Declaraţia aparţine directorului Şcolii Gimnaziale din Araci, Szillard Dulla, care a luat parte la activitatea desfăşurată ieri, cu ocazia vizitei reprezentanţilor GlaxoSmithKline (GSK) alături de reprezentanţii OvidiuRo şi a altor ONG-uri din Bulgaria, Slovacia şi Ungaria în comunităţile sărace din Vâlcele şi Hetea.

Implementat în 16 comunităţi sărace din România, printre care şi în comunităţile sărace din localităţile Araci şi Hetea, proiectul „Împreună pentru o sănătate mai bună” include analize medicale gratuite pentru copii, în vederea înscrierii la grădiniţă, transportul acestora la medici specialişti unde vor primi vitamine şi medicamente gratuite, facilitarea formării de mediatoare sanitare şi demersuri pentru angajarea acestora, sprijinirea medicilor de familie să efectueze consultaţii medicale în satele izolate, campanii de vaccinare, caravane medicale cu sprijinul studenţilor la medicină şi a medicilor specialişti voluntari din programul „Împreună pentru sănătatea rurală” – investigaţii gratuite, educaţie pentru sănătate şi igienă pentru copii şi părinţi.

În urma acestui proiect, sănătatea copiilor din grădiniţele s-a îmbunătăţit considerabil, însă, aşa cum a punctat şi directorul insituţiei: „Nu se poate doar printr-o generaţie să îi scoţi din incultură şi boală, dar să sperăm că părinţii vor învăţa de la copii, pentru ei sunt viitorul. (…) Acest proiect a fost o picătură mică dintr-o găleată mare care trebuie umplută. Totuşi, s-au finalizat nişte activităţi pe care noi nu am avea posibilitatea să le facem. Proiectul şi-a atins scopul.” În cele două localităţi au fost testaţi medical 153 de copii în luna septembrie a anului trecut şi 198 de copii au fost imunizaţi prin vitamine pentru a suplimenta lipsa de nutrienţi din meniul lor zilnic.

Autorităţile locale şi judeţene vor să se implice

Pe lângă Asociaţia OvidiuRo, iniţiatorul acestui proiect-extensie a programului „Fiecare Copil în Grădiniţă”, autorităţile locale au fost mereu dispuse să ajute cum au putut mai bine. Directorul Szillard Dulla a spus că şi Consiliul Judeţean Covasna s-a arătat interesat la un moment dat de acest proiect, însă, nimeni nu a mai dat niciun semn. „Ar trebui continuată o politică naţională vizavi de acţiuni concrete pe sănătate, contracepţie şi altele. (…) Consiliul Judeţean a dorit să intervină pe tichetele acelea de 50 de lei pe care OvidiuRo le acordă familiilor, şi să le plătească din buget propriu. Nu ştiu în ce stadiu e situaţia, dar au fost interesaţi. La nivel de declaraţii avem multe promisiuni, dar o să vedem.”

La întâlnirea ONG-urilor străine, cu reprezentanţii (GSK) şi membrii comunităţii de la Araci, au luat parte şi reprezentanţi ai Direcţiei de Sănătate Publică Covasna, cei doi medici de familie ai coumnităţii şi o asistentă medicală.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail