Aproape 30 de şcoli din judeţul Covasna au avut promovabilitate zero la cel puţin una dintre probele evaluării naţionale simulate luna trecută, relevă un raport dat vineri publicităţii de conducerea Inspectoratului Şcolar.

Potrivit acestuia, în 11 şcoli din mediul rural niciun elev nu a reuşit să obţină nota 5 la limba română, iar în 18 şcoli promovabilitatea a fost zero la proba de matematică.

Inspectorul şcolar adjunct, prof. Rădiţa Palela, a declarat într-o conferinţă de presă că la nivel de judeţ 49,3% dintre elevii claselor a VIII-a care au participat la simulare au luat note peste 5, procent ce situează Covasna pe locul 16 la nivel naţional.

Cele mai bune rezultate le-au obţinut elevii de la şcolile din Sfântu Gheorghe şi Târgu Secuiesc, care au avut un procent de promovabilitate de 56%, respectiv 53%, deci s-au situat peste media judeţului, dar au fost şi şcoli din mediul rural unde promovabilitatea a fost de sută la sută.

La limba şi literatura română au trecut baremul 49,11% dintre elevi (cu aproape 15 procente mai puţin decât media naţională), la matematică doar 28,22% (cu peste două procente sub media naţională), iar la limba şi literatura maghiară 80,4% (cu patru procente peste media naţională).

Prof. Rădiţa Palela a declarat că rezultatele la primele două discipline sunt ‘îngrijorătoare’ şi că Inspectoratul Şcolar a dispus o serie de măsuri pentru perfecţionarea acestora, respectiv întocmirea unor planuri pentru recuperarea materiei acolo unde este cazul, continuarea testărilor la nivelul claselor pentru identificarea lacunelor elevilor şi remedierea lor din timp şi promovarea în cadrul cercurilor pedagogice a modelelor de bună practică. De asemenea, a recomandat şcolilor să organizeze şedinţe cu părinţii pentru a le aduce la cunoştinţă stadiul de pregătire a copiilor.

‘E clar că rezultatele finale la evaluarea naţională din această vară depind de felul în care ne vom mobiliza în următoarele trei luni rămase până la examen. E nevoie de implicare şi din partea elevilor, şi a profesorilor, şi a părinţilor (…) Anul trecut nu s-a făcut simulare la evaluarea naţională şi eu zic că e un lucru bun că s-a făcut acum, pentru că am putut aduce elevii în faţa unui examen real şi am putut lua cunoştinţă de nivelul lor real de pregătire. Eu am încredere că dacă facem front comun nu acestea vor fi rezultatele din vară’, a spus Rădiţa Palela.

Ea a ţinut să mulţumească celor peste 300 de dascăli implicaţi în examenul de simulare, care nu au pus problema remunerării pentru efortul depus, deşi ar fi putut solicita acest lucru.

Examenul de evaluare naţională din vara anului trecut a fost promovat de peste 76% dintre absolvenţii claselor a VIII-a. Anul trecut cele mai mici note au fost luate la limba şi literatura română, unde promovabilitatea a fost de 64,74%. La matematică au trecut examenul 70,29% dintre candidaţi, iar la limba maghiară, peste 90%.

Oana Mălina/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail