Vineri, 26 februarie a.c., va avea loc la Sf. Gheroghe primul eveniment din cadrul Stagiunii de concerte simfonice pe anul în curs organizate în municipiul de reședință al județului Covasna. La Teatrul „Tamási Áron” melomanii vor avea bucuria de a urmări în acestă-seară de la ora 19.00 evoluția Orchestrei Simfonice „Euterpe” din Braşov, la pupitru aflându-se dirijorul şi compozitorul Ovidiu-Dan Chirilă, solist instrumentist fiind maestrul violoncelist Anton Niculescu.
Program ofertant
Programul cuprinde în prima parte o lucrare de referință a pianistului și compozitorului austriac Friedrich Gulda (1930 – 2000) intitulată Concert pentru violoncel și orchestră de suflători op.129, alcătuită din Ouverture; Idyle; Cadenza; Menuet; Finale alla Marcia. Gulda a trăit și a compus în secolul al XX-lea, reușind să se facă remarcat atât în domeniul muzicii clasice, cât şi în universul aparte al jazz-ului.
Orchestra Simfonică „Euterpe” va interpreta una dintre cele mai cunoscute piese ale creatorului vienez, interpretată de violoncelistul Anton Niculescu şi un grup de suflători din orchestră.
Urmează în program o creație memorabilă a titanului Wolfgang Amadeus Mozart (1756 – 1791). Ne referim la Serenada în Si bemol major KV 361 pentru 13 suflători (Largo;MoltoAllegro;Menuetto&Trio1,2;Adagio;Menuetto&Trio1,2;Allegretto;Romance.Adagio-Allegretto;Tema con 6 variazioni; Andante; Finale. Molto Allegro).
Serenada a reprezentat genul componistic preferat al lui Mozart, lucrarea fiind compusă la sfârşitul secolului al XVIII-lea pentru ocazii speciale, pentru divertismentul de seară etc..
Întâlnire cu reputatul violoncelist Anton Niculescu
Maestrul Anton Niculescu – solistul acestui concret – este un apreciat muzician în țară și peste hotare, prezența sa din nou la Sf. Gheorghe reprezentând un semn de prețuire pentru publicul din zonă. „Prințul violoncelului”, cum este alintat de fani (printre care se numără și semnatarul acestor rânduri) s-a născut la Bucureşti într-o familie de muzicieni. Cu tatăl său, prim-violoncelist al Orchestrei Radio, a început studiul dificilului instrument caruia i se va dărui întreaga viață. Cu mama sa, pianistă, a avut prima apariţie în public într-un recital la vârsta de 12 ani la Sala Mică a Palatului din Bucureşti, iar doi ani mai târziu a apărut ca solist în compania Orchestrei Simfonice a Filarmonicii „Moldova” din Iaşi, cu concertul de E. Lalo.
După absolvirea cu nota 10 a Conservatorului din Capitală la clasa profesorului George Iarosevici, se perfecţionează cu maeştrii Radu Aldulescu, Antonio Janigro şi Daniil Safran. Începe apoi o intensă activitate concertistică şi în paralel ocupă posturi de mare prestigiu ca cele de prim-violoncelist al Teatrului „Scala” din Milano şi la „Teatro Comunale” din Florenţa.
Datorită talentului său de excepţie, sensibilităţii, muzicalităţii, tehnicii şi seriozităţii sale, muzicianul se va impune din ce în ce mai mult în atenția publicului larg, a specialiștilor, organizatorilor de concerte, astfel că este invitat să cânte pe scene de mare renume din Europa, Asia, America de Sud, America de Nord şi Africa. Timp de zece ani a fost directorul artistic al Festivalului Internaţional “Meersburger Winter” din Germania.
A făcut, de asemenea, parte din renumite formaţii camerale, precum „Zürcher Streichtrio” din Zürich, „Ansamblul Oistrach” şi „Trio di Vienna”, an de an fiind invitat în juriile diferitelor concursuri internaţionale din întreaga lume.
(Foto :Maestrul Anton Niculescu și ziaristul Horia C. Deliu)
Din 1997 este Membru de Onoare al Academiei Filarmonice din Bolonia (Italia), academie fondată în anul 1666 care l-a avut ca membru chiar şi pe W. A. Mozart.
Repertoriul său cuprinde toată bibliografia violoncelistică, interpretând adesea prime audiţii ale unor concerte importante la instrumentul care l-a consacrat.
Dirijorul şi compozitorul Ovidiu-Dan Chirilă
Cum spuneam la început, la pupitrul dirijoral va oficia în această seară apreciatul maestru al baghetei, compozitorul Ovidiu-Dan Chirilă. Domnia sa şi-a început pregătirea muzicală la Liceul de Artă din Braşov. Dedicându-se cu pasiune artei dirijorale, el absolvă în anul 1984 Conservatorul de Muzică „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti, la clasa de compoziţie–dirijat orchestră, beneficiind de contactul cu muzicieni prestigioși ca Tiberiu Olah (compoziţie), Constantin Bugeanu şi Iosif Conta (dirijat), Aurel Stroie (orchestraţie), Ştefan Niculescu (forme muzicale).
Între anii 1982 – 1985 participă la Festivalul „Tinerilor Dirijori” de la Buşteni, organizat de Uniunea Compozitorilor şi Criticilor din Asociaţia România. În anul 1984, este numit dirijor şi şef al compartimentului Orchestră la Teatrul Liric din Braşov, iar din 1996 devine directorul artistic şi dirijorul Filarmonicii din aceeaşi localitate.
În anul 1991 a luat parte la Wiener Meister Kurse (Austria), la clasa de dirijat a profesorului Bruno Weil, directorul general al Operei din Duisburg.
Între anii 1991-1994 a beneficiat de o bursă de perfecţionare oferită de Guvernul austriac, luând astfel parte la Cursurile de măiestrie din Mürzzüschlag, la clasele de dirijat ale maeştrilor Claudio Abbado, Richard Schumacher, Ernst Smole, Werner Tharichan şi Detlef Heusinger.
Repertoriul său dirijoral cuprinde numeroase lucrări ale genului simfonic şi de operă din toate epocile muzicale.
Compozitorul Ovidiu-Dan Chirilă a creat lucrări de diferite genuri, cu care a obţinut importante premii în competiţii. iar împreună cu Orchestra a efectuat turnee în Germania, realizând, de asemenea, şi înregistrări pe CD.
Precizări organizatorice
La evenimentul de astăzi sunt valabile abonamentele cumpărate pentru Stagiunea de concerte simfonice 2020/2021, respectiv biletele ce pot fi procurate de la Biroul de Organizare Evenimente Culturale din Piaţa Libertăţii nr. 1 Sf. Gheorghe. Preţul unui bilet este de 30 de lei pentru adulţi şi 15 lei pentru elevi, studenţi şi pesnionari.
Organizatori sunt Casa de Cultură „Kónya Ádám”, Primăria municipiului Sfântu Gheorghe, precum și Fundația Anton Niculescu.
000
Redacția noastră le urează succes artiștilor, audiție plăcută spectatorilor, iar diriguitorilor culturali invitația de a iniția cât mai multe asemenea manifestări artistice de ținută!
Horia C. Deliu