În perioada 25-28 iulie 2019, în Piața Sfatului din Brașov s-a desfășurat Festivalul de Carte și Muzică Libris, ediția a VIII-a. În cadrul programului lansărilor de carte, a figurat și prezentarea volumului „Pe urmele Basarabiei” de Romulus Cioflec, Ediție îngrijită, studiu introductiv, cronologie, note și comentarii, iconografie de Luminița Cornea, colecția „Pagini despre Basarabia”, Editura Știința, Chișinău. Au prezentat scriitorul Ion Topolog și Luminița Cornea, critic și istoric literar. Evenimentul a fost moderat de Augusta Onița din partea grupului de firme Libris.
„Cei care mă cunosc știu că de peste mai bine de un sfert de veac mă ocup de cercetarea activității și operei scriitorului Romulus Cioflec (1882-1955). În cadrul Muzeului Național al Carpaților Răsăriteni din Sfântu Gheorghe, la Casa memorială „Romulus Cioflec” din Araci, am organizat periodic multe manifestări literare dedicate scriitorului. Am scris multe studii și articole, publicate în volume și reviste de specialitate; am editat opere inedite ale acestui scriitor, dorind să-i restituim integral opera.
Volumul de curând lansat la Brașov mi-a fost solicitat de Editura Știința din Chișinău, pentru colecția editurii intitulată „Pagini despre Basarabia”. Cred că în Basarabia scriitorul nostru este mai bine cunoscut decât în România, știindu-se faptul că a stat aproape 10 ani în Chișinău, într-o perioadă fierbinte a istoriei acestei provincii (1917-1926).
Pot să vă mărturisesc că am lucrat cu bucurie la realizarea acestui volum care cuprinde mai multe texte: volumul Pe urmele Basarabiei. Note și impresii din revoluția rusească (1927), textul inedit referitor la Basarabia, Căutând îndărăt și căutând înainte, scris de Romulus Cioflec în anul 1942 (descoperit de curând în Arhiva CC al PCR de la Arhivele Naționale Istorice, București) și scrisorile lui Romulus Cioflec către Garabet Ibrăileanu, trimise din Chișinău, în perioada 1916-1922. Anexa cuprinde articolul lui Romulus Cioflec, Lucrul învățătorilor în afară de școală, publicat în revista Școala moldovenească din Chișinău, în 1918 și două recenzii la volumul Pe urmele Basarabiei, semnate de Alexis Nour și Vasile Harea, publicate, în 1928, în reviste de prestigiu Convorbiri literare și, respectiv, Viața românească. Menționez și cele 17 ilustrații, foarte bine lucrate tipografic de editura/tipografia din Chișinău. În transcrierea textelor (care mi-a luat o perioadă îndelungată de timp), am actualizat ortografia, conform normelor ortografice în vigoare, având la bază Dicționarul ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, Editura Univers Enciclopedic, București, 2005.”, ne-a declarat Luminița Cornea, profesoara si scriitoarea din Sfăntu Gheorghe.
Prezentarea volumului a fost realizată de Ion Topolog, profesor reputat, director de liceu, director al unor instituții de cultură brașovene, politician, editor, preşedinte al Filialei Braşov a Uniunii Scriitorilor.
„ Profesoara și scriitoarea Luminița Cornea din Sfântu Gheorghe, Covasna, doctor în Filologie, vine în cadrul cercetării literare, cu o nouă ediție Romulus Cioflec: Pe urmele Basarabiei, de data aceasta, tipărind-o la Chișinău. Ediția e una completă: cu studiu introductiv, cronologie note și comentarii, iconografie. Și nu mai puțin remarcabilă e ținuta tipografică. Basarabenii sunt excelenți în tipărire. Ediția se înscrie în cercetarea amplă și îndelungată pe care distinsa profesoară o desfășoară în zona Covasnei, cuprinzând oameni și locuri intrați în istoria neamului românesc, concentrâdu-se în principal pe familia Cioflec din Araci, sat care ne-a dat și un mitropolit, Nicolae Colan, și familia Teculescu din Voineștii Covasnei.
Romulus Cioflec a fost nu numai un dascăl de elită, gazetar, propagator cultural, ci și un scriitor polivalent. La Casa memorială de la Araci, pe care profesoara Cornea o ține vie an de an, lună de lună, când ne adunăm la umbra de sub nuc, la lansări de carte și la alte evenimente culturale, este întru totul de reținut cadrul, cu chipul fiului ilustru al locului care e cu noi și ne zâmbește din lumina timpului. Întrunirile de la Araci, care adună participanți din toată țara și din afară, ele însele devin cadru și simbol de unitate națională, exact pe linia activității lui Romulus Cioflec.
Ceea ce cred că trebuie să desprindem din noua ediție, a cunoscutei deja scrieri a lui Romulus Cioflec, e că un om – bineînțeles că nu e singurul – a înțeles la timp spiritul unei națiuni și s-a pus, tot la timp, în slujba lui. Ne referim, desigur, la spiritul unionist ce-a culminat cu 1 Decembrie 1918. Ardeleanul aleargă peste tot și pune umărul la Marea Împlinire. Drumul lui e simbolic, fiindcă aduce cu el Ardealul lângă Basarabia, adică exact provinciile ce trebuiau să întregească Rotundul Românesc.
Privit altfel și tot din perspectiva timpului – respectiv cel de azi, la 100 de ani de la acel moment de culme al neamului românesc – chipul ardeleanului din satul Araci, comuna Vâlcele, ținutul Brașovului și Covasnei – ne apare, cu adevărat, într-o aureolă a nemuritorului.
Judecata ce trebuie să aibă loc în timp nu poate să treacă peste presiunile ce le-a suferit acest pământ și lovirile trăite de locuitorii lui. Ideea națională cristalizată și în Basarabia, cu culminație la 1918, trebuie legată de acei oameni luminați care au văzut adânc în timp. Între aceștia a fost și Romulus Cioflec, ardeleanul luminat, omul vizionar cu cartea lui, document de înaltă învățătură, căci faptele de-atunci ne pun în alertă și azi, fiindcă, iată, Basarabia e iarăși despărțită de trupul țării-mama. Se vor găsi bărbați luminați ca cei de-acum o sută de ani să găsească calea spre alipirea firească?! Greu de spus acum. Cartea Pe urmele Basarabiei a lui Romulus Cioflec, pusă la dispoziția generațiilor tinere de cercetătoarea Luminița Cornea, ne e, fără îndoială, un luminos îndreptar.”, a declarat scriitorul Ion Topolog.
Bucuria a fost mare și prin prezența fiicei scriitorului, Eleonora Popa Cioflec.
„Sunt impresionată de efortul pe care acești oameni îl fac pentru ca opera tatălui meu să dăinuie în timp, după atâția ani de la moartea lui. Actuala carte este o ediție completă, îngrijită, iar meritul este al doamnei Luminita Cornea, careia vreau să-i mulțumesc. M-am bucurat că la lansare a fost mult soare, am revăzut oameni dragi. Starea de sănătate nu-mi permite să particip mereu la lansările de carte dedicate tatălui meu, dar atunci când reușesc să ajung simt o emoție și o mulțumire sufletească imensă. Acum m-a insoțit și fiica mea cea mică, care e fascinată să descopere creația literară a bunicului ei.”, a declarant pentru Mesagerul de Covasna, Eleonora Popa Cioflec.
După lansarea volumului „Pe urmele Basarabiei” de Romulus Cioflec, a urmat o sesiune de autografe, profesoara Luminița Cornea fiind felicitată de zeci de persoane, printre care și foști elevi ai săi si actrița de la Teatrul „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe, Camelia Paraschiv Katai.
„O mare emoție și bucurie să vă revăd! O profesoară de aur care ne-a luminat mintea și sufletul pe parcursul liceului! Multă sănătate și putere de muncă! Felicitări pentru lansarea de carte!”, a declarat Gențiana Ganea, fosta elevă a doamnei Luminița Cornea.
Și eu sunt o fostă elevă a profesoarei Luminița Cornea și trebuie să vă mărturisesc că îi sunt profund recunoscătoare pentru dăruirea și priceperea cu care mi-a însuflat, în perioada adolescenței , pasiunea de a citi și implicit dragostea pentru limba, literatura și cultura română. Adoram orele de limba română, care începeau mereu cu „momentul ortografic”, datorită căruia pas cu pas s-au fixat noțiunile de gramatică. Cine ar fi crezut că voi ajunge să scriu un articol despre acest om valoros care a contribuit fără îndoială la formarea mea ca om?
Există frunze care nu cad, oricât de puternic ar fi vântul, există clipe, oameni și fapte care nu se uită, chiar dacă uitarea este o lege a firii. Important este să nu renunțăm, niciodată, la lucrurile, la oamenii, la trăirile care ne fac întregi!
Evenimentul a fost organizat de Asociația Libris Cultural cu sprijinul Primăriei Municipiului Brașov.
Înțelegând realitatea mediului multicultural contemporan, dar si valoarea identităților culturale locale, activitatea Asociației Libris Cultural a avut mereu în vedere conservarea și promovarea culturii, a tradițiilor artistice românești în țară și peste hotare, precum și a tinerelor talente, apropierea noilor generații de literatură și muzică.
Printr-un program divers ce include recitaluri de muzică și poezie, teatru contemporan, spectacole de muzică pop și rock, dansuri de societate, muzică tradițională și obiceiuri multietnice, Festivalul de Carte și Muzică Libris, este o manifestare culturală și artistică ce atrage la fiecare ediție zeci de mii de vizitatori.
Larisa AXINIA