Prima călătorie pe care Teatrul Tamási Áron o face în noua Stagiune este una cu totul specială, şi asta pentru că este o aventură în POSTPREZENT – titlul Ediţiei 32 a Festivalului Internaţional de Teatru din Piatra Neamţ. O ediţie în al cărui concept curatorial şi-a găsit loc şi Regina prăjiturilor – un spectacol în regia lui Tibor Pálffy, după un text al lui Pintér Béla, unul dintre cei mai influenţi dramaturgi, actori şi regizori din Ungaria. Miercuri, 8 septembrie, de la ora 20.30, spectatorii Festivalului din Piatra Neamţ sunt aşteptaţi la întâlnirea cu Regina prăjiturilor, spectacolul se va juca cu subtitrare în limba română!

Organizat de Teatrul Tineretului, începând din iunie 1969, Festivalul din Piatra Neamţ este cea mai veche întâlnire teatrală, de anvergură naţională şi internaţională, din  România. Primele 5 ediţii s-au desfăşurat bianual, apoi Festivalul a trecut prin mai multe perioade de suspendare, cea mai lungă întrerupere a fost între 1985-1992, astfel că în 2021 numără doar Ediţia 32. La fel ca în ultimele trei ediţii, şi cea din 2021 poartă amprenta echipei curatoriale conduse de Gianina Cărbunariu, drept urmare, toate ofertele artistice şi de comunicare invitate în Festivalul de Teatru de la Piatra Neamţ se rotesc cu sens în jurul axei sale tematice: POSTPREZENT. O axă tematică ce se identifică cu axa ciudatului timp în care ne-am trezit captivi şi în care va călători şi Regina prăjiturilor din Sfântu Gheorghe, pentru a deschide un dialog pe o temă de maximă actualitate:  violența domestică și lipsa de comunicare dintre generații.

Spectacolul construit de Pálffy Tibor şi echipa sa reface o zi din viaţa unei familii, ziua când Erika Kosár, eroina piesei Regina prăjiturilor, împlineşte 7 ani. O zi în care se cântă mult – individual şi în grup, melodii populare şi hituri pop vechi –, iar muzica se amestecă cu toate ingredientele violenţei domestice: alcool, agresiuni fizice, insulte, ţipete, lacrimi şi frică. O aniversare în care verii fetiţei sărbătorite ung tortul de ciocolată cu fecale. O familie în cădere, cu un tată alcoolic, o mamă bolnavă care-şi doreşte să moară, mătuşă şi veri agresivi, şi un criminal ascuns în spatele unui chip aparent inofensiv. O poveste din anii ‘80 ai secolului trecut, pe care Pintér Béla a scris-o în 2004, dar în a cărui textură suprarealistă prind viaţă coşmarurile  copilăriei tuturor celor ce au avut nenorocul de a fi victime sau martori ai violenţei în familie.

Teatrul Tamási Áron este onorat să participe la dialogul deschis de prestigiosul Festival Internaţional de Teatru din Piatra Neamţ, alături de producţii ale unor teatre independente şi de stat din România, Belgia, Kosovo, Polonia, Cehia, Republica Moldova, Germania.

https://www.tasz.ro/ro

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail