Proiectul de modificare a programului multianual „Dăm valoare rablei tale”, iniţiat de Primăria Sfântu Gheorghe în luna aprilie a acestui an cu scopul de a elimina din trafic maşinile vechi şi poluante, a fost pus în dezbatere publică, principala modificare vizând reducerea vechimii maşinilor eligibile de la 10 la 5 ani.

Prin acest program, autorităţile locale acordă câte 3.000 de lei pentru fiecare autovehicul cu o capacitate de 2-7 locuri scos din circulaţie şi predat la un centru autorizat de casare sau colectare, iar, conform proiectului de hotărâre, pe viitor se vor putea înscrie şi proprietarii autoturismelor înmatriculate de cel puţin 5 ani în municipiul Sfântu Gheorghe sau moştenitorii acestora.

„Acest program s-a derulat cu succes în scopul îmbunătăţirii calităţii mediului şi implicit protejării sănătăţii locuitorilor oraşului prin reducerea emisiilor de gaze de eşapament provenite de la autoturismele vechi, uzate, cu grad ridicat de poluare (…) Prin această modificare se doreşte lărgirea sferei de aplicare a acestei hotărâri oferind posibilitatea de a participa la acest program şi persoanelor care deţin autoturisme uzate înmatriculate de cel puţin 5 ani în municipiul Sfântu Gheorghe, la momentul depunerii cererii de înscriere la program”, se arată în proiectul de hotărâre.

Pentru a beneficia de această sumă, solicitanţii trebuie să îndeplinească o serie de condiţii, respectiv să aibă domiciliul stabil sau sediul în municipiul Sfântu Gheorghe, să deţină autoturismul în proprietate de cel puţin trei ani; să nu aibă restanţe la bugetul local şi să declare pe proprie răspundere că pentru autovehiculul introdus în acest program nu au depus acte pentru a obţine vouchere prin Programul de stimulare a înnoirii parcului auto naţional derulat prin Administraţia Fondului de Mediu.

De asemenea, trebuie să se angajeze că în următorii trei ani nu vor achiziţiona un autoturism mai vechi de cinci ani, în caz contrar vor trebui să returneze suma de 3.000 lei obţinută prin acest program.

Potrivit primarului Antal Arpad, anul acesta prin acest program au fost scoase din circulaţie aproape 500 de autovehicule mai vechi de 10 ani, dar cererile au scăzut în ultima perioadă, iar, în opinia sa, schimbarea condiţiilor de eligibilitate i-ar putea da un nou impuls.

Anul acesta bugetul iniţial al programului a fost de un milion de lei, dar a fost suplimentat cu încă 600.000 de lei pentru a putea fi onorate mai multe cereri.

Conform autorităţilor locale, în municipiul Sfântu Gheorghe sunt înmatriculate peste 22.000 de autoturisme, iar mai mult de jumătate dintre acestea sunt mai vechi de 10 ani.

Proiectul de hotărâre poate fi consultat pe site-ul Primăriei Sfântu Gheorghe, la secţiunea dezbateri publice, iar eventualele propuneri, sugestii, opinii pot fi formulate până pe data de 17 decembrie.

 

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail