Crescătorii de porci din rasele Bazna și Mangalița vor putea beneficia, în perioada 2018-2020, de o schemă de sprijin financiar în vederea producerii cărnii de porc, pentru creșterea, îngrășarea și livrarea porcilor din aceste rase către un procesator sau altă persoană juridică, în cadrul unui program guvernamental lansat recent. Direcția pentru Agricultură a Județului (DAJ) Covasna a anunțat ieri că a început deja inventarierea potențialilor beneficiari din județ.

Hotărârea de Guvern privind aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a crescătorilor de porci din rasele Bazna și/sau Mangalița în vederea producerii cărnii de porc” a fost prin adoptată de Executiv pe data de 10 ianuarie 2018 și a apărut în Monitorul Oficial din 16 ianuarie 2018.

„Programul de dezvoltare a raselor de suine românești prin creștere și multiplicare în regim tradițional – Bazna și Mangalița, este unul foarte interesant, zicem noi! În perioada anterioară apariției Hotărârii de Guvern, ideea acestui program a stârnit un mare interes din partea producătorilor din județ și din țară. Programul are două mari obiective, unul de a salva aceste două rase, pentru că sunt  pe cale de dispariție și, din statisticile de la nivel național, Bazna are cam 2000 de capete, iar Mangalița, undeva la 5000. Al doilea obiectiv constă în dezvoltarea fermelor mici și gospodăriile populației, și în stimularea creșterii acestor rase, creșterii porcilor în regim tradițional, în sistem extensiv.”-  a declarat ieri, în cadrul unei conferințe de presă pe care a susținut-o, alături de reprezentanți ai Oficiului Județean pentru pentru Ameliorare și Reproducție în Zootehnie Covasna, în scopul prezentării acestui program, directorul executiv al Direcției pentru Agricultură a județului Covasna, ing. Könczei Csaba.

La această schemă de ajutor de minimis pot participa, pe bază de contracte, furnizorii de purcei din rasele Bazna și/sau Mangalița, crescătorii de porci din rasele Bazna și/sau Mangalița și procesatorii/alte persoane juridice care defășoară activități de prelucrare și conservare a cărnii, activități de comerț cu ridicata al cărnii și produselor din carne, activități de comerț cu amănuntul al cărnii și al produselor din carne, se arată într-o informare postată pe site-ul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (www.madr.ro).

Conducerea Direcției Agricole a Județului Covasna, a atras atenția că, astfel, între potențialii beneficiari se numără și entități juridice precum pensiunile, restaurantele, hotelurile.

„Beneficiari pot fi nu numai procesatori, ci și alte persoane juridice. Am discutat la Minister că aici pot intra și anumite entități juridice- pensiuni, restaurante, hoteluri. Bineînțeles că acestea trebuie să abatorizeze porcii contractați la un abator autorizat, prin prestare de servicii. Deci, facem apel și către posibilii beneficiari – pensiuni turistice, hoteluri, restaurante – să se înscrie.”- a spus directorul Könczei Csaba.

Acesta a explicat că  programul vizează trei tipuri de entități: 1. crescătorii de porci,  2. furnizorii de porci și 3.- procesatorii și alte persoane juridice. În județul Covasna există potențiali beneficiari din rândul a toate cele trei entități.

 „Programul va fi derulat de Direcția Agricolă în colaborare cu Agenția Națională pentru Ameliorare și Reproducție în Zootehnie (ANARZ) și vizează trei entități distincte: producătorul de purcel; crescătorul de porc, cel care va îngrășa acel purcel și procesatorul sau altă persoană juridică – beneficiarul, cel care va pune la dispoziția populației, pentru consum, acești porci. Direcția Agricolă  are rolul, conform Hotărârii de Guvern, în faza inițială, de a deschide cele trei registre și de a identifica posibilii actori ai programului – din rândul celor trei entități: producătorul de purcei, crescătorul de porc și beneficiarul. Noi, în județul Covasna suntem în situația fericită în care avem toate cele trei entități. Acum urmează să purtăm discuții dacă participă la program, dacă doresc să participe la program sau nu.”- a explicat directorul Direcției Agricole Covasna.

Practic, conform informațiilor postate pe site-ul Ministerului, prin acest program de sprijin, „crescătorii de porci din rasele Bazna și Mangalița, care își desfășoară activitatea în sectorul producției primare, vor primi cu titlu gratuit, un număr par de purcei, minim 2 și maxim 10, pentru creștere, îngrășare și livrare către un procesator cu care au încheiat contract în acest sens. Purceii pentru creștere și îngrășare sunt preluați de procesatori de la furnizorii de purcei din rasele Bazna și/sau Mangalițaîn baza unui contract de livrare și transportați crescătorilor de porci. Ajutorul de minimis reprezintă numărul de purcei primiți cu titlu gratuit din rasele Bazna și/sau Mangalița de beneficiari, iar valoarea acestuia se calculează solicitantului ajutorului, respectiv furnizorul de purcei, prin înmulțirea numărului de purcei cu 250 lei/cap purcel.”

Inventarierea posibililor beneficiari din județ a început deja.

„În perioada imediat următoare îi vom identifica pe cei trei actori, la nivelul Direcției Agricole și la nivel de ANARZ.”- a declarat Könczei Csaba.

Condiții de eligibilitate

Concret, conform informațiilor postate pe site-ul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), pentru a beneficia de acest program, crescătorii de porci trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii de eligibilitate: a) să deţină exploatații înregistrate/autorizate sanitar veterinar; b) să încheie un contract cu un procesator sau cu altă persoană juridical; c) să primească cu titlu gratuit, un număr par de purcei, minim 2 și maxim 10, de la un procesator sau de la o altă persoană juridică, cu care are încheiat contract; d) să livreze minimum 50% din purceii primiți cu titlu gratuit, la procesatorul sau la altă persoană juridică, cu care a încheiat contract, la o greutate, în viu, de minim 130 kg/cap; e) să respecte structura rației furajere stabilită în contractul cu procesatorul sau cu o altă persoană juridică; f) să deţină registrul individual al exploataţiei, completat și actualizat, în conformitate cu prevederile art.1 pct.16 din anexa la Ordinul ANSVSA nr. 40/2010 privind aprobarea Normei sanitare veterinare pentru implementarea procesului de identificare şi înregistrare a suinelor, ovinelor, caprinelor şi bovinelor, cu modificările și completările ulterioare.

În ceea ce privește furnizorii de porci, aceeași sursă arată că solicitanți ai ajutorului de minimis, trebuie să îndeplinească următoarele condiții: a) sa dețină scroafe și/sau scrofițe, înscrise în registrul genealogic; b) să furnizeze purcei înțărcați către procesator sau altă persoană juridică, la greutate minimă de 10 kg/cap, în baza unui contract de livrare; c) purceii să fie identificați potrivit legislației în vigoare.

Potrivit informațiilor de pe site-ul MADR, procesatorii și alte persoane juridice trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

  1. să preia purceii de la furnizoriîn baza unui contract de livrare și să îi transporte către beneficiari,
  2. să încheie contract cu beneficiarii pentru creșterea și îngrășarea purceilor,
  3. să preia de la beneficiari, în vederea abatorizarii si procesarii, cel puțin 50% din efectivul de purcei destinat îngrășării/beneficiar, la o greutate minimă, în viu, de 130 kg/cap
  4. să plătească beneficiarului prețul stabilit prin contract.

„În termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, furnizorii de purcei din rasele Bazna și/sau Mangalița, crescătorii de porci din rasele Bazna și/sau Mangalita și procesatorii/alte persoane juridice, pot solicita înscrierea în Program, în baza unei cereri, care se depune la direcția agricolă județeană (DAJ), care îi înregistrează în registrele unice corespunzătoare, precum și în registrul de evidență al ajutorului de minimis. Durata de aplicare a acestei scheme de ajutor de minimis este 2018-2020, iar valoarea totală a schemei de ajutor de minimis pentru anul 2018 este de 4,6 mil. lei, în limita sumelor aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale cu această destinație, de la bugetul de stat.”- se arată pe site-ul Ministerului.

Detalii pot fi aflate de la reprezentanții celor două instituții – Direcția Agricolă a județului Covasna și Oficiul județean pentru Zootehnie.

Ana Ciorici Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail