A fost definitivat programul Festivalului de artă contemporană „pulzArt”. Anul acesta fiind declarat „Anul Jocului” la Sfântu Gheorghe, majoritatea spectacolelor şi producţiilor invitate se leagă de teatru şi de joc, dar bineînţeles, la festival vor sosi creatori şi din domeniul literaturii, artelor plastice şi al muzicii.

Ziua 0

Începând din acest an, festivalul se extinde cu o zi, astfel că evenimentele vor începe în după-amiaza zilei de miercuri, 10 septembrie, când Feldmár András, matematician, psiholog, psihoterapeut din Canada, de origine maghiară, se va alătura festivalului, prin intermediul internetului, şi va susţine prelegerea intitulată „Az elme játéka – játék az elmével/Jocul minţii – jocul cu mintea”. Tot în ziua 0 a festivalului va avea loc vernisajul expoziţiei foto „Eu ca ei”, semnată de Henning János şi Kiss Bence, precum şi spectacolul intitulat „Kamp”, o producţie Studio M. Ziua de miercuri se va încheia cu o întâlnire cu scriitorul Mircea Cărtărescu, o personalitate proeminentă a literaturii române contemporane, în dialog cu criticul şi istoricul literar Adrian Lăcătuş şi Szonda Szabolcs, directorul Bibliotecii Județene „Bod Péter”.

Ziua 1 – Teatru-document şi patriotismul revizuit

În după-amiaza zilei de joi, 11 septembrie, va avea loc prezentarea revistei de teatru transilvănean Játéktér/Spaţiu de joc”, de către Ungvári-Zrínyi Ildikó, Kötő József, Zsigmond Andrea şi Varga Anikó, după care va avea loc întâlnirea cu publicul  scriitorului György Attila, din Miercurea Ciuc. Expoziţia artistei Csutak Magda, de origine din Sfântu Gheorghe, stabilită în Austria, va fi găzduită de Spațiul Expozițional de Artă Contemporană Magma. Gianina Cărbunariu, o reprezentantă apreciată a tinerei generaţii autohtone de regizori şi dramaturgi, înzestrată cu o forţă creatoare aparte, va fi prezentă în prima zi a Festivalului pulzArt cu un spectacol de teatru-document. „Cine ne hrănește, cu ce ne hrănește și cu ce preț?” – pune întrebarea în spectacolul intitulat De Vânzare/For Sale şi care face parte dintr-un proiect internaţional. Creatoarea a încercat „să adune perspective, mărturii, întrebări legate de tema acaparării de terenuri” şi să traducă „publicului, prin mijloace teatrale întrebările apărute în timpul perioadei de documentare și în procesul de lucru la acest spectacol:… Ce se vinde și ce se cumpără de fapt?” Pentru această perioadă a fost programată o nouă premieră la Teatrul „Tamási Áron”: piesa intitulată „Kaisers TV, Ungarn”, aparţinând dramaturgului maghiar contemporan Pintér Béla, pusă în scenă de tânăra regizoare Porogi Dorka, iar în cadrul Festivalului „pulzArt”, publicul va putea viziona primul spectacol după premieră. Piesa este o poveste a unei călătorii speciale transcendente ce oferă posibilitatea de a reflecta asupra trecutului, bineînţeles plângând şi râzând în acelaşi timp.

Ziua 2 – Umorul, jocul şi vulnerabilitatea omenească 

Vineri, 12 septembrie, studenţii  Facultății de Arte şi Design din cadrul Universităţii de Arte din Târgu Mureş îşi vor prezenta lucrările în faţa publicului Festivalului „pulzArt”, după care urmează întâlnirea publicului cu scriitorul Kukorelly Endre, avându-l ca interlocutor pe Bogdán László. Vineri seara, publicul poate urmări un spectacol legendar: producţia intitulată „Woyzeck” a Teatrului JEL, în regia lui Josef Nadj, spectacol care s-a jucat de peste cinci sute de ori. Personajul principal din piesa lui Georg Büchner este omul simplu, umilit în mod constant, iar, în această adaptare, textul devenit celebru se transformă în imagine, într-o evoluţie a imaginilor, în acţiuni. Această poveste tragică este prelucrată cu un umor sec de către actorii Teatrului JEL, care vor rămâne după spectacol la întâlnirea şi discuţiile cu publicul. Al 9-lea spectacol de teatru-lectură organizat la Ceainăria Tein nu va mai avea loc la sfârşitul lunii, ci în mod excepţional, în cadrul Festivalului „pulzArt”, de data aceasta invitatul spectacolului-lectură fiind actorul Mucsi Zoltán „Kapa” din Ungaria.

Ziua 3 – Teatru-obiect şi dorinţa plecării

Sâmbătă după-amiaza, 13 septembrie, publicul va avea ocazia să vizioneze spectacolul de teatru-dans în aer liber susţinut de Tibor Cári – Tünde Baczó şi intitulat „Antonymus Venetus”, după care va avea loc vernisajul expoziţiei pictorului clujean Mátyás László. Spectacolul Teatrului „Bárka” din Budapesta, intitulat „Odiseu pe făraş” a fost programat pentru sâmbătă după-amiaza, deoarece este un program pentru întreaga familie. În acest spectacol, cei trei actori extraordinari redau povestea celebrei epopee cu ajutorul unor obiecte de uz casnic. Toate se regăsesc aici, începând de la strecurătoare, tirbuşon şi până la varză creaţă, ba chiar şi figurine soldaţi din bomboane ambalate în hârtie colorată. Pot fi auzite numeroase asocieri caracteristice maghiarilor, bancuri şi melodii, de parcă ar fi o transcriere gen Monty Python a epopeii, plină de umor, ingeniozităţi lingvistice şi jocuri de cuvinte. Considerat un talent înnăscut, dansatorul maghiar de dans contemporan Fehér Ferenc se va prezenta în faţa publicului cu două spectacole, cel de sâmbătă, intitulat „Tao Te” având ca punct de pornire „Cartea căii către virtute”. Imediat după spectacol, artistul se va întâlni cu publicul. Cu ocazia întâlnirii cu cititorii a scriitoarei şi criticului de teatru Tompa Andrea, originară din Cluj, discuţia despre cea de a doua carte a autoarei, intitulată „Fejtől s lábtól/De la cap şi de la picioare”, va fi moderată de Tamás Dénes. Muzica de teatru trăieşte şi dincolo teatru – acest lucru dovedeşte Theatre Fleas Orchestra, trupa compozitorului Cári Tibor, care pune un accent nu numai pe sonoritate, dar şi pe vizualitate.

Ziua 4 – Sentimente şi  acrobaţii

În ultima zi a festivalului, duminică, 14 septembrie, Atelierul de teatru Osonó organizează activităţi de pedagogie teatrală pentru adulţi, sub conducerea lui Prezsmer Boglárka, pe marginea spectacolului Ahogyan a víz tükrözi az arcot/Chipul din oglinda apei” regizat de Fazakas Misi. Duminică,  invitatul festivalului va fi scriitoarea Doina Ruşti, romanciera bucureşteană avându-l ca partener de discuţii pe profesorul universitar Mihai Ignat.

Un dans solo, care de fapt este un duet cu o marionetă – spectacolul intitulat Morgan and Freeman al lui Fehér Ferenc este un gen de spectacol greu de definit, dar cu atât mai interesant, din care reiese că şi un adult se poate ataşa de o marionetă la fel cum se leagă un copil de micile sale figuri. În spectacolul intitulat „Pss Pss”, Baccalà Clown îmbină teatrul și circul, cascadoria și sentimentele, această producţie de două persoane fiind în acelaşi timp una poetică, intimă, plină de umor şi spectaculoasă. Simone Fassari şi Camilla Pessi au învăţat meseria de acrobat la prestigioasa Teatro Dimitri Scuola din Elveţia, şi, începând din 2008, din echipă face parte şi Valerio Fassari, cel care introduce elementele de muzică şi de teatru în producţiile Baccalà Clown. În 2011 şi 2013, echipa a avut un mare succes la Festivalul de la Avignon, cel mai cunoscut festival de teatru din Franța.

În încheierea Festivalului „pulzArt” va concerta formaţia W.H. care îmbină cu succes muzica şi literatura, şi care va interpreta sonete shakespeariene plasate în actualul mediu muzical, în producţia lor, o serie de referiri muzicale din istoria muzicii îmbinându-se cu elemente ale muzicii improvizate contemporane, inclusiv free jazz şi hip-hop.

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail