Programul „Dăm valoare rablei tale”, lansat de Primăria Sfântu Gheorghe în anul 2021 cu scopul de a scoate din trafic maşinile vechi şi poluante, va fi reluat începând de luna viitoare, a anunţat, joi, primarul Antal Arpad.

Acesta a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că din păcate, programul guvernamental „Rabla local”, iniţiat de Ministerul Mediului după modelul celui din Sfântu Gheorghe, s-a blocat la nivel central, iar în atare situaţie a luat decizia de a fi reluat programul anterior până la deblocarea celui naţional.

Potrivit acestuia, programul „Dăm valoare rablei tale” s-a bucurat de succes, în cei doi ani în care a funcţionat la Sfântu Gheorghe, respectiv în perioada 2021-2023, fiind scoase din circulaţie aproape 1.200 de maşini vechi.

„A fost o iniţiativă locală a municipiului Sfântu Gheorghe, a fost un program care a funcţionat foarte bine, aproape 1.200 de autoturisme vechi au fost scoase din circulaţie prin acest program. Când domnul Tanczos Barna a ajuns la Ministerul Mediului a preluat acest program şi a făcut un program naţional, însă imediat după ce UDMR nu a mai fost la guvernare şi domnul Tanczos nu am mai fost ministru, acest program s-a înecat în mlaştina birocraţiei din Bucureşti. Şi, practic, suntem la mijlocul lunii noiembrie şi constatăm că în acest an programul nu a fost încă lansat şi, din informaţiile pe care le-am obţinut de la Bucureşti, nici nu va mai fi lansat anul acesta. De aceea, am decis ca să repornim programul ‘Rabla local’ şi o să propun pe ordinea de zi a şedinţei ordinare a Consiliului Local din luna noiembrie să repornim programul începând cu luna decembrie şi să funcţioneze programul în continuare, până când se va relua programul naţional. Deci, mesajul meu către cetăţenii din municipiul Sfântu Gheorghe este să aştepte hotărârea Consiliului Local din luna noiembrie, prin care sper că vom putea relansa acest program şi sper că va fi din nou un succes”, a declarat Antal Arpad.

Primarul a precizat că, în principiu, vor fi menţinute aceleaşi reguli, adică se vor acorda câte 3.000 de lei din bugetul local pentru fiecare autoturism cu o capacitate de 2-7 locuri predat la un centru autorizat de casare, cu condiţia ca acesta să fi fost înmatriculat cel puţin 10 ani în Sfântu Gheorghe şi să fi avut acelaşi proprietar cel puţin trei ani. Beneficiarii programului vor trebui, de asemenea, să se angajeze în scris că în următorii trei ani nu vor cumpăra o maşină mai veche de 5 ani, în caz contrar fiind nevoiţi să returneze banii.

„Propunerea mea este să mergem pe ultima variantă. Asta e propunerea mea către Consiliul Local, acolo s-ar putea să mai vină modificări, observaţii, nu ştiu, dar eu propun să mergem pe ultima variantă a programului, deci tot 3.000 de lei şi în aceleaşi condiţii (…) Dacă vor fi modificări, vom vedea”, a mai spus Antal Arpad.

În context, edilul a menţionat că programul „Rabla local” poate fi dat ca exemplu despre cum un lucru care funcţionează la nivel local se „îneacă” atunci când ajunge la Bucureşti.

„Din păcate, este un exemplu cum ceva care funcţionează local se îneacă în mlaştina birocraţiei din Bucureşti (…) Când a pornit programul naţional, atunci fiecare municipiu, în funcţie de populaţie, putea să ceară un anumit număr de maşini (pentru casare – n.r). Erau nişte cote şi ei ne-au dat banii. Deci, noi acum avem bani în contul Primăriei pe programul ăla, din care am putea cheltui dacă s-ar relansa programul. Dar eu nu mai stau să aştept! Şi lumea mă opreşte pe stradă, pentru că, oarecum, se leagă un pic şi de numele meu acest program, şi mă tot întreabă când se lansează programul. Şi, da, am tot încercat, am dat telefoane şi atunci am zis că revenim noi, la programul nostru”, a adăugat Antal Arpad.

În cadrul programului „Dăm valoare rablei tale” au fost casate 1.189 de autoturisme în municipiul Sfântu Gheorghe, cel mai vechi fabricat în 1972, iar cel mai nou, în 2010.

Programul a fost suspendat anul trecut, după lansarea celui naţional, iar Primăria Sfântu Gheorghe s-a înscris în programul „Rabla local” derulat prin intermediul Administraţiei Fondului de Mediu, solicitând o finanţare nerambursabilă în valoare de 1.200.000 lei pentru casarea a 500 de autovehicule uzate, urmând să participe cu o cotă parte de 20% din bugetul local.

Oana Mălina Negrea/ AGERPRES

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail