Pe data de 27 noiembrie, în sala festivă a Școlii Gimnaziale „Váradi József”, din municipiul Sfântu Gheorghe, a avut loc spectacolul „Iubește-ți patria, copile”, evenimentul fiind dedicat Zilei Naționale a României și Centenarului Marii Unirii
În organizarea acestui proiect, s-au implicat membrii de la Asociația Pedagogilor Români din Județul Covasna, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Covasna, de finanțarea acestui proiect s-au ocupat cei de la Consiliul Local al Municipiului Sfântu Gheorghe. Acest proiect are ca scop dezvoltarea și consolidarea sentimentului patriotic, cunoașterea și respectarea valorilor fundamentale ale culturii și istoriei naționale dar și cultivarea sentimentului de dragoste față de artă și patrie, grupul țintă a acestui proiect fiind preșcolarii, elevii din ciclul primar, gimnazial și liceal din municipiul Sfântu Gheorghe. Începând cu anul curent, acest spectacol va fi inclus și în Calendarul Activităților Educative.
Spectacolul a început cu intonarea imnului de stat „Deșteaptă-te, Române!”, care a fost cântat cu atâta emoție și sfinție de către toți cei prezenți. Acest moment a fost unul înduioșător, deoarece sala era plină.
După intonarea imnului, gazdele, pline de emoții au ținut un mic discurs, prin care au transmis o mică parte din gândurile lor.
„Stimați invitați, dragi colegi, stimați părinți, dragi elevi, încă de la început istoria ne-a uimit cu onestitatea și devotamentul ei de ne-a și unit prin continuitatea și frumusețea ei aparte. Paginile ce o compun, trezesc în noi chemare, pasiune, lăsând un viu ecou și un puternic răsunet. Istoria noastră îmbracă straie regale, accesorizate cu un brâu de unice sentimente, cartea pe care astăzi o deschidem poartă mândră amprenta strămoșilor viteji, a faptelor ce ne poartă cu gândul la unire. Astfel una dintre cele mai efervescente episoade, acea caldă înlănțuire a miilor de români a reprezentat nucleul țării noastre, 100, iată o cifră completă, dodoloață, cum ar spune unii, ce îngrămădește și conservă în ea trecutul dragului nostru neam, în prag de mare sărbătoare, în plin An Centenar. Ne reunim voioși având convingerea că putem reconstitui, desigur, doar ca o copie fidelă, scena derulată în Cetatea Unirii, din Sfântul An 1918. Vă doresc un călduros bun venit, în locul, unde, astăzi, vom scrie și noi istoria, însă prin versuri, prin cântec și foarte multă voie bună. Așadar, ca orice mare scriere, avem nevoie de un autor în persoana Asociației de Pedagogi Români din Județul Covasna, de un cadru, sala festivă a Școlii Gimnaziale „Váradi József” din municipiul Sfântu Gheorghe, de personaje, adică de mult prea talentați elevi, dar și de dragi părinți, bunici, cu rol de cititori. Să deschidem cartea, luăm penița și scriem.” – acestea au fost cuvintele venite din sufletul gazdelor, la începerea spectacolului.
Spectacolul a început cu intrarea celor mai mici pe scenă, care au cântat acompaniați de cadrul didactic, la acordeon. Cei micuți au cântat plini de emoții, dar au emanat un sentiment de patriotism incredibil de mare.
Spectacolul a continuat cu elevii din clasele primare care au dansat, au cântat și au recitat poezii. Copiii au fost foarte emoționați, dar și mândri. În timpul unei recitări de poezii, o fetiță de la Școala Gimnazială „Ady Endre” din municipiul Sfântu Gheorghe, a început să plângă, copleșită fiind de emoții, iar publicul a început să o aplaude și să o felicite, pentru a o îmbărbăta.
Spectacolul s-a desfășurat foarte frumos și armonios. Copii de toate vârstele și de la toate ciclurile de învățământ (preșcolari, elevi de clasele primare, gimnaziu și liceu) au fost prezenți, au cântat, au dansat și au recitat poezii. Se putea citi în ochii acestora mândria.
Acest spectacol a fost unul inedit prin care copii, părinți, dar si spectatorii au simțit cu adevărat patriotismul și iubirea pentru țară. A fost cu adevărat un eveniment cultural cu un impact, care a lăsat în sufletele tuturor emoție.
În încheiere, țoți copiii au strigat la unison, „TRĂIASCĂ ROMÂNIA MARE!” și „LA MULȚI ANI ROMÂNIA!”.
Nicole – Antoanela ȘERBAN