Pianistul orădean Zoltan Thurzo susține astăzi, la Sfântu Gheorghe, un recital interactiv pe tema lucrării „Tablouri dintr-o expoziție”- de  compozitorul rus Modest Petrovici Musorgski.

Recitalul va avea loc de la ora 18.00, la sediul Centrului de Cultură Arcuș, de la Casa Bastion, str. Oltului nr. 6, Sfântu Gheorghe.

În program lucrări sunt cuprinse lucrări de Sergei Rachmaninov, Kocsis Zoltan și Modest Musorgski, au transmis reprezentanții Centrului de Cultură Arcuș. Biletul de intrare costă 10 lei și se poate achiziționa de la sediul Centrului, din str. Oltului nr. 6, între orele 9-15.

Recitalul nu va fi primul în manieră interactivă, prezentat de pianistul orădean publicului din județul Covasna. În cursul acestui an, dar și anul trecut, el a implicat publicul covăsnean în numeroase concerte, pe teme care mai de care mai interesante.

Pianistul Thurzó Zoltán s-a născut în Oradea la data de 13 ianuarie 1983, și  a început studiile muzicale la vârsta de cinci ani, în orașul său natal, îndrumat de profesoara de pian Schmidt Magda. După un an de la începerea studiului pianului, (în 4 iunie 1989) a apărut deja la un concert public de pian, se arată într-o prezentare a artistului, oferită de reprezentanții Centrului de Cultură Arcuș.

„Este unul dintre cei mai activi pianiști din generația sa.  Performanța, elanul, atitudinea sa muzicală sunt recunoscute ca solist și în orchestră de cameră. Numărul aparițiilor sale pe scenă se apropie de 1000. Este câștigătorul, premiantul a numeroase concursuri. În anii 2006 și 2007, Primăria Oradea l-a nominalizat pentru Premiul de Excelență în categoria <<Tineri Artiști>>. A crescut într-o familie de muzicieni, care de mai multe generații este implicată în viața muzicală din Oradea, în așa fel formând o parte din istoria muzicală a orașului. ”- se arată în datele Centrului de Cultură Arcuș. Conform sursei citate, în cadrul spectacolelor interactive, susținute într-o viziune provenită din imaginația sa, pianistul prezintă marelui public mai multe producții ale sale, cu ajutorul cărora dorește să atragă atenția, ca să stimuleze dragostea oamenilor față de muzica clasică.

Joi, CCA invită melomanii la „Crăciun rusesc”

Joi, 19 decembrie  2019, tot de la ora 18.00, Centrul de Cultură Arcuș organizează un concert de muzică clasică special conceput pentru perioada sărbătorilor de iarnă: concertul „Crăciun rusesc”, susținut de artiști de mare clasă – pianistul Horia Mihail și violoncelistul Előd Kostyák.

„Cei doi muzicieni propun un concert cameral inedit cu titlul <<Crăciun rusesc>>, în repertoriu fiind lucrările: Suita italiană de Stravinsky, Valsul sentimental și Andante cantabile de Ceaikovski și Sonata în Do major, op. 119 de Prokofiev. Biletul de intrare costă 10 lei”- au transmis reprezentanții Centrului de Cultură Arcuș.

Artiști valoroși

Potrivit aceleiași surse, Horia MIHAIL a debutat la vârsta de 10 ani, în orașul său natal – Brașov. De atunci, a concertat de peste 1000 de ori cu majoritatea orchestrelor simfonice din România, inclusiv cu Filarmonica „George Enescu” din București și cu Orchestra Națională Radio. Absolvent al Colegiului de Matematică și Fizică „Andrei Șaguna” din Brașov, Horia Mihail a studiat pianul întâi la Brașov, cu prof. Stela Drăgulin, apoi în cadrul Academiei de Muzică de la București cu prof. Constantin Ionescu-Vovu. După 14 ani de studii în România, pianistul a urmat cursurile Universității din Illinois. Aici, a studiat cu Ian Hobson, obținând, în 1995, diplomele de absolvire și de masterat. În 1999, a primit și Artist Diploma, de la Boston University, unde a studiat cu Anthony di Bonaventura. În prezent este solist concertist al Formațiilor Muzicale Radio București și al Filarmonicii Brașov. În calitate de președinte al Asociației Culturale Accendo desfășoară o intensă activitate managerială, organizând cinci turnee MusicON ale Romanian Piano Trio, trei turnee Stradivarius, iar în cooperare cu Radio România Cultural, turneele Pianul Călător și Duelul Viorilor: Stradivarius vs. Guarneri.

KOSTYÁK Előd s-a născut la Cluj-Napoca. A studiat violoncelul în oraşul natal şi la Bucureşti. A obţinut diploma de licenţă la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. În anul 1990, a participat la cursurile de măiestrie ale maeştrilor Perényi Miklós şi Onczay Csaba la Szombathely, respectiv la Keszthely. Ca membru fondator al Cvartetului Bartha, în anul 1994 câştigă Concursul pentru cvartete de coarde „Wilhelm Georg Berger” de la Braşov şi Concursul Internaţional de Muzică de Cameră „Gh. Dima” de la Cluj-Napoca. În anii 1994-95, beneficiază de o bursă de studii de cvartet de coarde la Academia de Muzică „Liszt Ferenc” din Budapesta, îndrumat de profesorul Devich Sándor. În perioada 1994-2008, ocupă postul de şef de partidă la următoarele orchestre: Orchestra Simfonică a Ansamblului Armatei la Budapesta, Filarmonica din Győr, Teatrul Naţional din Miskolc. Între anii 2009-2015 a fost şef de partidă şi la Opera Naţională Română din Cluj-Napoca. Din anul 2008 este şef de partidă la Opera Maghiară din Cluj-Napoca. Kostyák Előd cântă pe un violoncel construit de Christian Neubauer în anul 1835, restaurat în anul 2008 de Márkus Barbarossa János, ca urmare a demersurilor Societăţii Amaryllis din Cluj-Napoca, instrument aflat odinioară în posesia ultimului erudit transilvan, Brassai Sámuel, în prezent fiind proprietatea Episcopiei Unitariene din Cluj-Napoca, a informat Centrul de Cultură Arcuș.

Ana Ciorici COSTACHE

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail