37 de dosare au fost depuse la programul de burse pentru studenți, masteranzi și doctoranzi aflați în ultimul an de studiu, derulat de Primăria Sfântu Gheorghe. Numărul de dosare este cel mai mare, de la lansarea programului și până în prezent.
Programul a fost lansat de Consiliul Local Sfântu Gheorghe în anul 2014, fiind dedicat studenților sub 35 ani, care își pregătesc teza de licență, masterat sau doctorat în anul universitar în curs. Conform regulamentului programului, bursele se pot acorda studenților cu domiciliul în Sfântu Gheorghe, dar și studenților din alte localități, în cazul acestora din urmă condiția fiind ca subiectul ales să aibă utilitate locală, sau ca ei să fi efectuat cercetări cu privire la municipiul Sfântu Gheorghe, respectiv dacă rezultatele cercetării pot fi transpuse în administrație sau în vreun domeniu de dezvoltare al municipiului Sfântu Gheorghe. Studenții cu domiciliul în Sfântu Gheorghe au putut aplica indiferent de subiectul cercetării lor. Valoarea burselor este 300 lei/lună/persoană pentru studenții la licență, 500 lei/lună/persoană pentru studenții la master și 1000 lei/lună/persoană pentru studenții la doctorat. Bursa se acordă pentru o perioadă de 4 luni.
Pentru ediția din acest an, termenul limită de depunere a dosarelor a fost 31 ianuarie (a.c). 37 de aplicații au fost înregistrate:
„Anul asta au ajuns 37 dosare de înscriere la biroul nostru, iar acesta este cel mai mare număr de dosare de înscriere din istoria programului.”- a declarat, pentru „Mesagerul de Covasna”, Balogh Zsolt, coordonatorul programului multianual de burse pentru susținerea studenților din anii terminali.
Potrivit aceleiași surse, din 37 de aplicanți, 16 sunt la licență, 18 la masterat și 3 la doctorat.
Majoritatea celor înscriși studiază la Cluj – Napoca, dar sunt și studenți din Târgu Mureș, Brașov, Oradea și Miercurea Ciuc, precum și aplicanți care studiază și în Ungaria în orașele Budapesta și Pécs, a precizat Balogh Zsolt.
Temele lucrărilor celor înscriși acoperă domenii variate: muzică, drept, sociologie și nu numai.
„Proceduri speciale de cercetare a infractorilor pe plan local, național și internațional”, „Tehnici interpretative moderne la chitară clasică”, „Problematica moștenirii în cazul mamei surogat” – sunt câteva dintre titlurile lucrărilor înscrise.
Lista cu titlurile lucrărilor poate fi consultată accesând: https://sfantugheorgheinfo.ro/uploads/weblap-hallgatoi-2023-1675422147-1675670741.pdf.
Rezultatele vor fi anunțate până în data de 17 februarie.
Ana CIORICI COSTACHE
Fotografie de la conferința anuală în cadrul căreia bursierii își prezintă lucrările (pusă la dispoziție de Balogh Zsolt, coordonatorul programului multianual de burse pentru susținerea studenților din anii terminali)