Grupuri de dansuri din șapte județe ale țării, dar și din Republica Moldova, au participat sâmbătă, 12 mai (a.c.), la festivalul – concurs național de folclor „Izvoare covăsnene”, în orașul-stațiune Covasna. Evenimentul a cuprins o paradă a portului tradițional și un spectacol de dansuri populare, de înaltă ținută.
Festivalul-concurs „Izvoare covăsnene” s-a conturat cu ani în urmă, la inițiativa profesoarei Horvath Zita de la Clubul Copiilor din Covasna. Prin activitatea acesteia și a colectivului de profesori de la Clubul Copiilor din Covasna, „Izvoare covăsnene” a pornit ca întâlnire a formațiilor din zonă, apoi s-a transformat în festival local, județean și ulterior, național, atrăgând tot mai mulți participanți, cu fiecare ediție, în scopul promovării folclorului, tradiţiilor zonei din care provin
Ajuns în acest an la ediția cu numărul XIX, Festivalul – concurs „Izvoare covăsnene” a adus laolaltă peste 500 de copii, membri în ansambluri, grupuri de dansuri, din Brăila, Prahova, Mureș, Harghita, Brașov, Vrancea și Covasna, dar și din localitatea Călărași, din Republica Moldova, localitate înfrățită cu orașul Covasna.
Festivalul a început cu o paradă a concurenților, de la Clubul copiilor din Covasna, spre scena Casei Orășenești de Cultură, și a continuat cu un amplu spectacol de muzică și dansuri populare susținut de aceștia. În ținute care mai de care mai frumoase, grupurile de dansatori au urcat, rând pe rând pe scenă și am emoționat și impresionat publicul cu programul pe care l-au pregătit.
La final, concurenților li s-au acordat diplome și premii de către un juriu compus din mai mulți profesori și specialiști în domeniu.
Rezultatele sunt următoarele: la categoria ansamblurilor formate din copii din clasele I-IV, locul I a fost obținut de Ansamblul „Mugurașii” din județul Brăila; locul II – „Rapsodia Prahovei”- de la Palatul Copiilor Ploiești și „Mugurașii de primăvară”- din Brăila. Locul III a fost obținut de „Bordeiașul” și grupul „Flori de Bărăgani”- ambele din județul Brăila. Mențiune au primit două grupuri: „Sărățeanca”- din județul Brăila și „Plaiuri mureșene”, de la Palatul Copiilor Târgu Mureș.
La secția maghiară, categoria „elevi din clasele I-IV”, locul I a fost obținut de Clubul Copiilor – Covasna, „Kankalin”, și grupul din Ozun; locul II – „Batyus”- de la Palatul Copiilor Sfântu Gheorghe, iar locul III, Ansamblul de dansuri „Pitypang” – Liceul „Korosi Csoma Sandor” –Covasna.
La categoria formată din copii din clasele V- VIII- secția română, rezultatele sunt următoarele: Ansamblul „Codrenii”, din orașul Călărași, Republica Moldova, oraș înfrățit cu Covasna, a obținut locul I și tot locul I a fost obținut și de către Ansamblul „Mlădițe românești”- de la Clubul Copiilor – Întorsura Buzăului; locul II a ajuns la Ansamblul „Mărțișorul” – din județul Brăila și la Ansambul „Crăițele”, din județul Brăila. Locul II a ajuns și la Puchenii Mari și la „Crăițele” – din Brăila. Din localitatea Reghin s-au prezentat două formații, dintre care una a luat locul II, și alta, mențiune. Ansamblul „Cununița” de la Focșani –Vrancea a obținut Mențiune, la fel ca și „Stejărelul”- din Brăila. „Junii Voineștiului”- de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” din Covasna, a obținut locul III.
La categoria grupurilor de copii din clasele V-VIII- secția maghiară, locul I a ajuns la Ansamblul „Nemere” al comunei Leț, locul II- „Recefice” – de la Liceul „Korosi Csoma Sandor” din Covasna, iar locul III, ansamblul din Ozun.
La categoria „liceu”, secția română, locul I a ajuns la „Codrenii” – din Călărași, Republica Moldova, iar locul II, la Ansamblul Colegiului Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani. La secția maghiară, locul I a ajuns la formația „Nemere” din Leț.
„A fost foarte frumos, atât în ceea ce privește parada concurenților, și în ceea ce privește nivelul de pregătire. Ni s-a spus că a fost o ediție foarte, foarte reușită și acest lucru s-a și văzut. Toată lumea era fericită, a fost o atmosferă foarte plăcută; evenimentul s-a desfășurat nu doar pe scenă, ci și copiii din public au dansat, în timp ce urmăreau programul. Toată lumea a plecat mulțumită. Noi, organizatorii, suntem, la rândul nostru, mulțumiți. Formațiile au vizitat și orașul și a fost foarte plăcut – mulți dintre participanți nu mai fuseseră în județul Covasna și nici în orașul Covasna.” – ne-a declarat, ieri, prof. Horvath Zita, de la Clubul Copiilor Covasna, care a precizat că reușita evenimentului a fost posibilă ca urmare a implicării întregului colectiv al Clubului Copiilor, a sprijinului Palatului Copiilor Sfântu Gheorghe, al Primăriei și Consiliului Local Covasna și al Casei Orășenești de Cultură Covasna. Organizatorii au transmis mulțumiri tuturor partenerilor și celor implicați în derularea evenimentului.
Primăria Covasna a susținut evenimentul ca proiect prioritar cultural pentru Anul Centenar. Reprezentanții Primăriei au invitat la eveniment oaspeți din orașul înfrățit Călărași – din Republica Moldova și s-au implicat în mod special în organizarea programului acestora, pe parcursul șederii.
Festivalul a fost unul apreciat, iar acest lucru reiese chiar și din reacțiile apărute în mediul online, ca urmare a clipurilor cuprinzând momente din festival (pe pagina de Facebook „Mesagerul de Covasna” pot fi urmărite secvențe ale festivalului).
Ana Ciorici Costache