Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, s-a raliat mişcării „Movember”, apărută în urmă cu mai bine de un deceniu, care îşi propune să tragă un semnal de alarmă asupra bolilor specifice bărbaţilor, în special asupra cancerului de prostată.

Antal Arpad, asemenea celorlalţi bărbaţi din întreaga lume care s-au alăturat respectivei iniţiative civice, a decis ca luna aceasta să poarte barbă şi mustaţă.

„Este o acţiune apărută cu mai mulţi ani în urmă (…), iar în luna noiembrie bărbaţii nu se bărbieresc. (…) Deci nu este o chestiune întâmplătoare că port barbă până pe 30 noiembrie. (…) M-am alăturat din proprie iniţiativă acestei mişcări. (…) Am fost solicitat cândva şi atunci nu am răspuns pozitiv din diferite motive, dar mi-am promis şi am promis şi altora că va veni momentul”, a declarat pentru AGERPRES, Antal Arpad.

La iniţiativa fundaţiei „Movember”, luna noiembrie a devenit, începând cu anul 2004, analogul masculin al lunii „octombrie roz”, luna de informare şi prevenire a cancerului mamar. Mişcarea a pornit iniţial din Australia, apoi ajuns în ţările anglo-saxone, după care s-a extins în toată lumea.

Promotorii mişcării „Movember” (cuvânt compus din „moustache” (mustaţă) şi „november”) le propun adepţilor să-şi lase mustaţă pe durata întregii luni, pentru a atrage atenţia asupra maladiilor specifice bărbaţilor.

„Movember” înregistrează anual sute de mii de participanţi în întreaga lume, care se implică în campanii de strângere de fonduri pentru acţiuni de prevenire a cancerului de prostată, precum şi pentru promovarea sănătăţii bărbaţilor.

În judeţul Covasna, mişcarea a apărut în 2014, iar promotorul ei a fost Kiss Bence, un tânăr din Sfântu Gheorghe.

În opinia sa, majoritatea bărbaţilor nu conştientizează importanţa screeningului, considerând că vizita la urolog se impune doar la o vârstă înaintată sau în cazul în care apar anumite probleme de sănătate.

„Eu mi-am lăsat barbă şi mustaţă după ce am aflat de această campanie, iar unii dintre prietenii mei mi-au urmat exemplul. E şi macho, e şi hipster, e şi o chestiune tipic masculină. (…) Important nu e să ne lăsăm barbă, ci să mergem la medic”, a declarat, în 2014, Kiss Bence.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail