Ultimele zile ale Festivalului Internațional de Teatru au continuat șirul de spectacole început vineri, 4 mai, surprinzând publicul cu noi forme de exprimare artistică și cu diversitatea de modalități și tehnici de punere în scenă a diferitelor tematici abordate de regizori și coregrafi.
Astfel, coproducția realizată de Teatrul Prešeren, Kranj și Teatrul Orășenesc din Slovenia, pe care publicul a putut-o urmări duminică la Sala Kamara, „Un mort se întoarce la iubita sa”, a scos la iveală formele pe care le poate îmbrăca durerea pierderii celui drag și urmele pe care le poate lăsa iubirea neîmplinită în mintea, conștiința și sufletul unei persoane. Prezența acordeoanelor, care au amplificat prin acordurile lor momentele de tânguială și durere, a accentuat dramatismul într-un mod care nu putea decât să impresioneze spectatorii, atingând cele mai sensibile corzi ale sufletelor lor.
„Însemnările unui nebun” a fost unul dintre cele mai apreciate spectacole din festival. Imaginată de celebrul regizor maghiar Bodó Viktor, nebunia personajului gogolian, funcționarul Poprișcin, s-a dezlănțuit sub ochii privitorilor, într-un show de sunete suprapuse, ecouri și lumini, care au făcut ca procesul instalării nebuniei să fie trăit intens de spectatorii care, pe parcursul desfășurării reprezentației, au trecut pe rând de la râs, la compasiune și durere, empatizând cu protagonistul care s-a autoproclamat senin regele Spaniei.
Teatrul Tineretului Piatra Neamț a adus pe scena festivalului REFLEX4 spectacolul „Wolfgang”, în regia lui Radu Afrim. Pornind de la o poveste reală, care a șocat întreaga lume, aceea a Natashei Kampusch, o tânără răpită și privată de libertate pentru o perioadă de opt ani, Radu Afrim și-a oferit pretextul de a vorbi despre modul în care omul zilelor noastre, captiv al standardelor, conformismului și iluziei libertății, înțelege și caută o cale de a se elibera și de a se poziționa în relație cu sine și cu ceilalți.
Tot despre lumea prezentului, de data aceasta văzută la locul de muncă și în mediul de afaceri, unde aproape toți ne petrecem cea mai mare parte din viață, a fost și spectacolul de teatru și mișcare al trupei MStudio din Sfântu Gheorghe, intitulat „Lift – Boys will Be Boys“. Prin mișcări grațioase concepute de Fehér Ferenc, regizor și coregraf din Budapesta, cei trei actori au conturat foarte clar omul actual, cu frustrările, agitația și pornirile lui de zi cu zi.
Finalul festivalului REFLEX4 a fost marcat de concertul trupei sZempöl Offchestra din Sfântu Gheorghe, care a umplut de vitalitate curtea Teatrului Tamási Áron cu o uimitoare combinație de acorduri balcanice, gipsy, electro și drum’n’bass-jazz, care satisface aproape toate gusturile muzicale.
Festivalul Internațional de Teatru REFLEX4 este un eveniment care și-a câștigat notorietatea și este din ce în ce mai așteptat și mai apreciat de public și de specialiștii în domeniul artei teatrale. Faptul că cea de-a patra ediție a fost organizată cu o întârziere de un an, dar a fost primită cu același entuziasm cu care au fost întâmpinate și edițiile anterioare este o dovadă în acest sens. „Este o mare satisfacție pentru mine că interesul pentru festival este atât de mare și acum. Mă bucură și mă întărește faptul că în Sfântu Gheorghe există spectatori care sunt capabili să recepteze chiar și cele mai variate forme ale teatrului. Simt că am reușit să surprindem spectatorii cu spectacolele incluse în programul festivalului și, din acest punct de vedere, consider că selecția făcută anul acesta este una dintre cele mai reușite. Feedback-ul primit de la companiile de teatru invitate este unul absolut pozitiv, iar acest fapt îmi întărește convingerea că acest festival internațional de teatru îi aparține orașului Sfântu Gheorghe. Mulțumim tuturor celor care ne-au sprijinit, financiar sau prin munca depusă, contribuind astfel la succesul festivalului“, a declarat regizorul Bocsárdi László, inițiatorul festivalului REFLEX.
Cum în spatele unui eveniment de asemenea proporții este nevoie de o echipă mare și bine coordonată, este demnă de menționat implicarea tinerilor voluntari care au avut prilejul de a descoperi ce presupune concret organizarea și desfășurarea unui eveniment internațional, cum este REFLEX. „Am început festivalul cu 24 tineri cu ochi strălucitori, iar acești voluntari au alcătuit o echipă incredibil de bună. Consider că este foarte important să se implice și tinerii în organizarea festivalului, deoarece așa au posibilitatea să vadă câtă muncă este necesară la realizarea unui astfel de eveniment. Eu cred că este o experiență fantastică pentru un tânăr ca, prin munca, energia și timpul său, să contribuie la succesul unui festivalul. În acest fel, vom deveni o echipă unită, o comunitate, care crede în Teatru. Voluntarii au avut posibilitatea și au și vrut să vadă fiecare spectacol. Pentru mine aceasta a fost cea mai frumoasă descoperire: că ei iubesc Teatrul!“, a declarat Fazakas Misi, fondatorul teatrului Osonó, care a fost coordonatorul voluntarilor pe întreg parcursul evenimentului.
Continuând linia educării tinerilor pentru teatru, Festivalul Internațional de Teatru REFLEX4 s-a conturat ca o oportunitate și pentru cei interesați de critică teatrală. Astfel, pe durata evenimentului, a fost susținut un workshop organizat de Teatrul Tamási Áron, în parteneriat cu Institutul Cultural Român, In/Between Reflex(ions), care le-a oferit celor interesați șansa de a afla concret ce presupune profesia de critic de teatru și care sunt secretele acestui domeniu. „Workshop-ul Reflex(ions) a peresupus nu numai prezența participanților la spectacole și publicarea textelor scrise de ei, ci și sesiuni de lucru, care au inclus analizarea în grup a spectacolelor și revizuirea textelor pe care le-au scris. A fost un fel de curs deschis, în cadrul căruia participanții maghiari și români, cu mentori maghiari, români, englezi și germani, au putut dezbate și discuta detalii legate de funcționarea și estetica teatrului. În urma apelului lansat de organizatori, la Reflex(ions) au participat 10 tineri foarte motivați. Sfântu Gheorhe este un loc ideal pentru astfel de workshop-uri, cazarea și locațiile festivalului fiind aproape una de cealaltă, organizatorii amabili, spațiul oferit de Magma unul deosebit, tot astfel cum și piața centrală și cafenelele situate acolo sunt extrem de prietenoase și de primitoare“, a declarat Boros Kinga, coordonatorul workshop-ului.
Mulțumiri tuturor spectatorilor și celor care ne-au fost alături anul acesta și sperăm să ne reîntâlnim cu bine la noi și noi ediții viitoare, cel puțin la fel de interesante și de atractive.