Autorităţile locale din Sfântu Gheorghe au achitat şi ultima rată din suma totală de 4,9 milioane de euro prevăzută în contractul de vânzare-cumpărare a fostei Fabrici de Ţigarete din municipiu, semnat în vara anului 2021, a declarat vineri primarul Antal Arpad.

Acesta a menţionat, în cadrul unei conferinţe de presă, că achiziţionarea clădirilor acestei fabrici este, în opinia sa, cea mai mare realizare a anului trecut.

„Cred că cea mai mare realizare a anului trecut a fost faptul că am achiziţionat clădirile Fabricii de Ţigarete. Am şi plătit toate ratele şi eu cred că este o investiţie importantă pentru oraş, am salvat o clădire şi o să o umplem cu viaţă. Deci, cred că este o realizare importantă”, a declarat Antal Arpad.

Edilul mai menţionat că, în anul 2023, investiţiile vor fi pe prim-plan, iar printre cele mai importante proiecte ce urmează a fi implementate se numără cel de mobilitate urbană.

„Pentru acest an, am spus că tot ce înseamnă proiectul de mobilitate al oraşului va fi vizibil pentru cetăţeni. Este un proiect la care s-a lucrat foarte mult în ultimii ani, iar anul acesta vor fi vizibile lucrările, în sensul că se vor vedea autobuzele electrice, vor fi reparate străzi, trotuare, vor fi construite piste de biciclete şi aşa mai departe. Deci, asta cred că este foarte important pentru acest an şi sunt convins că la sfârşitul anului vom avea un oraş mai frumos decât avem acum”, a mai spus Antal Arpad.

Fabrica de Ţigarete din Sfântu Gheorghe, unde s-au făcut ani de zile „legendarele” ţigarete Carpaţi, Snagov şi Mărăşeşti, şi-a încetat activitatea în anul 2011 ca urmare a suspendării autorizaţiei de producţie şi comercializare, iar câţiva ani mai târziu compania a intrat în insolvenţă din cauza datoriilor acumulate către bugetul de stat.

Primăria Sfântu Gheorghe a semnat în luna iunie 2021 contractul pentru cumpărarea fostei fabrici, exercitându-şi dreptul de preempţiune asupra terenurilor şi clădirilor societăţii Galaxy Tabacco SA Bucureşti, scoase la licitaţie de lichidatorul judiciar.

Intenţia autorităţilor locale este de a reabilita clădirile şi a le introduce în circuitul public, dorind, printre altele, să înfiinţeze aici un centru interactiv de ştiinţă şi divertisment, precum şi spaţii destinate copiilor şi tinerilor pentru organizarea de evenimente, cursuri şi activităţi de petrecere a timpului liber.

De altfel, anul trecut, în incinta fostei fabrici au fost organizate deja o serie de evenimente, printre care şi Festivalul SepsiTabako.

Totodată, autorităţile locale vor să construiască un muzeu la comunismului în fosta magazie de tutun a fabricii, obţinând în acest sens fonduri prin PNRR.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail