Direcția pentru Agricultură a județului Covasna are autorizare pentru organizarea de cursuri de calificare ca lucrător în creștrea animalelor, lucrător în cultura plantelor și cursuri de calificare ca apicultor.

Înscrierile se realizează pe toată durata anului. Cursurile se derulează pe parcursul a 360 de ore, cuprinzând parte teoretică, dar și parte practică, a declarat, ieri, ing. Kozma Béla, șef serviciu în cadrul Serviciului de implementare a politicilor, strategiilor în agricultură și industrie alimentară, consultanță agricolă și formare profesională, al Direcției pentru Agricultură a județului Covasna.

„Termenul de înscriere este permanent, deci pe toată durata anului, pentru cursurile noastre de calificare. Acestea sunt de nivel II, deci înseamnă 360 de ore (…). Avem autorizări pentru lucrător în creșterea animalelor, lucrător în cultura plantelor și apicultor (…).”- a declarat ing. Kozma Béla.

Cursurile se derulează în localitățile în care este cererea cea mai mare.

„Suntem la dispoziția fermierilor. Cei interesați pot să se înscrie la Direcția Județeană sau la Centrele locale, să ne contacteze. Avantajul față de alți prestatori este că noi, în funcție de solicitări, ținem cursurile în locația unde sunt cei mai mulți cursanți (…). Numărul minim de cursanți este de 15, iar în funcție de înscrieri și de locație, începem cursurile.”- a spus ing. Kozma Béla.

„De exemplu, dacă la Baraolt există interes pentru curs din partea a cel puțin 15 persoane, noi ne deplasăm la Baraolt, nu trebuie să vină oamenii aici, la Sfântu Gheorghe.”- a precizat directorul executiv al Direcției pentru Agricultură a județului Covasna, ing. Könczei Csaba.

Un curs cuprinde 120 de ore – parte teoretică și 240 de ore -parte practică la unități autorizate și nominalizate.

Certificatul obținut la final este unul dintre documentele necesare în accesarea unor tipuri de fonduri europene.

„Un astfel de curs care este obligatoriu când se depune documentația pentru a accesa fonduri europene. Costul este de 500 de lei per curs, durata fiind de trei luni.”- a spus ing. Kozma Béla.

Potrivit acestuia, există deja persoane înscrise pentru cursuri în zona Baraolt și în zona Târgu Secuiesc.

„Astăzi terminăm un curs, avem examen la Târgu Secuiesc și avem persoane înscrise deja în zona Baraolt și în zona Târgu Secuiesc, pentru următoarele două cursuri.”- a precizat, ieri, Kozma Béla.

Potrivit acestuia, în anul 2017, Direcția pentru Agricultură a județului Covasna a organizat șase cursuri, numărul absolvenților fiind de aproximativ 80.

Ana Ciorici Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail