviință și acum mă împart între două țări. Eu sunt și cetățean italian, dar nu asta este important, contează sufletul, iar sufletul meu spune că acum am două patrii. (…) Nu pot să uit de comunitatea mea de români care trăiesc în Italia, și merg foarte des acolo, organziez evenimente. Acum avem festivalul, în decembrie avem Ziua națională a României, în ianuarie avem Mihai Eminescu, în martie avem Mărțișorul, și uite așa călătoresc de la Milano la Sfântu Gheorghe.” – ne-a explicat aceasta.
Un festival care apropie românii și italienii!
Covăsneanca mai spune că de-a lungul timpului, prin intermediul acestui festival, italienii și-au schimbat concepția despre România și despre românii plecați la muncă în străinătate, și chiar au devenit mai interesați să cunoască tradițiile românești: „Avem foarte mulți prieteni italieni care ne-au spus: <<dacă nu vă întâlneam, dacă nu veneam să cunoaștem și să vedem, doar cu ceea ce se spune în ziare aveam o imagine total eronată despre România>>. Vă spun cu mândrie că am prieteni italieni oameni cu care am făcut proiecte. Am inițiat un proiect în Italia, cu Primăria din Milano, un birou de intermediere între autoritățile italiene și comunitatea românească. Am deschis un birou de informații pentru români, practic noi le spuneam exact ce documente au nevoie pentru a-și obține anumite drepturi în Italia. Aceste drepturi sunt dobândite în urma îndeplinirii unor condiții. Noi aveam rolul acesta de a informa și de a le spune românilor ceea ce trebuie să facă. În cadrul acestui proiect am întâlnit și am avut posibilitatea să colaborăm cu italieni care ulterior ne-au devenit prieteni. Am doi prieteni din cadrul Primăriei care au venit anul trecut pentru prima dată în România, și s-au reîntors anul acesta singuri. (…) Ei, prima oară, au venit pentru mine, iar acum s-au întors pentru că le-a plăcut România. (…) Asta înseamnă de fapt integrare, să trăim împreună. Sper să le placă ceea ce vor vedea și anul acesta.”
Actuala ediție a Festivalului „România-Tradiții și Valori Europene” este organizată sub patronajul Consulatului General al României la Milano și al Primăriei Milano.
„Vă așteptăm cu mic, cu mare, să petrecem două zile în spirit românesc și viu colorat. Luați-vă IA și veniți la festivalul autentic românesc din Milano. Ne propunem să vibrăm sufleteşte pe ritmurile celor mai frumoase melodii de inspiraţie tradiţională, cinstind frumuseţea costumului nostru popular.” – transmit organizatorii.
. . Ioana Ardeleanu