În perioada iunie-iulie 2022, echipa de arheologi din cadrul Muzeului Național al Carpaților Răsăriteni (MNCR) din Sf. Gheorghe, jud. Covasna, coordonată de dr. Valerii Kavruk (în calitate de responsabil științific) și formată din dr. Dan Buzea, dr. Dan Ștefan, dr. Maria-Magdalena Ștefan și drd. Puskás József, a încheiat prima etapă de cercetare arheologică interdisciplinară a sitului Şoimeni „Dâmbul Cetății”, comuna Păuleni-Ciuc, județul Harghita.

 Situl este cunoscut și cercetat de MNCR și alte instituții partenere din țară și străinătate încă din perioada 1999-2019. În cadrul proiectului HiLands s-au realizat cercetări de teren în perioada 2019-2022 cu rezultate semnificative pentru toate etapele de locuire a sitului și a zonelor învecinate. Au fost descoperite și cercetate complexe arheologice atribuite culturilor: Cucuteni-Ariușd, Bodrogkeresztur, Coțofeni, Jigodin, Costișa-Ciomortan, Wietenberg, La Tene și Perioadei Postromane (Sec. IV d. Hr.).

În Campania din anul 2022 au fost descoperite și cercetate 6 șanțuri care înconjurau situl în zona de nord, nord-est și est, acestea nefiind contemporane. În prezent se documentează materialele arheologice descoperite (ceramică, obiecte de piatră, os etc.) și s-au prelevat probe de lemn ars și os pentru a fi trimise la analize de radiocarbon în vederea determinării vechimii lor.

În perioada lunii august 2022, este planificată etapa a II-a de cercetare a sitului de la Şoimeni „Dâmbul Cetății”, comuna Păuleni-Ciuc, județul Harghita.

Mai multe informații aflați accesând linkul de mai jos: https://muzeu.mncr.ro/…/117-calatorii-in-trecut…

Sursa: https://www.facebook.com/mncro

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail