Ieri a avut loc prima ediţie a atelierului de teatru destinat tinerilor, „Să ne cunoaştem prin teatru”, la care au participat 19 elevi de la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul”, liceul tehnologic „Constantin Brâncuşi” şi liceul de Arte „Plugor Sandor”, care au fost coordonaţi de directorul TAM, Dan Ţopa şi actriţa Alexandrina Ioana Costea-Marina.

Anul 2014 a fost ales ca fiind anul jocului în Sfântu Gheorghe, aşadar se va pune accentul  pe joc, pe teatru, pe artele spectacolului. În concordanţă cu tema anului cultural al oraşului, conducerea Teatrului Andrei Mureşanu”, în colaborare cu Asociaţia Pedagogilor Români din judeţul Covasna, cu sprijinul Consiliului Local Sfântu Gheorghe, au lansat la începutul lunii mai a.c. proiectul „Să ne cunoaştem prin teatru”.

Fiind considerată o iniţiativă firească, actriţa Alexandrina Ioana Costea-Marina, care a coordonat echipa Colegiului „Mihai Viteazul” şi echipa Liceului „Constantin Brâncuşi”, a explicat că astfel de ateliere ar trebui făcute cu toţi elevii liceelor, pentru a se putea pune baza unei echipe de teatru cu care fiecare liceu să participe la concursurile de profil destinate elevilor: „Este un proiect minunat pe care doresc să îl continuăm din toamnă şi să sperăm ca atunci să facem un spectacol adevărat cu care să participăm la cât mai multe concursuri din ţară. Ideea mi se pare foarte bună, pentru că în toate judeţele din ţara asta există trupe de teatru în fiecare liceu, care ajută la atragerea tinerilor cât mai mult către teatru. Copiii sunt foarte implicaţi, îşi doresc foarte mult să lucreze şi am colaborat foarte bine.”

Activitatea la care au luat parte în jur de 30 de spectatori s-a desfăşurat sub forma unui atelier, în care cele 19 eleve au prezentat ceea ce au lucrat în ultimele 2 luni, sub îndrumarea celor doi specialişti. Spectatorii au putut urmări exerciţii de comunicare non-verbală, exerciţii cu obstacole de concentrare, unele chiar de memorie, scene din piese de teatru şi  recitări de poezii. Chiar dacă emoţiile s-au făcut simţite în gesturile şi glasul tinerelor, cei prezenţi au apreciat munca depusă şi le-au răsplătit cu ropote de aplauze.

Printre invitaţii care au luat parte la spectacol s-au numărat şi doamnele Rădiţa Palela, inspector şcolar, şi doamna Rodica Pârvan, directorul  Liceului tehnologic Constantin Brâncuşi”. Fiind o mare iubitoare de teatru, doamna inspector a ţinut să felicite persoanal elevele la sfârşitul prestaţiei: Iubesc teatrul! Am venit la această adunare să văd copii  frumoşi care au îmbrăcat teatrul, alături de mentorii lor. (…) Am învăţat că pentru a fi actor trebuie să iubeşti oamenii, că pentru orice minut de pe scenă trebuie să te pregăteși ore, zile,  poate şi ani.”

Tot în cadrul aceluiaşi proiect, actorii de la Teatrul „Andrei Mureşanu” au pus în scenă piese accesibile tuturor elevilor, cu scopul de a promova arta mai ales în rândul celor care nu au avut şansa să meargă vreodată la teatru, de a educa gustul pentru artă în rândul elevilor şi atragerea acestora către teatru, în mod special către dramaturgie, dar şi de a-i învăţa cum să-şi descopere sinele, cum să-şi dezvolte abilităţile de comunicare formală şi non-formală, dar s-a urmărit şi promovarea tinerelor talente.

Proiectul va continua din toamna anului curent, odată cu începerea noului an şcolar, după cum a declarat preşedinta Asociaţiei Pedagogilor Români din judeţul Covasna, prof. Marcela Ştefu.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail