În acest week-end, iubitorii muzicii clasice şi ai pianului au ocazia să îl asculte pe celebrul pianist Érdi Tamás. Acesta va susţine un recital extraordinar în trei castele din judeţ: castelul Szentkereszty din Arcuş, castelul Mikes din Zăbala şi castelul Daniel din Vârghiş.

Centrul de Cultură Arcuş, în parteneriat cu Fundaţia Creştină Diakonia din Sfântu Gheorghe, organizează trei concerte extraordinare, cum rar au loc pe scenele locale. Artistul Érdi Tamás va demonstra, printr-un program ce va cuprinde piesele genialului compozitor Franz Liszt, că talentul şi ambiţia sunt mai puternice decât destinul, şi pot depăşi barierele întunericului.

Astfel, în această seară, la ora 19:00, melomanii sunt aşteptaţi la Castelul din Arcuş. „Este a doua oară când Érdi cântă la Arcuş. Prima dată a fost în decembrie 2010, când ne-a promis că în 2011 revine. După lungi discuţii şi planificări am reuşit să găsim o săptămână când era aproape de România. Prea mult nu stă acasă. Este invitat tot timpul, mai ales peste ocean – Canada, Statele Unite etc.”, ne-a spus directorul Centrului de Cultură Arcuş, Kopacz Attila. Acesta a precizat că pentru concertul din această seară, Centrul de Cultură Arcuş va pune la dispoziţie un autobuz cu plecare din faţa Teatrului, dar că în cazul celorlalte două concerte nu s-a luat încă o decizie în ceea ce priveşte transportul.

Mâine concertul va fi susţinut la Castelul Mikes din Zăbala, cu începere de la ora 19:00, iar în ultima zi a săptămânii, duminică, 10 iulie, acesta va fi găzduit de Castelul Daniel din Vârghiş, tot la ora 19:00. Biletul de intrare al fiecărui concert costă 30 de lei. Programul concertelor va cuprinde piese ale compozitorului Franz Liszt. „Erdi va cânta piese de Franz Liszt. Putem să zicem că aceste concerte sunt intro-urile concertului pe care îl va susţine în decembrie la Ateneul Român cu Filarmonica George Enescu din Bucureşti”, ne-a mai spus Kopacz Attila.

Tamás ÉRDI s-a născut în 1979. În urma unei erori de funcţionare a incubatorului în care a fost aşezat, îşi pierde iremediabil vederea, însă pentru el muzica nu mai are ascunzişuri. Faptul că soarta i-a răpit lumina ochilor nu l-a împiedicat să îşi urmeze visul şi să devină un pianist celebru, apărând ca pianist concertist în peste 23 de ţări, dându-ne o lecţie de viaţă tuturor.

Înzestrat cu un veritabil talent muzical şi cu o uluitoare voinţă, Tamás Érdi reuşeşte, cu ajutorul metodei profesoarelor Becht Erika şi Kollár Zsuzsa, să „citească” partituri. La 5 ani începe studiul pianului, iar la 8 ani susţine primul său concert. Sub bagheta dirijorului Vásáry Tamás, pianistul Tamás Érdi obţine la 15 ani primul succes notabil, cu interpretarea Concertului pentru pian în la minor de Mozart, în cadrul Festivalului Primăverii. La 17 ani, Tamás Érdi obţine locul întâi la competiţia internaţională de pian Louis Braille şi devine student al Academiei de Muzică din Viena. Peste doi ani îi apar două apreciate albume realizate sub bagheta aceluiaşi Vásáry Tamás. În 2002, Tamás Érdi este absolvent al Conservatorului Regal din Toronto, sub îndrumarea lui Leon Fleischer. Tot din acest an începe să frecventeze cursurile de măiestrie organizate la Paris de Rév Livia. În timpul studiilor la Conservatorul din Toronto, Érdi concertează frecvent cu orchestre simfonice din Canda şi Islanda; evoluează în concerte organizate în prestigioase săli, la Carnegie Hall şi Lincoln Center, realizând succese deosebite, la fel ca şi în majoritatea marilor oraşe din Statele Unite, Canada şi Europa.

Repertoriul lui Tamás Érdi este impresionant şi curpinde piese de Chopin, J. S. Bach, Mozart, Haydn, Beethoven, Schubert, Schumann, Liszt, Debussy şi mulţi alţii.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail