După o lungă perioadă de cultură online, Asociaţia pentru Promovarea Artelor Contemporane (APAC) și Asociația ANTIQVA din București, cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului și al Serviciului de Dezvoltare Comunitară, și-au propus să bucure sufletele copiilor, dar și adulților covăsneni cu un șir de spectacole de teatru și concerte de muzică tradițională veche, respectând, evident, toate măsurile de siguranță publică.

Personaje din povești de odinioară, precum Păcală și Tândală se vor întâlni cu copiii din șase localități covăsnene, și anume: Zagon, Vâlcele, Dobârlău, Sita Buzăului, Barcani și Valea Mare. Erou popular, sursă de inspiraţie pentru Creangă şi Slavici, Păcală adună înţelepciunea şi umorul omului simplu, muncitor, doar aparent prostuţ.

Despre Păcală s-au povestit atâtea, încât a devenit un personaj celebru. Este înalt… sau poate scund, blond… ah, nu, șaten sau poate brunet. E slab… sau poate rotofei, dar cu siguranță are un zâmbet care te molipsește și chiar te face să râzi în hohote. Și dacă până acum nu ați avut ocazia să-l întâlniți, veniți la spectacolul nostru, unde cu siguranță îl veți găsi. Şi nu e păcăleală!

Primul eveniment va avea loc la Căminul Cultural al Bisericii Ortodoxe din Zagon, duminică, 25 octombrie 2020, ora 15.00. Proiectul propus este un melanj artistic între teatru de animație, teatru pentru copii, pantomimă, storytelling, muzică live. Pe toată durata spectacolului artistic va exista o interacţiune cu publicul tânăr din sală, acesta fiind antrenat în povestea de pe scenă ca un al treilea personaj. Se va crea o puternică legătură între public şi actori, muzica fiind un liant generos. Vizualul spectacolului, pe lângă cele două personaje, va fi creat şi de o cutie de lemn pe care se vor derula imagini pictate sau realizate în tehnica pop up-ului așa încât să creeze posibilitatea transpunerii publicului în acţiunea spectacolului.

Întâlnirea duce la un joc, care deschide micilor spectatori o poartă către minunata lume imaginară, plină de culoare.

Poveştile propuse în cadrul acestui proiect sunt: Păcală în satul lui/ Păţaniile lui Păcală/ Păcală şi Tândală. Muzica, interpretată live pe tot parcursul spectacolului, va reda atmosfera din poveste, va ajuta la crearea atmosferei de sat românesc prin interpretarea de muzici tradiționale din satul de odinioară, folosindu-se live instrumente ca: cobza, fluierul, cimpoiul etc. Se va crea un festin de zile mari pentru cei mici. Și poate nu doar pentru ei, ci și pentru părinții sau bunicii care îi însoțesc pe micuți, care cu siguranță nu și-au uitat copilăria și/sau care mai păstrează în suflet, cu nostalgie, personaje ale unor povești ce le-au luminat primii ani ai vieții. Uneori, ajunge să privești reacțiile savuroase ale copiilor ca să-ți amintești cum erai la vârsta lor și cât de importantă era o evadare din realitate în poveste!

Tot duminică, 25 octombrie 2020, ora 19.00, în aceeași locație din Zagon va avea loc și un concert pentru adulți, susținut de Trupa “Trei Parale” din București. Repertoriul concertelor ce alcătuiesc proiectul „România. 100 de minute” este alcătuit folosind culegeri vechi de folclor de la începtul sec. XX, realizate între alții de Constantin Brăiloiu, Tiberiu Brediceanu, Béla Bartók, Dimitrie Vulpian. Grupul va prezenta pe scenă o uimitoare varietate de instrumente: fluiere de toate felurile (fluier obișnuit, fluier gemănat, fluier fără dop, caval), drâmbă, cimpoi (2 tipuri diferite), țiteră, dobă (violoncel popular percutat) în acompaniament de cobză, vioară, contră, contrabas, diverse instrumente tradiționale de percuție (dairea, tobă, tobă mare cu cinel). Desfășurarea artistică atinge câteva puncte esențiale ale culturii tradiționale române: doina și Miorița, dar vor fi prezentate și țâpuritura oșenească, balada lui Iancu Jianu, cântecul de pahar basarabean sau cântecul de dragoste. Programul aduce laolaltă muzici din toate provinciile istorice alăturate acum 100 de ani în Marea Unire, prin diferite zone etnografice reprezentative: Mărginimea Sibiului, Țara Vrancei, Ținutul Buzăului, Alba, Arad, Tulcea, Neamț, Muscel, Olt și Romanați, Suceava, Botoșani, Teleorman, Cluj, Strășeni, Edineț, Cahul (astăzi în Republica Moldova) dar chiar și din afara granițelor (muzicile românilor din Timok-Serbia și Transnistria). Muzica este însoțită de explicații și povestiri realizate de Florin Iordan, cercetător la Muzeul Național al Țăranului Român, interpret și coordonator al grupului Trei Parale. Interpreții spectacolului sunt: Florin Iordan (fluier fără dop, caval, cimpoaie, țiteră, cobză, braci, dobă – violoncel percutat), Daniel Pop (voce, fluier, fluier gemănat, tilincă, drâmbă), Mihai Balabaș (vioară), Beatrice Iordan (cobză, voce, contrabas).

Evenimentele se vor desfășura astfel:

-25 Octombrie 2020, ora 15.00, Căminul Cultural al Bisericii Ortodoxe din Zagon, “Povești de odinioară” , iar la ora 19.00 Concertul “Trei Parale”;

-26 Octombrie 2020, ora 15.00, Căminul Cultural din Vâlcele, “Povești de odinioară”, iar la ora 19.00 Concertul “Trei Parale”;

– 31 Octombrie 2020, ora 15.00, Căminul Cultural din Dobârlău, “Povești de odinioară”, iar la ora 19.00 Concertul “Trei Parale”;

– 1 Noiembrie 2020, ora 15.00, Căminul Cultural al Bisericii Ortodoxe din Sita Buzăului, “Povești de odinioară” , iar la ora 19.00 Concertul “Trei Parale”;

– 2 Noiembrie 2020, ora 15, Căminul Cultural din Barcani, “Povești de odinioară” , iar la ora 19.00 Concertul “Trei Parale”;

– 7 Noiembrie 2020, ora 15, Căminul Cultural din Valea Mare, “Povești de odinioară”, iar la ora 19.00 Concertul “Trei Parale”.

Organizarea seriei de spectacole pentru copii “Povești de odinioară” și a concertelor „România. 100 de minute” acoperă un gol în oferta culturală din mediul rural din județul Covasna, în condiţiile în care, după părerea noastră, teatrul, muzica veche și tradiția autohtonă muzicală sunt prea puțin aduse în atenția și discuția publică.

Cel puțin ultimele luni au reprezentat o provocare pentru toată lumea. Izolarea, nesiguranța, teama oamenilor pentru sănătatea lor, pentru familiile lor, pentru stabilitatea lor financiară, sunt la ordinea zilei.

Cu toate acestea, noi credem că în astfel de momente este cu atât mai important să ne amintim că nu e nevoie de foarte mult pentru a aduce o schimbare în bine în viața celor din jur, respectând, bineînțeles, măsurile de sănătate publică.

Evenimentele vor fi organizate cu respectarea normelor privind măsurile pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2. La fiecare eveniment se va verifica la intrare temperatura spectatorilor, iar purtarea măștii va fi obligatorie. Scaunele vor fi grupate pentru câte una sau două persoane, la o distanță de minimum 1,5 metri, și vor fi dezinfectate după fiecare manifestare. În funcție de evoluția epidemiei de COVID-19 este posibil ca programul să fie actualizat, astfel încât toate reglementările în vigoare să fie respectate.

            Evenimentele sunt organizate de Asociaţia pentru Promovarea Artelor Contemporane (APAC) si Asociația ANTIQVA din Bucuresti, în parteneriat cu Episcopia Ortodoxă a Covasnei și Harghitei, Centrul Cultural “Nicolae Colan”, Dacic Cool, Arena Communication, cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului și al Serviciului de Dezvoltare Comunitară.

Partenerii media ai evenimentului sunt: Radio România, Mesagerul de Covasna, Condeiul Ardelean, Observatorul de Covasna. Sponsori ai evenimentului sunt: Aqua Carpatica și Domeniile Sâmburești.

           Laurențiu Constantin

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail