Ziua Naţionale a României va fi sărbătorită în acest an, în localitățile județului Covasna, prin activități cultural-ştiinţifice şi civice care vor fi organizate sub patronajul Insituției Prefectului, de mai multe ONG-uri covăsnene, membre ale Comitetului județean de coordonare a festivităților dedicate zilei de 1 Decembrie, condus de Sebastian Cucu, prefectul județului Covasna.
Ceremoniale militare și religioase, concursuri de istorie, conferințe, prezentare de instrumente muzicale tradiţionale româneşti, întreceri sportive, spectacole de muzică, poezie și balet, muzică folk, muzică și dansuri populare, tradiționala întâlnire românească dar și focuri de artificii, toate acestea sunt pregătite pentru locuitorii județului Covasna care sunt așteptați să fie prezenți, în număr cât mai mare, la toate programele care sunt susținute financiar de Consiliul Județean Covasna, Consiliu Local Sf. Gheorghe, Consiliul Local Covasna, Consiliul Local Tg. Secuiesc, precum și de ONG-urile organizatoare, respectiv: Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”; Fundația „Mihai Viteazul”; Asociaţia Pedagogilor Români din judeţul Covasna; Asociațiunea ASTRA-Despărțământul Covasna-Harghita; Asociaţia GRIT; Asociația de tineret „Ecou”; Asociaţia pentru Comunitate; Asociaţia Cultural Creştină „Justinian Teculescu”; Asociaţia de Dezvoltare Locală şi Culturală Târgu Secuiesc.
Activitățile dedicate Zilei Naționale a României vor începe marți, 21 noiembrie, ora 16.00, când va avea loc, la Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” din Sfântu Gheorghe, conferinţa cu tema „Intelectuali români din sud-estul Transilvaniei participanţi la pregătirea, desfăşurarea şi consolidarea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918”.
Acesteia îi va urma Simpozionul „Repere ale patrimoniului cultural românesc din judeţele Covasna şi Harghita” care va fi organizat luni, 27 noiembrie, ora 14.00, la Instituţia Prefectului-Judeţul Covasna. Cei prezenți vor urmări și prezentări de cărți și, totodată, vernisajul Expoziţiei „Vechi biserici româneşti din Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei (sec. XVIII-XIX)”- cele trei activități fiind organizate de Centrul European de Studii Covasna-Harghita.
Programul zilei de marți, 28 noiembrie, începe la ora 12.00 cu concurs de istorie intitulat „Românii şi visul Unirii”, organizat de Asociaţia GRIT şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Covasna, la Instituţia Prefectului-Judeţul Covasna, și continuă cu activitatea organizată de Asociaţia Pedagogilor Români din judeţul Covasna, „Iubeşte-ţi patria, copile!”- Concursuri de eseuri şi desene având ca temă Ziua Naţională a României, moment artistic și premierea căștigătorilor, care se va desfășura în Sala de festivităţi a Liceului Tehnologic „Constantin Brâncuşi”, începând cu ora 16.00.
În cursul zilei de miercuri, 29 noiembrie, la Sala Sporturilor „Szabo Kati” din Sfântu Gheorghe va avea loc concursul sportiv „Cupa Unirii 2017″- cupa liceelor la minifotbal, organizatat de Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Covasna, Club Sportiv Municipal Sfântu Gheorghe și Colegiul Naţional „Mihai Viteazul”.
După amiază, începând cu ora 16.00, în sala festivă a Liceului de Artă „Plugor Sándor”, publicul avizat este așteptat să urmărească o prezentare de instrumente muzicale tradiţionale româneşti care îi are ca invitaţi de seamă pe etnomuzicologii prof.univ.dr.Ovidiu Papană şi cercetător dr. Constantin Secară, precum și pe interpreţii Lăcrămioara şi Ştefan Pop din comuna Tulgheș, județul Harghita. Acest inedit eveniment este organizat de Fundaţia „Mihai Viteazul”, în parteneriat cu Liceul de Artă „Plugor Sándor” Sfântu Gheorghe.
Iubitorii muzicii folk sunt așteptați la sala mare a Teatrului „Tamási Áron” Sfântu Gheorghe, la ora 20.00, când are loc Acoustic Gala ce îi are ca invitați pe Ducu Bertzi & Friends şi Trupa Spam- spectacolul fiind organizat de Asociaţia de Tineret „Ecou” şi Asociaţia pentru Comunitate.
Ziua de joi, 30 noiembrie, zi a Sfântului Andrei, va fi sărbătorită alături de tinerii de la ASCOR, Asociaţia Pro Vita Sibiu, Asociaţia „Sf.Sava” Buzău, Parohia Ortodoxă Târgovişte şi Asociaţia „Tradiţia Românească” Bucureşti, care vor face un itinerar religios-istoric în parohiile ortodoxe din Sfântu Gheorghe, Dobolii de Jos, Belin şi Păpăuţi. Ca în fiecare an, la Muzeul Spiritualităţii Româneşti de la Catedrala Ortodoxă Sfântu Gheorghe, la ora 15.00, are loc o „Întâlnire românească tradiţională” în cadrul căreia sunt cuprinse: Conferinţa „1 Decembrie 1918- ziua astrală a neamului românesc”; Colocviul cu tema „Valenţe ale solidarităţii cu românii din judeţele Covasna şi Harghita”; Lansări de cărţi şi reviste; Concert de colinde.
Seara se va încheia cu spectacolul de muzică şi poezie „Testament”-omagiu Grigore Vieru, susținut de Paul Surugiu-FUEGO, care va avea loc la Teatrul „Tamasi Aron” Sfântu Gheorghe, începând cu ora 18.00.
Organizatorii acestui eveniment, Asociațiunea „ASTRA”-Despărţământul Covasna-Harghita, aduc la cunoștința celor interesați că intrarea la spectacol este liberă, în limita a 400 de locuri. „Spectacolul <<Testament >> aduce o nouă interpretare a operei maestrului Vieru, fiind un omagiu adus de Fuego maestrului său, îmbinând muzica, poezia, cu elemente și efecte speciale. Pe lângă aceste detalii de ordin artistic, întregul concept mizează pe emoție, punând accent pe emoția descoperirii unor trăiri, unor oglinzi de spirit înălțător ce au transpuse simplu, în cuvintele meșteșugite cu o fărâmă de suflet de român, pentru mamă, țară, iubire, de către Grigore Vieru. Un spectacol special, oglindă de spirit, realizat cu devotament și profesionalism, alături de o echipă minunată, în care se redescoperă arta adevărată, în forma ei pură, fără artificii comerciale. Arta numită simplu: Grigore Vieru !“- menționează organizatorii.
Vineri, 1 Decembrie 2017, locuitorii municipiului Sfântu Gheorghe, și nu numai, sunt așteptați să ia parte, la ora 9.00, la Te Deum-ul oficiat cu prilejul Zilei Naţionale a României, la Catedrala Ortodoxă Sfântu Gheorghe, după care vor porni în Marşul Unirii către Piaţa „Mihai Viteazul” unde, începând cu ora 10.00 va avea loc Ceremonialul militar şi religios, la Grupul Statuar „Mihai Viteazul”, care va fi urmat de o demonstrație aviatică oferită de Aeroclubul Teritorial Brașov.
În zi de sărbătoare, Asociaţia de Dezvoltare Locală şi Culturală Târgu Secuiesc organizează un spectacol folcloric susținut de: Alex Baciu, George Burnichi, Cora Munteanca, Amalia Chiper și taraful, Ansamblul Brâuleţul, precum și concertul trupei DJ Project, ambele urmând să aibă loc la Sala Sporturilor „Szabo Kati” Sfântu Gheorghe, începâd cu ora 16.00, și care vor fi urmate de un foc de artificii.
Programul zilei de 1 Decembrie se va încheia cu Balul Unirii care va avea loc la Restaurant „Leonor Ballroom” din Sfântu Gheorghe, de la ora 19.00.
Sirul activităților desfășurate în municipiul Sfântu Gheorghe, dedicate Zilei Naționale a României, se încheie sâmbătă, 2 decembrie, cu spectacolul „Seara Şlagărelor Româneşti, organizat de Teatrul „Andrei Mureşanu”, de la oa 18.00.
Sărbătoare la Covasna, Tg. Secuiesc, Întorsura Buzăului și Brețcu
Cu ocazia Zilei Naționale a României, în data de 30 noiembrie, ora 9.00, se va organiza un Ceremonial militar şi religios la Monumentul domnitorului „Mihai Viteazul” din comuna Brețcu, precum și la Monumentul Eroilor din orașul Întorsura Buzăului, începând cu ora 13.30.
Locuitorii orașului Covasna dar și din localitățile învecinate sunt așteptați vineri, 1 Decembrie, ora 11.00, la Monumentul Ostaşului Român unde va avea loc Ceremonialul militar şi religios. În organizarea Asociaţiei Cultural Creştine „Justinian Teculescu” și a Casei Orășenești de Cultură Covasna, la Centrul Cultural Covasna va avea loc, la ora 17.00, un spectacol folcloric aniversar susținut de interpretul de muzică populară Florin Vasilică, împreună cu grupul „Teleormanul”, și de Ion Creţeanu-„unul dintre ultimii culegători activi de folclor din România, care cântă dumnezeiește la cobz”- şi taraful său.
Tot vineri, 1 Decembrie, la ora 12.30, la „Troiţa Eroilor Neamului” din incinta Bisericii „Pogorârea Duhului Sfânt” din Tg. Secuiesc va avea loc un Ceremonial militar şi religios. În această zi, cei prezenți vor primi 1000 de steaguri tricolore din partea Asociației „Calea Neamului” din Brașov, în semn de prețuire din partea românilor din toate colțurile țării și din diaspora.
Asociaţia de Dezvoltare Locală şi Culturală Târgu Secuiesc organizează, începând cu ora 14.00, la Sala Polivalentă din municipiu, un spectacol folcloric susținut de: Alex Baciu (Covasna), George Burnichi (Zăbala), Cora Munteanca (jud. Harghita), Amalia Chiper și taraful, precum și Ansamblul „Brâuleţul” din Sita Buzăului, dar și un concert al formaţiei DJ Project, care va urmat de focul de artificii.
În calitate de membru în Comitetul județean de coordonare a festivităților dedicate zilei de 1 Decembrie- care s-a întrunit în nenumărate rânduri până a pus cap la cap toate evenimentele prezentate mai sus, ai cărui membri au făcut proiecte (ca organizatori de programe) în vederea obținerii de finanțări din partea Consiliului Județean, a Consiliilor locale din Sf. Gheorghe, Covasna, și Tg. Secuiesc, dar „ bat din ușă în ușă” și în prezent pentru obținerea de sponsorizări necesare cofinanțării programelor- adresez invitația către toți locuitorii județului să ia parte, cu bucurie, la manifestările organizare sub patronajul Instituției prefectului Județul Covasna, cu ocazia Zilei Naționale a României.
Maria Crețu-Graur