Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Covasna continuă programul „Profesor pentru o zi”, prin care toți cei care doresc să fie dascăli măcar pentru o oră, pot face acest lucru.
Programul a fost lansat în urmă cu câțiva ani, la inițiativa inspectorului școlar general al ISJ Covasna, prof. Kiss Imre. Prin acest program, reprezentanți ai diverse instituții,oameni cu diverse profesii sunt invitați ca în cadrul activităților „Școala altfel” să intre în rolul dascălilor și să susțină, la clasă, prezentări, prelegeri, informări, activități educative. Totodată, programul le oferă elevilor ocazia de a descoperi taine și experiențe ce țin de anumite profesii și meserii, chiar de la cei care le practică.
„La începutul anului școlar chiar am postat un anunț în acest -sens, un apel pentru înscriere, numai că programul se derulează mai dificil în condițiile în care fiecare școală își alege perioada în care marchează Școala Altfel. Cei care chiar ar fi interesați să susțină o prezentare sau o activitate anume, în acest sens, ar trebui să aleagă de pe lista perioadelor Școala Altfel, disponibilă pe site-ul Inspectoratului Școlar, o perioadă anume și să se înscrie.”- a declarat, ieri, inspectorul școlar general, prof. Kiss Imre.
Acesta a mărturisit că se aștepta ca programul să se bucure de o mai mare căutare.
„Cred că acest program nu a prins rădăcini atât de mult pe cât mi-aș fi dorit. (…) Am pornit acest program pentru ca persoanele interesate să vadă cum este să captezi atenția elevilor, măcar 50 de minute, și să vadă dacă este ușor sau nu, pentru că de criticat este ușor… Invitația este deschisă. Cei interesați, să ia legătura cu școlile și să facă o programare în acest sens.”- a spus inspectorul școlar general, prof. Kiss Imre.
Practic, activitatea județeană „Profesor pentru o zi” constă în invitarea autorităților locale și a managerilor/ persoanelor care dețin funcții importante din cadrul instituțiilor județene și locale, interesate de educație, să se implice în programul zilelor „Școala altfel”, prin prezentări, prelegeri, informări, organizare de activități educative etc., într-un domeniu care vizează educația tinerei generații, egalitatea de șanse, toleranța, reducerea violenței școlare, reducerea absenteismului și abandonului școlar, atitudinea civică, protecția mediului, sănătatea, educația juridică, educația financiară, protecția consumatorului, interculturalitatea, succesul în carieră și în viață etc.”
Programul naţional „Şcoala altfel” are o durată de 5 zile consecutive lucrătoare în timpul anului şcolar şi poate fi derulat în perioada 1 octombrie 2018 – 31 mai 2019, pe baza unei planificări ce rămâne la decizia şcolilor.
Cei care doresc să se înscrie în program trebuie să acceseze site-ul IȘJ Covasna, (https://isj.educv.ro/content/12709/%C8%98coala-Altfel-2018-2019) pentru a consulta tabelul cu perioadele stabilite de unitățile de învățământ pentru organizarea Programului „Școala Altfel”, după care, pentru programare, să contacteze conducerea unității de învățământ pe care o aleg pentru a se prezenta ca „profesori pentru o zi”.
Ana Ciorici Costache