În cadrul ultimei ședințe extraordinare a Consiliului Local, care a avut loc vineri, 10 mai, au fost aprobate bugetele necesare pentru construcţia de noi grădiniţe şi creşe în oraş şi întocmirea documentaţiei aferente.
Primăria municipiului a identificat principalele zone unde există deficit de locuri în unitățile pentru preșcolari, a efectuat studii de fezabilitate şi a demarat procedurile necesare obţinerii de fonduri prin intermediul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Centru.
Ca urmare a dezvoltării zonei situate pe strada Borviz, prin asigurarea de parcele destinate concesionării de către tinerii care doresc să-şi construiască locuinţe, autorităţile locale estimează că acolo va fi nevoie şi de o grădiniţă pentru copiii familiilor tinere.
„S-a terminat un proiect foarte frumos pentru zona din strada Borvíz care are legătură cu proiectul «Hai acasă». În perioada următoare se vor muta mai multe familii cu copii mici și acolo dorim să construim o grădiniță cu trei săli și o sală de creșă. Sfătuindu-ne cu cadrele de conducere de la instituțiile de învățământ, am ajuns la aceeași părere. Deci vom muta grădinița care funcționa în fosta clădire Kiss Árpád. Acea clădire practic nu corespunde în totalitate pentru această funcție și ar costa foarte mult reabilitarea ei și există și probleme legate de structură, motiv pentru care se dorește construirea unei grădinițe noi.”, a spus în cadrul ședinței extraordinare a Consiliului Local, viceprimarul Sztakics Éva-Judit.
Aceasta este de părere că lucrările de construcţie vor fi demarate în curând şi vor dura aproximativ 2 ani.
Noua grădiniţă a fost proiectată conform exigenţelor impuse de tipul de educaţie alternativă Waldorf, cu săli spaţioase, o sală de festivităţi de aproape 100 mp, grupuri sanitare separate, spălătorie, bucătărie şi locuri de joacă în curtea instituţiei.
Se va amenaja şi o anexă pentru depozitarea cărucioarelor şi bicicletelor, o zonă pentru cultivarea legumelor şi o zonă cu pomi fructiferi. Suprafaţa totală a terenului este de 3633 mp, din care suprafaţa construită propusă pentru grădiniţa este de circa 630 mp. Valoarea totală a investiţiei este de aproximativ 7, 5 milioane de lei.
O altă grădiniţă va fi construită pe strada Orban Balazs, după ce va fi demolată clădirea care adăposteşte Grădiniţa nr.7, care se află într-o stare deplorabilă. În urma efectuării unei expertize tehnice, Consiliul Local a aprobat demolarea clădirii.
Ţinând cont de prevederile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului României nr 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investiţiilor, autorităţile locale trebuie să ţină cont de creşterea valorilor aferente manoperei şi materialelor necesare pentru realizarea lucrărilor de construcţie a grădiniţei, motiv pentru care la ultima şedinţă a Consiliului Local s-a aprobat majorarea sumei la aproape 1, 7 milioane de lei. Încă nu se ştie exact când vor fi demarate lucrările.
În schimb, în scurt timp, Primăria va da curs procedurii de achiziţie pentru a alege firma care va construi noua creşă şi noua grădiniţă din Câmpu Frumos.
„Având în vedere că în zonă am creat un Parc industrial, credem că părinţii care vor lucra aici vor avea nevoie de o creşă şi o grădiniţă pentru a-şi duce copiii în timpul programului de muncă.La Câmpu Frumos s-a demolat grădiniţa, copiii au fost duşi în clădirea fostei şcoli, însă condiţiile sunt improprii. Dorim să rezolvăm această problemă, motiv pentru care am demarat procedurile necesare pentru construirea unui nou edificiu.”, a declarat pentru Mesagerul de Covasna, viceprimarul Sztakics Éva-Judit.
Nouă structură se doreşte a avea spaţii de educaţie îmbietoare şi curate, dotate cu materiale atractive şi echipament adecvat, şi care să includă spaţii destinate unei varietăţi de activităţi, fără a le impune copiilor restricţii multe. În acest sens a fost elaborat studiul de fezabilitate privind realizarea noii unităţi de învăţământ.
Clădirea va avea 2 săli de creşă, 3 grupe de grădiniţă, respectiv toate anexele necesare funcţionării adecvate.
Valoarea totală a investiţiei este de 2.342.245 lei.
Larisa AXINIA