59,51% din totalul candidaților din județul Covasna care au susținut probele examenului de bacalaureat în sesiunea iunie-iulie 2018 au promovat examenul, conform datelor de dinainte de contestații. Pe primul loc pe județ în ceea ce privește media la această sesiune se află un elev de la Liceul Teoretic „Mircea Eliade” din Întorsura Buzăului.

Potrivit informațiilor postate ieri pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Covasna, la această sesiune s-au înscris 1172 candidați, dintre care au fost prezenți 1067 și au trecut probele un număr de 635 de participanți, adică 59,51% din total.

Pe filiere, rata de promovare este următoarea: la filiera teoretică – 76,31%;  la cea tehnologică – 29,48%, iar la vocațională, 39,16%, arată datele înainte de contestații.

Din promoția curentă s-au înscris 1000 de candidați și au fost prezenți 964. Dintre participanții promoției actuale, un număr de 622 au promovat examenul, procentul fiind 64,52%. Din promoția anterioară au fost prezenți 103 de candidați, 13 dintre aceștia promovând examenul, rata fiind 12,62%.

Pe secții de predare, la secția română s-au înscris 320, au fost prezenți 286. Dintre cei prezenți, 216 au trecut probele, rata de promovare fiind 75,52%. La secția maghiară, din totalul celor 781, 419 au trecut probele (procentul fiind de 53,65%).

În ceea ce privește forma de învățământ, de la „zi” s-au înscris 1156 candidați, dintre care au absentat 100. Din totalul celor 1056 de candidați prezenți, 634 au promovat examenul (rata de promovare fiind 60.04%); de la „seral” s-au înscris 3 persoane, au fost prezente două și nu a promovat niciuna. De la „F.R” („fără frecvență”) s-au înscris 13, au fost prezente 9 și a trecut examenul o singură persoană (rata de promovare fiind 11,11%).

Pe probe, cel mai scăzut procent de promovare a fost la limba și literatura română.

Conform rezultatelor de dinainte de contestații, la această probă, din cei 1033 candidați prezenți, 692 au trecut proba (procentul de promovare fiind 66,99%). Anul trecut, la limba și literatura română, rezultatele inițiale indicau un procent de promovare de 76,25%, deci cu aproape 10% mai ridicat.

La proba E)b)-  limba și literatura maternă, rezultatele obținute de elevii covăsneni la sesiunea iunie-iulie din acest an școlar arată că din cei 728 de candidați prezenți, 690 au reușit să treacă proba (procentul de promovare fiind 94,78%).

La proba E)c) – proba obligatorie a profilului, din cei 1009 candidați prezenți, 874 au trecut proba (rata de promovare fiind 86.62%), iar la ultima probă – E)d)- proba la alegere a profilului și specializării, din cei 1022 candidați prezenți, 931 (91.10%) au trecut proba.

În ceea ce privește situația pe unități de învățământ, datele inițiale arată că rata de promovare cea mai mare  a fost înregistrată la Colegiul Național „Szekely Miko” din Sfântu Gheorghe  – 91,86% – astfel că din cei 86 de elevi prezenți, 79 au promovat examenul. Pe al doilea loc în funcție de rata de promovare se află Liceul Teoretic „Mircea Eliade” din Întorsura Buzăului – cu un procent de promovare de 90.22%.

La polul opus, cu cea mai mică rată de promovare, se află Liceul Tehnologic „Apor Peter” din Târgu Secuiesc, cu 2,78%, arată datele înainte de contestații.

Anul trecut, înainte de contestații, rata de promovare obținută de candidații din județ a fost 67,61%.

„Rezultatele nu sunt mulțumitoare”

Rezultatele obținute de elevii covăsneni la această sesiune a examenului de bacalaureat nu sunt mulțumitoare, a afirmat, ieri, inspectorul școlar general al Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Covasna, prof. Kiss Imre, care a precizat că se aștepta la o rată de promovare mai mare.

„Rezultatele nu sunt mulțumitoare. M-am așteptat la un procent de promovabilitate mai mare, totuși – adică undeva mai aproape de media națională. Vom face analize amănunțite, bineînțeles, când vom avea la dispoziție toate datele, dar uitându-ne la rezultatele de acum și la cele obținute în anul școlar anterior, de o altă generație putem observa că la limba și literatura română s-a înregistrat o scădere a procentului de promovabilitate cu 10%. În rest, pe probe, rezultatele sunt asemănătoare. În ceea ce privește rezultatele, pe școli, pot spune că sunt școli de la care mă așteptam la rezultate mult mai bune sau cel puțin la un procent de promovare egal cu cel înregistrat anul trecut (…). Sunt foarte puține unități de învățământ în cazul cărora procentul de promovare este mai mare anul acesta față de cel înregistrat anul trecut. Trebuie să analizăm situația foarte atent. (…)”- a declarat, ieri, pentru „Mesagerul de Covasna”, inspectorul școlar general al IȘJ Covasna, prof. Kiss Imre. Acesta a precizat că se așteaptă ca rata de promovare să crească ușor, după contestații, dar chiar și așa, rezultatele nu ar fi mulțumitoare.

„Rata de promovare este acum 59,51%. În mod sigur, după contestații va crește peste 60%, dar nici așa nu am fi mulțumiți. Cel puțin, eu, dar cred că nu sunt mulțumiți nici elevii. Dacă îi veți întreba pe ei, vă vor răspunde că în mod sigur se așteptau la un rezultat mult mai bun. Eu spun că, în primul rând, ei trebuie să–și facă o analiză proprie – dacă au învățat atât cât ar fi trebuit și cât de serios au tratat examenul și pregătirea pentru acesta. Pregătirea nu începe în ultima lună. Noi am organizat simulări ale examenului de Bacalaureat – atât anul trecut, când candidații la care ne referim acum, erau în clasa a XI-a, deci știau cam despre ce este vorba; au avut simulare și în noiembrie și în martie, deci erau, cât de cât familiarizați cu atmosfera de examen, astfel că nici măcar acest lucru nu putea fi un impediment. Pregătiri suplimentare s-au făcut; merită văzut câți au participat. Materia s-a parcurs de către profesori, însă aportul cel mai mare este al elevilor. Dacă au picat la o disciplină, să se apuce de învățat în această vară, dacă vor să aibă bacalaureat. Eu zic că dacă e concurență la clasele liceale, aprobăm clase liceale și toată lumea vrea clase liceale, eu aș vrea ca toată lumea să treacă examenul de bacalaureat.  (…) Repet, dacă toată lumea vrea ca elevii să facă liceul, atunci să aibă și bacalaureat!”- a declarat inspectorul școlar general, care a subliniat că situația va fi analizată în amănunt.

Cea mai mare medie din județ, 9.73

Cea mai mare medie din județ este 9.73 și este a elevului Ioan Stroia, de la Liceul Teoretic „Mircea Eliade” din Întorsura Buzăului.

Pe locul al doilea se situează elevul Adrian Papuc, de la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe, cu media 9,7, iar pe locul al treilea pe județ, în funcție de media obținută la această sesiune a examenului de bacalaureat se află eleva Loredana Alexandra Vereguț, de la Liceul Teoretic „Mircea Eliade” din Întorsura Buzăului, tânăra având media 9,66.

Rezultatele, în scădere și la nivel național

Ministerul Educației Naționale, care a centralizat rezultatele din prima sesiune a examenului de Bacalaureat 2018, a anunțat că rata de promovare (înainte de contestații) înregistrată de absolvenţii care au finalizat studiile liceale în promoția 2017-2018 și au susţinut probele examenului de Bacalaureat în prima sesiune este de 72,7% și că rata de promovare, incluzând și elevii care au provenit din promoțiile anterioare, este de 67,7%. Datele indică o scădere a ratei de promovare, față de anii anteriori.

„Ratele finale de promovare în anii precedenți au fost de 71,4% în 2017, 66,7% în 2016, 66,4% în 2015 și 59,3% în 2014”- arată datele Ministerului Educației Naționale.

Potrivit aceleiași surse, în această sesiune, înainte de contestații, s-au înregistrat 104 medii de 10.

Un număr de 117 candidați din țară nu se vor putea înscrie la următoarele două sesiuni

„Din totalul celor 136.866 de candidaţi înscrişi, s-au prezentat 123.615 candidaţi. Au fost eliminaţi pentru fraudă sau tentativă de fraudă 117 candidaţi. Aceştia nu se vor putea înscrie la următoarele două sesiuni ale Bacalaureatului” – mai arată reprezentanții Ministerului Educației.

Procente ridicate de promovare s-au înregistrat în judeţele Cluj (81,14%), Iași (80,27%) şi Brăila (77,13%). Rata de promovare în Capitală este de 72,86% – arată datele înainte de contestații.

Rezultatele (înainte de contestaţii) au fost afişate ieri, 4 iulie, la ora 10:30, atât la centrele de examen, cât şi pe pagina web dedicată, bacalaureat.edu.ro. Contestaţiile au putut fi depuse în aceeași zi, între orele 12:00 şi 16:00. Rezultatele finale vor fi făcute publice luni, 9 iulie.

Nota minimă de promovare pentru fiecare disciplină este 5, iar media finală pentru promovarea examenului este minimum 6. Procentul de promovare s-a calculat din totalul candidaţilor prezenţi, incluzând în această categorie şi candidaţii eliminaţi.

Vom reveni cu informații.

Ana Ciorici Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail