Elevele Florina Covaci, Elena Gociman, Andreea Minea, Diana Precup şi Delia Stroie, din clasa a X – a C a Liceului Teoretic „Mircea Eliade” au obţinut locul IV la concursul internaţional cu teme de mediu şi ecologie, Greenovation Challenge, cu proiectul „Piramida de la Întorsura Buzăului”. Alături de coordonatorul lor, Doina Pătrunjel, elevele din Întorsura Buzăului vor participa în luna septembrie la o vizită de studiu în Norvegia.

. . „Această reușită demonstrează că fiecare dintre noi avem șanse egale de a deveni beneficiari ai finanțărilor externe, dacă suntem dispuși să ne implicăm pentru a schimba ceva în viața noastră.”, a spus Doina Pătrunjel, coordonatorul proiectului „Piramida de la Întorsura Buzăului”.

Prima dată când elevii de la Mircea Eliade câștigă printr-o competiție, dreptul de a participa la o activitate internațională

 „Pe plan instituțional, este prima dată când elevii Liceului teoretic Mircea Eliade, câștigă printr-o competiție, dreptul de a participa la o activitate internațională.”, a precizat Doina Pătrunjel.

 „Personal, acest succes reprezintă cea mai înaltă treaptă la care a ajuns colaborarea noastră cu Junior Achievement Romania, în ultimii 10 ani. (n.r. Junior Achievement Romania este organizator şi coordonatorul Greenovation Challenge). Programe ca Job Shadow Day și cursurile opționale de educație antreprenorială și orientare profesională pentru clasele 0-XII, oferite gratuit elevilor și profesorilor din România au avut un impact foarte bun asupra beneficiarilor și se cuvine să le mulțumim.”, a mai adăugat coordonatorul proiectului „Piramida din Întorsura Buzăului.

„Această experiență mi-a dovedit că atâta timp cât ai ceva important şi inteligent de spus şi poţi să oferi argumente şi exemple în acest sens, oamenii vor face mai mult decât să te asculte şi să te creadă, oamenii te vor sprijini.”, a spus Diana Precup, una dintre elevele care va merge în Norvegia. Ea a mai adăugat: „Aceasta experiența mi-a arătat şi că nimic nu este imposibil, atât timp cât eşti cu echipa care trebuie.”

Despre vizita de studiu din Norvegia, Diana Precup a spus că atât ea, cât şi echipa sunt interesate să descopere „noi moduri de viaţă, noi culturi şi noi tradiţii. Şi bineînțeles căutăm să legăm noi prietenii şi să ne lărgim orizonturile.”

Interviul de grup a fost hotărâtor pentru echipa întorsureană

Chiar dacă regulamentul iniţial afirma că doar primele trei echipe din clasamentul naţional vor beneficia de vizita de studiu din Norvegia, organizatorii concursului au decis, după proba interviului de grup în limba engleză, să acorde acest premiu şi echipei întorsurene.

„Interviul de grup în limba engleză a fost hotărâtor. În ciuda emoțiilor foarte mari, membrele echipei s-au ridicat la standardele impuse de evaluatori și astfel, visul nostru s-a împlinit: întreaga echipă va participa la activităţile educaționale bilaterale, unde se vor genera soluții pentru probleme concrete împreună cu elevii din Norvegia.”, a spus Doina Pătrunjel, profesorul coordonator.

„Piramida de la Întorsura Buzăului” – idee de promovare a turismului din zona Buzaielor

Proiectul „Piramida de la Întorsura Buzăului” îşi propune să valorifice potențialului turistic din zona Întorsura Buzăului prin alcătuirea unui traseu turistic, care să cuprindă baza dealului Bobeș şi „Piramida” din dealul Secuiului, precum şi includerea sa în circuitul turistic al zonei Întorsurii.

„Avem 3 obiective pe care dorim să le îndeplinim. Primul este proiectarea unui traseu turistic de la baza Dealului Bobeş până la Piramida din Dealul Secuiului. Al doilea obiectiv este să amenajăm acest traseu turistic, cu ajutorul membrilor din Asociaţia de Tineret „Alexandra Ducancea”. Iar al treilea obiectiv este promovarea traseului turistic prin organizarea unei competiții de orientare turistică la nivel interjudețean.”, au precizat autorii proiectului într-un interviu acordat ziarului „Mesagerul de Covasna”.

Cele patru echipe finaliste care vor merge în Norvegia

Echipele care au cucerit finala naţională a concursului „Greenovation Challenge” sunt Colegiul Naţional din Piatra Neamţ, profesor coordonator Dorina Mormocea – cu proiectul „Cu bicicleta prin Ţinutul Neamţ”, Colegiul „Alexandru cel Bun” din Gura Humorului, profesor coordonator Mihaela Cutuhan – cu proiectul „Voluntariat pentru pădure, voluntariat pentru Codrii Seculari de la Slătioara”, Liceul „Constantin Brâncoveanu” Horezu, profesor coordonator Marilena Popescu – cu proiectul „Înfiinţarea unor mini-centre de mountain-bike pentru practicarea ecoturismului în Parcul National Buila-Vânturariţa” şi Liceul Teoretic „Mircea Eliade” Întorsura Buzăului, profesor coordonator Doina Pătrunjel – cu proiectul „Piramida  de la Întorsura Buzăului”.

Greenovation Challenge, proiect de cooperare româno-norvegiană

Proiectul „Greenovation Challenge” are la bază o cooperare între România şi Norvegia. Temele propuse în cadrul acestui concurs au în vedere educaţia ecologică. Programul a angrenat peste 900 de elevi şi 40 de profesori din cele două ţări participante. Rolul participanţilor a fost acela de a căuta soluții pentru problemele de mediu din zonele în care trăiesc și de a încerca să îi convingă pe primarii din localitățile lor să le implementeze.

Liceul Teoretic „Mircea Eliade” din Întorsura Buzăului a fost singurul liceu al judeţului Covasna care a participat la „Greenovation Challenge”. Alte licee din România angrenate în acest proiect au fost din orașele Cugir (Alba), Câmpulung (Argeș), Năsăud (Bistrița Năsăud), Brașov (Brașov), Teregova (Caraș Severin), Toplița (Harghita), Petrila (Hunedoara), Baia Mare (Maramureş), Piatra-Neamț (Neamț) şi Câmpulung Moldovenesc (Suceava).

Greenovation Challenge „este implementat în comunitățile montane din România și Norvegia, în parteneriat cu Asociația Romontana și cu organizația Ungt Entreprenørskap Sogn og Fjordane (UESoF) și are ca obiectiv îmbunătățirea calității mediului prin formarea unui comportament responsabil în rândul elevilor de liceu și orientarea acestora către cariere în domeniul dezvoltării durabile.”, se menţionează într-un comunicat de presă.

Finanţat prin granturile SEE (Spațiul Economic European) 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România, proiectul beneficiază de o finanțare nerambursabilă în valoare de 140.890 Euro.

Iulia Drăghici – Taraş

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail